Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. juli 2024

Scroll to top

Top

10 kommentarer

Jægerindens vildtkølle i saltdej

Jægerindens vildtkølle i saltdej
Jægerindens vildtkølle af sommerbuk tilberedt i saltdej

En historie om jord til bord og hvor lille en del af jagt, der rent faktisk handler om at trykke på aftrækkeren. Slutteligt en opskrift på vildtkølle i saltdej af sommerbuk. God læselyst og velbekomme.

 

Introduktion: Gastromændene har ikke jagttegn – jep den er god nok. Men hvad gør vi så?! Vi vil introducere jer for en skydegal kvinde, som i den grad ved, hvad det handler om. Vi byder velkommen til Mette – også kendt som Jægerinden. Her får du en indlevende jægerhistorie, og ikke mindst en super lækker opskrift på vildtkølle. Velkommen til Mette!

 

En lun sommeraften i juni trak jeg i støvlerne og tog riflen på skulderen. Bukkejagten var gået ind et par uger forinden og dette var min femte gang ude, på jagt efter sommerbukken. Selvom jeg ikke havde fået bukken for de sidste fire gange, var det alligevel med glæde, ro og spænding, at jeg bevægede mig dybere ind i skoven.

 

 

Når jeg bevæger mig i skoven med riflen over skulderen, isolerer jeg mig fra hverdagen, og jeg er tilstede i nuet. Jagtelementet gør, at alle mine sanser aktiveres. Frøen der kvækker og hopper for mine fødder, en kvist der knækker dybt inde i skoven og duften af regn fra tidligere. Dét er jagten. Derfor så gør det mig ikke noget, at bukken ikke har været for de sidste par gange.

 

 

Denne aften satte jeg mig i en høj stige, med udsigt over et stort lyst og åbent stykke i skoven. Jeg satte mig til rette, tog min håndkikkert op og begyndte at måle afstanden til de forskellige træer. Så kan jeg hurtigt vurdere afstanden til bukken, hvis han dukker op.

I det jeg måler afstanden, får jeg øje på lidt bevægelse mellem træerne 125 meter nede i højre hjørne. Pulsen stiger, hjertet hamrer derudaf og tankerne myldrer derud af. Tænk hvis det var bukken? Var jeg klar til at tage et skud? Hvad der føles som hundrede år, sikkert kun et øjeblik, træder en flot seksender ud fra træerne. Jeg tager en dyb indånding, afsikrer, tager en dyb indånding mere og sikrer mig at han er den helt rigtige buk at skyde fra. Min finger presser roligt og langsomt mere og mere på aftrækkeren, lige indtil skuddet lyder.

På en afstand af 125 meter lå min allerførste danske sommerbuk, han faldt i skuddet, hvilket ikke kunne være bedre. Bukkefeberen rammer mig og kroppen begynder at ryste helt ustyrligt. Et resultat af adrenalin, spænding og fokus, der bliver forløst.

 

 

Da jeg ser ham, går jeg på knæ og kører langsomt hænderne over hans varme krop. Jeg giver mig tid til at beundre hver en lille detalje. Alt fra tænder til klove tager jeg et nysgerrigt kig på. Dernæst starter det hårde arbejde. Først brækker jeg dyret, hvorefter jeg skal have ham båret hele vejen til bilen og kørt til jagthytten. Her bliver dyret hængt op, så det kan modne frem til dagen efter, hvor slagteprocessen starter. Det er selvfølgelig langt mere omstændigt, tidskrævende og fysisk hårdt at ’’skaffe’’ kød på denne måde, men ærligt, så ville jeg ikke være det foruden. Jeg beundrer og værdsætter det langt højere end kød jeg køber fra supermarkedet. Det er også grunden til, at vi herhjemme spiser mest vildtkød. Det kød vi spiser, har haft det bedst mulige frie liv, langt væk fra kommerciel kødproduktion. Det lader livet på stedet, uden stress og frygt. Dét er dyrevelfærd. Cherry on top er, at det er bæredygtigt og klimavenligt.

