Pita med lækre, krydrede kødboller
En udfordring fra Friland indløb i postkassen. Friland er en del af Danish Crown og er leverandør af både økologisk og frilandskød fra grise og køer. I sin enkelhed bestod udfordringen i at skabe en hverdagsret med en smule afveksling og raffinement med økologisk, hakket oksekød. Vi greb udfordringen! Og hvordan det lige blev til en omgang kødboller, kan du læse mere om nedenfor.
Opskriften er udgivet i samarbejde med Friland.
Hvis man kigger min livretter igennem, så er der en overraskende stor mængde af dem, som indeholder hakket kød på en eller anden måde. Her taler vi om lasagne, min mors frikadeller, pariserbøf, pasta bolo, burgers, chilenske empanadas, farserede porrer og aller aller vigtigst dansk bøf med bløde løg. Det er jo sådan set ikke højtskrydende retter, som er på listen over favoritter, men det er nok fordi de også har en form for comfort food faktor over sig. Hvis man lige skulle udvide med et par mere, skulle det være en velhængt ribeye og en smørstegt rødspætte. Men så har vi også lige listet ønskerne til mit meget spraglede sidste måltid.
Jeg må jo nok også bare se i øjnene, at som det ser ud lige nu som fortravlet far til to knægte, mand til Karen og selvstændig ud i gøgl og gak, så er hverdagskalenderen også booket temmeligt meget op. Så min tid er bare ikke altid til at suse i specialbutikker og ose lidt på må og få. Jeg kan huske en gang det var, men nu er der bare noget andet på plakaten. Så derfor ender mange mine indkøb altså med at blive gjort præcist samme sted som alle andres i supermarkedet. Jeg prioriterer dyrevelfærden, så det kan faktisk være lidt en udfordring med kødet fra tid til anden, mest fordi udvalget i supermarkederne ikke altid er så stor. Mitnlokale supermarkeds-kødpusher har rigtig meget forskelligt gris fra Friland, men på oksekødssiden tror jeg ikke de helt tør satse så meget. Men der er heldigvis altid hakket kød. Og jeg vil altid hellere have en god kødbolle end en lidt for billig bøf. Nogle gange kan jeg også næsten stå helt uinspireret modløs og slet ikke ane hvad jeg skal lave til aften og så vinder en bakke hakket altid, da man aldrig går helt galt i byen med det. De dage hvor overskuddet er helt væk kan den også bare stå på en hakket bøf på rugbrød med spejlæg.
Udfordringen fra Friland lød på at lave en hverdagsret med hakket oksekød. Nemt, tænkte jeg. Min første indskydelse var også at lave en dansk bøf eller en pariserbøf. Da det jo egentlig bare er rigtig godt. Men en idé tager den næste og jeg tog børnefamiliebrillerne på. Her kan jeg jo kun tale af egen erfaring, men hos os er det et kæmpe hit, når man ikke blander tingene for meget sammen, så arvingerne kan føle de har magtens til selv at vælge hvad de skal spise. Pitabrød er jo helt perfekt til det formål. Den næste tanke blev så, at det skulle laves på en måde, så man selv kunne vælge hvilket overskud man kunne mønstre til retten. Her kan du jo gøre det enormt nemt for dig selv ved at lave kødbollerne, købe nogle gode pitabrød og lave en salat. Eller hvis der er lidt mere energi på kontoen, så kan du gå hele vejen og bage pitabrød selv, eksperimentere lidt med tilbehøret i form af saucer og grøntsager. Men omdrejningspunktet er selvfølgelig de gode kødboller. For den sags skyld vil du også kunne dampe couscous til dem i stedet eller lave nogle ris. Du vil også sagtens kunne ændre krydringen til timian eller oregano og så er ved ude i noget let italiensk, som du ville kunne servere til både polenta eller pasta.
Lige her er selve fremgangsmåden egentlig tiltænkt, så man kan udnytte lidt ventetiden, som der er hist og her, til at lave tilbehør. Du skal regne med cirka 45 minutter i alt, hvis du laver denne omgang. Men men jeg vil tro, at det faktisk godt kan optimeres. Fremgangsmåden er at røre farsen og lade den trække 5-10 minutter, mens du ordner auberginer og kommer i ovnen. Herefter steges kødbollerne let, får tomatsovse treatment og bliver sat i ovnen. Mens de lige hygger sig i ovnen et kvarters tid får du varmet pita og lavet lidt salat og fennikel.
Ingredienser
- 400 g hakket oksekød 8-12 procent fedt.
- 3 fed hvidløg
- 1 stk rødløg
- 2 stk æg
- 1-1,5 tsk salt
- 50 g havregryn
- 3-4 tsk hakket frisk koriander
- 2 tsk garam masala
- 1 tsk stødt spidskommen
- 2 tsk røget paprika (sød)
- 1 tsk chili (alt efter smag)
- 2 stk skalotteløg
- 1 dåse tomater
- 75 g mandler
Marineret fennikel
- 1 stk fennikel
- 2 spsk olivenolie
- 1 stk citron
- 2 spsk nigella frø / Jomfru i det grønne
- frisk mynte
Herudover
- 8 stk pitabrød
- 8 stk mini auberginer (eller 1-2 store)
- 2 spsk honning
- 1 tsk spidskommen
- 1 dl sambal oelek
- 2 dl neutral yoghurt
- 1 stk granatæble
- 1 stk lille salathoved
- Mere koriander
Sådan gør du
- Rør oksekødet med salt, peber og krydderier. Tilsæt æg, havregryn, hakket koriander, 1 fed revet hvidløg og 1 revet løg. Lad det trække 5-10 minutter (mens der ordnes auberginer).
- Del auberginerne (de små halveres, de store skæres i skiver). Brun dem til letgyldne på stegesiden. Læg dem i et ovnfastfad, krydr med salt, peber, spidskommen og honning. Kom dem i ovnen ved 180 grader i 20 minutter - eller til de er møre. Det afhænger lidt af størrelsen.
- Rul kugler af farsen. Steg i en pande til de har fået en smule stegeskorpe. De skal ikke steges færdige, blot have lidt farve, som også giver lidt dybde til tomaterne.
- Svist skalotteløg i strimler og finthakket hvidløg sammen med kødbollerne. Kom tomaterne på. Krydr med en smule salt og peber. Du kan også supplere op med lidt ekstra krydderier til saucen - De samme som til kødbollerne. Kom mandler ved og sæt i ovnen 20 minutter. Smag til med lidt citronsaft, når de kommer ud.
- Mens kødbollerne er i ovnen, ordnes det sidste tilbehør. Fenniklen skæres tyndt på en mandolin og vendes med salt, peber, olivenolie, citronsaft og skal. Top med en smule nigellafrø og frisk koriander.
- Pluk salaten og orden paradisæblet. Arranger sambal oelek, urter og yoghurt i skåle. Varm pitabrød.
- Nyd det hele sammen.
Tak til Friland for udfordringen. Du kan læse mere om Frilands produkter her.
Stik os en kommentar
Submit a Comment