Gastromand.dk | 17. October 2018

Scroll to top

Top

5 kommentarer

Avignonesi: Supertoscaner i verdensklasse

Avignonesi: Supertoscaner i verdensklasse
Familiefaren

Jeg har v√¶ret blind i mange √•r! Ret skal v√¶re ret, jeg har ogs√• v√¶ret en smule forstokket, sn√¶versynet, st√¶dig og lidt bedrevidende – h√•rde ord, men med selvkritik kommer man l√¶ngst! Det handler om det smukke land Italien, som laver masser af l√¶kker mad og sk√łn vin…

F√łrst var det¬†de frugtbamser blottet for syre og taniner

Min vinrejse startede meget sporadisk og lidt tilf√¶ldigt.For mig var det en overs√łisk Shiraz fra huset Errazuriz¬†som fik mig til at forst√•, hvor dyb og fyldig en vin kunne v√¶re, og jeg var forf√łrt! Herefter startede min rejse med overs√łiske vine fra Australien og USA, hvor jeg slet ikke kunne f√• nok af de marmeladetunge frugtbamser blottet for syre og taniner. Sidenhen l√¶rte jeg s√•, at det faktisk var syren, jeg havde det sv√¶rt med. Jeg kom ogs√• omkring Frankrig og Italien, hvor det f√łrste slet ikke var mig p√• det tidspunkt – jeg var mere til Italien, hvorfra jeg faktisk drak en hel del, men pludselig blev jeg lidt “vinsnobbet” og syntes ikke, deres stil med at blande p√• kryds og tv√¶rs var tiltr√¶kkende nok. Ja, fin p√• den var jeg skam – men det var grundet uvidenhed og mangel p√• viden.

Ving√•rden set fra toppen…

First I was blind – but now I can see!

En sk√łnne dag fik jeg pludselig √łjnene op for Italien, og det var faktisk en Barolo, som forf√łrte mig, og langsomt begyndte jeg at smage og nyde mere og mere. Det medf√łrte, at jeg at gik tilbage til Italien og langsomt fors√łgte mig frem. En dag fik jeg til opgave at lave et indl√¶g om netop italiensk vin og fra omr√•det Toscana, som favner vidt og bredt!

Vores Lineup…

Avignonesi – “Jorden taler og vi lytter”

Det lyder lidt som en spell fra Harry Potter ikke? Det kunne det ogs√• godt v√¶re, for det er ret magisk, for normalt n√•r vi siger ordet Toscana, s√• t√¶nker vi p√• Brunello men vi flytter lige sigtekornet lidt…¬†Avignonesi er en ung ving√•rd, som blev grundlagt i 1974, og med s√• f√• √•r p√• bagen g√łr de det imponerende godt – faktisk s√• godt, at de mere erfarne ving√•rde ser misundeligt efter dem. Ving√•rden drives af¬†Belgier Virginie Saverys, som sammen med¬†vinmagerne Matteo Giustiniani og Ashleigh Seymour satser p√• kvalitet frem for kvantitet; det kan vi godt lide p√• Gastromand. Ving√•rden blev efterf√łlgende lagt om til √łkologisk landbrug med mottoet: ‚ÄúJorden taler og vi lytter”.

Il Marzocco Chardonnay…

Citrusolie på flaske

Den f√łrste vin fra¬†Avignonesi, jeg smagte, var deres chardonnay IL Marzocco Toscana IGT som fejede benene v√¶k under mig. Nu har jeg √¶vlet lidt om min vinrejse, som mest var m√łntet p√• r√łdvin, men indenfor hvidvin er jeg stadigv√¶k i syv sind! Jeg nyder stort set alle hvidvine, s√• l√¶nge kvaliteten er i orden. Chardonnay er ingen undtagelse, og denne er spot on, hvis du som jeg godt kan lide noget fylde og masser af citrus men ogs√• s√łdme – her snakker vi duft af abrikos, mango, p√¶re, men ogs√• den her n√¶sten lakridsagtige duft samt den velkendte “toast” i n√¶sen. Den er s√• l√¶kker at f√• i munden og den olierede konsistens er lige i √łjet. Prisen er 199 kr. og nej det er ikke meget for en hvidvin i denne kvalitet.

Et godt s√¶t til en god aften…

Paletten rundt

Den f√łrste r√łdvin, jeg smagte, var 2014 Cantaloro Toscana IGT og vi dropper alts√• lige at rykke ned i klassifikationerne her; det bliver for langh√•ret. Vinen koster 119 kr. pr. flaske og er en sk√łn blanding af¬†Cabernet Sauvignon, Merlot samt en smule Sangiovese. For mig har den det hele og kunne m√•ske endda have klaret sig godt ved vores k√•ring af julevin. Den har nemlig b√•de s√łdme, tannin og balance og en masser af duft af r√łde b√¶r, peberfrugt fra Carbernet¬īen samt tobak og¬†eucalyptus, s√• hvis du er ny indenfor Italien, s√• synes jeg, du skal starte her.