 

 

Så er køllerne klar til det vildeste vildt måltid!

 

 

Vildtkølle i saltdej

Jægerindens vildtkølle af sommerbuk tilberedt i saltdej
5 fra 6 stemmer
Ret: Aftensmad
Køkken: Vildt
Keyword: kølle, saltdej, Vildt

Ingredienser

Til kødet

 • 1 Vildkølle (udbenet)
 • Mix af dine favorit krydderier (fx knust enebær, hvidløg, timian salt & peber)
 • Frisk timian
 • Dijon sennep

Til saltdej

 • 1 kg Hvedemel
 • 700 g salt
 • 700 ml vand

Sådan gør du

 • Tænd ovnen på 180 ℃.
 • Mix hvedemel, salt og vand. Ælt dejen og stil til side.
 • Tilsæt mel, hvis dejen er for klistret. Tilsæt vand, hvis den er for tør.
 • Udben og vend kødet i din krydderi-mix.
 • Pensl med sennep og drys frisk timian over kødet.
 • Rul dejen ud på bordet, ca. 1 cm. tyk. Læg kødet midt på dejen og pak den ind.
 • Bag dejpakken i ovnen i 20 min. efterfulgt af en hviletid på 20 min. pakket ind i sølvpapir og viskestykke.
 • Bemærk! Jeg har aldrig gjort brug af et er termometer, jeg har bare været heldig. Det vil sige, at bagetid er på gefülen.
 • Bagetid afhænger af størrelsen på kødet. Men, skal du være på den sikre side, så brug et termometer.
 • Bag til 53 ℃ og lad den hvile i ca. 20 min.
 • Adskil dej fra kød.
 • Skær kødet i tynde skiver, server og spis.

Noter

Denne velsmagende vildret kan serveres med dit favorit tilbehør. Jeg valgte at lave en sauce af rødvin, frisk timian, hvidløg, skalotteløg, peber og kalvefond. Dertil serverede jeg en sød kartoffel pure med grønkål, smørristede gulerødder og karamelliseret perleløg.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

 

 

Velbekomme!

 

Følg med på Instagram // #venisonwednesday

 

“Alle forstår mad, ikke alle forstår jagt”

 

Hver onsdag er én stor vildt-mad-inspirationsdag på Instagram under #venisonwednesday // @jaegerinden_ Formålet er at inspirere jægere til at bruge vildtkød på nye måder, men også at introducerer jagt til ikke-jægere, på en måde der taler direkte til maven.

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Charlotte Kirschner

  Det lyder meget lækker ☺️
  Vil samme metode kunne bruges til en vildsvin-kølle ?

  • Hej Charlotte, ja det kan du. Det bliver sikkert vildt lækkert også. Bemærk at vildsvin er en større udskæring, så tilberednignstiden er længere. Mon ikke at der også skal lidt flere ingredienser til at dække det. Men helt sikker, det vil være lækkert!

  • Helt sikkert!

 2. Henning

  5 stars
  Wow, det ser bare såååå lækkert ud. Hvis ikke man er jæger selv, kender du så gode steder, at købe frisk vildtkød? Gerne online??

  • Mette Karin Petersen

   Hej Henning. Prøv at tjek Klosterhedens Vildt. Jeg har kun hørt om det, har aldrig selv prøvet at handle hos dem. Hilsen Mette

 3. Rasmus

  Kan vi ikke få opskriften på tilbehøret også?
  Samt hvordan den perfekte dyreryg laves?

  • Mette Karin Petersen

   Hej Rasmus, prøv at tjek Klosterhedens Vildt. Hilsen Mette

 4. Jens

  Lækker opskrift og fortælling 👍👍 Men er Familiefaren ikke også jæger, lang tid siden han har lagt lidt op

  • Mads / Familiefaren er ikke længere en del af Gastromand, hvilket er grunden til han ikke skriver længere…

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering