Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 22. april 2024

Scroll to top

Top

En kommentar

VIN UDEN PIS: Go’ øko

VIN UDEN PIS: Go’ øko
Vinhjernen

Økologisk vin, er det ikke gledet lidt i baggrunden som fænomen? Druknet i en sø af naturvin og biodynamiske kræfter, måske. Det kan da også godt være at det slet ikke er interessant. Jeg husker fra mine tidligste erfaringer med vine, der pralede af at være økologiske, at man virkeligt skulle være idealist. Der var langt mellem snapsene. Dengang hed det ”Vin, fremstillet af økologisk dyrkede druer”. Der var nemlig ikke noget regelsæt for økologisk vin. Det ændrede EU i 2012 og definerede en række krav, som vine skulle opfylde, hvis de ville kalde sig økologiske. Udover en række tekniske krav til selve produktionen skal druerne selvfølgeligt stadigt være økologiske, men antallet af tilladte tilsætningsstoffer er lavere end for konventionel vin, og der må heller ikke tilsættes lige så meget svovl.

Så når du vælger en flaske økologisk vin, får du altså mindre svovl, hvis det betyder noget for dig. Du lukker ikke kunstgødning og pesticider ud i naturen og du slipper for nogle af de tilsætningsstoffer (listen er lang) der er i konventionel vin. Du bliver også lige så beruset, men jeg kan ikke love, at tømmermændene er mildere.

Økologi eller ej, vinen skal stadig smage godt så her får du lidt bud på gode økovine.

Økovine

Heitlinger Pinot Blanc 2019

Pris: 89,- (normalpris 159,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Ahhh, herlig næse af pære, fennikel og hø. Munden har sitrende syre, god cremet fylde og peberkrydret finale. Herlig vin til hønsefugl i fløde eller pandestegt fladfisk.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Frankland Estate Isolation Ridge Riesling 2016

Pris: 259,-

Forhandler: Propperiet

Godt med smæk på denne australske riesling-næse med melon, sød petroleum og søsterkage. Saftig og elegant, slank mund med blidt syrebid.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Chateau Vieux-Moulin 2019 [BEDST I TEST]

Pris: 145,- (normalpris 175,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Herlig næse af solbær, brombær og viol. Dufter krydret, kraftigt og lovende. Virkeligt skøn mund med saft og kraft, tanninerne er ru, men charmerende og det hele hænger sgu godt sammen. Ambitiøs vin med pleaser-DNA.  Den er blevet noget dyrere siden vi anmeldte 2017, men stadig en herlig vin

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Domaine Alary La Gerbade 2018 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 89,95 v. 6 (normalpris 99,-)

Forhandler: Jysk Vin

Åh altså, det dufter fint af røde bær, garrique, finsk lakrids og et floralt strejf.  Super juicy og mundvandsfremkaldende vin, der med stor charme lokker store mundfulde forbi drøbelen. Bællevin Grand Cru, fristes man til at sige.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

La Bastide Saint Dominique Chateauneuf-du-Pape 2017

Pris: 239,- v. 3 (normalpris 285,-)

Forhandler: Jysk Vin

Mørk næse af modne røde bær og et sødt, krydret touch. Tætpakket mund med stor fylde og svesket frugt. Intens og tung vin til fx kølle af hjortevildt.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Volpaia Chianti Classico 2018

Pris: 148,- v. 6 (normalpris 165,-)

Forhandler: Jysk Vin

Lidt lukket næse med subtil duft af mørke bær og blidt fadpræg. Saftig, frisk og rank mund, ret tør med ru tanniner. 10% merlot og resten sangiovese i denne relativt traditionelle Chianti Classico.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=
Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Tak for en god og beskrivende guide med både priser og links til forhandlere. Samtidig er det også godt at vide at man bliver lige så beruset ;)

Smid en kommentar