Chokoladeboller – bløde, søde og snaskede
De fleste af os Gastromænd har efterhånden fået skabt lidt arvinger, og disse skal jo også tilgodeses en gang imellem.
Så en gang imellem skal man jo diske op med lidt hjemmelavede sager som kan tilfredsstille både store og små.
Jeg er så heldig at min søn er ligeså chokoladeglad som mig, og selv de bitre mørke chokoladetyper kan han også lide. Så derfor laver jeg gerne lækre sager med mørk chokolade i til ham.
Brug nedenstående opskrift til alt fra børnefødselsdage til madpakken. Bemærk dog at hvis du bruger sødere chokolade (mælkechokolade f.eks.), så er det en god idé at skrue lidt ned for andelen af marcipan.
Opskriften rækker til 20-30 boller alt afhængig af størrelse.
Ingredienser
- 200 gr smør
- 2 æg (+ 1 ekstra til pensling)
- 50 gr gær
- 75 gr sukker
- 45 gr marcipan
- 5 dl mælk
- 900 gr hvedemel
- 150-160 gr mørk chokolade (jeg bruger 72% men brug din personlige favoritchokolade)
Sådan gør du
- Smelt smøri en kasserolle
- Bland gær og sukker i en røremaskine eller brug en håndmixer
- Kom mælken oveni smøret så køler lidt og bliver lunken. Rør evt. lidt. Så går det lidt hurtigere
- Kom smør og mælk ned til gær-blandingen, og rør det sammen
- Kom et æg i ad gangen og bland det godt sammen
- Riv marcipan ned i dejen
- Tilsæt mel lidt ad gangen godt sammen. Det er her en røremaskine virkelig kan komme til sin ret
- Hak chokoladen i forskellig størrelse grove stykker, og rør det sammen med dejen
- Lad dejen hæve i 45 minutter
- Form dine boller og læg dem på en bradepande beklædt med bagepapir
- Lad bollerne efterhæve i 15 minutter
- Pisk dit ekstra æg sammen og brug det til at smøre dine boller med
- Bag dem ved 225 grader i cirka 13 minutter (i midten af ovnen). Når de har fået en god farve er de klar til at komme ud og køle af
- Lad bollerne afkøle på en rist
-
Aaaargghhh – hvorfor? Jeg er på slankekur. Nej, lad mig lige rette…jeg VAR på slankekur. De ser bare kanon du, dem der! Kh, Kapidaenin
-
Brug evt. et “life hack” (som det så fint hedder på nudansk) – byt om på punkt 12 og 13.
Vent med at pensle bollerne, til de tages ud af ovnen.
Lige når de tages ud, er de nemlig stadig så varme at æggemassen nok skal give en fin brun farve.
På den måde risikerer du ikke at overfladen bliver helt mørk, hvis det bliver for varmt under bagningen.
Comments