2014 Cantaloro Toscana IGT…

Vil du et niveau op og fortsat holde prisen fornuftigt, s√• er 2014 Vino Nobile De Montepulciano DOCG et godt bud. Igen glemmer vi lige¬†klassifikationerne, det er alligevel mafia-country s√• h√¶ng dig ikke s√• meget i det. Jeg m√• sige, at denne vin havde et bedre niveau for mig – langt mere duft og fl√łjlsbl√łd at f√• i munden – jeg elsker den m√•de, taninerne i denne vin fuldender den. Vi fik den til vildt, hvor jeg gentog succesen med denne Vildsvin-Burger.

2014 Nobile Di Montepulciano DOCG…

Fabeldyr fra den gr√¶ske mytologi…

Grifi 2012” er¬†et¬†fabeldyr¬†med krop som en¬†l√łve¬†og hoved, hals og vinger som en¬†√łrn og er navnet p√• den tredje vin, jeg smagte. Dyret siges at v√¶re fra¬†gr√¶sk kunst omkring 600-tallet f.Kr. Jeg kender det bedst fra de computerspil som “Heroes Of Might And Magic”, jeg sad og gamede i mine unge √•r – √•rsagen til at det er p√• etiketten, kender jeg ikke. Egentlig er det heller ikke vigtigt, for det er en fandens god vin, og skal du have en god aften, hvor du har 299 kr. til en vin, s√• er dette et godt bud. Du f√•r kort sagt bare mere af det hele og en smuk vinoplevelse, en af dem som giver kuldegysninger, n√•r du har sunket f√łrste t√•r.

Vores “mellemv√¶gter” – Grifi 2012…

Inden vi rammer det ypperste, s√• har vi lige et behov, der skal d√¶kkes – “Desiderio 2014” er et kongeeksempel p√•, at Merlot ikke er en kedelig og ensporet drue, og dyrket korrekt er det verdensklassevin. Det her er lag p√• lag af duft og smag og ren poesi at f√• i munden – prisen er ogs√• p√• 349 kr. for en flaske, men den er ogs√• helt fantastisk!

Desiderio eller “Desire” som det betyder… den dyreste med undtagelse af den helt lille flaske…

“Symfoni p√• flaske”

Det er n√¶sten umuligt at forklare, men jeg fors√łger! Du skal lige s√¶tte dig ned, og st√•r du med en iPad eller et andet Apple-produkt s√• l√¶g det lige ned p√• et bord, s√• du ikke taber det i chok – for du skal nemlig til lommerne, hvis du vil nyde denne vin – i hvert fald hvis du vil have mere end et par glas. Vin Santo Di Montepulciano DOC er p√• 100 ml’s flasker, som svarer til et godt glas vin. Den koster 349 kr. og den s√¶lges i en 100 ml flaske – lidt underligt men ret charmerende faktisk.

Jeps – 100 ml!

Smag og duft er t√¶t p√• noget af det mest intense jeg har smagt ever, s√• det skal opleves. Hvis du f√•r muligheden, s√• vil jeg faktisk anbefale at sl√• til og nyde denne vin, ellers lader du den bare ligge p√¶nt i den n√¶ste 25-30 √•r hvor den udvikler sig stille og roligt…

“N” er et tetragram. Hvis du ser godt efter st√•r der faktisk AVN lagt sammen til √©t tegn – “Avn” fra Avignonesi…

Du finder alle vinene fra Avignonesi hos Vinomani, som vist holder mindst lige s√• meget af dem som jeg g√łr….

Har du selv en “vinrejse”, du har lyst til at dele?

Kommentarer

 1. Jane Keelia

  Fantastisk vinhus.
  Altid et bes√łg v√¶rd, n√•r vi er i Cordoba som er et af vores fortrukne rejsem√•l. N√¶ste gang du er forbi, s√• pr√łv at bes√łge Leuta. De laver ogs√• himmelske vine :)

  • Jane Keelia

   Pokkers autokorrektur :)
   Byen hedder Cortona

   • Fuck korrekturen :-) Kender det alt for godt – lyder som om du er en kender! Jeg ville virkelig gerne afsted – ved du om det er et popul√¶rt rejsem√•l? Alts√• er det meget “turistet”?

    PS: Tak for kommentaren!

 2. Jane Keelia

  Der er en del amerikanere, n√•r vi er der i efter√•rsferien, men har aldrig v√¶ret der om sommeren, s√• jeg ved ikke hvor mange der er. Men det er vist f√łrst de seneste √•r det er blevet et kendt rejsem√•l i Danmark.
  Men det ligger vildt godt i forhold til Lago di Trasimino, Montepulciano og Arezzo ( Som bortset fra det har en fantastisk michelinrestaurant) :)

Smid en kommentar