Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 22. februar 2024

Scroll to top

Top

5 kommentarer

Avignonesi: Supertoscaner i verdensklasse

Avignonesi: Supertoscaner i verdensklasse
Gastromand

Jeg har været blind i mange år! Ret skal være ret, jeg har også været en smule forstokket, snæversynet, stædig og lidt bedrevidende – hårde ord, men med selvkritik kommer man længst! Det handler om det smukke land Italien, som laver masser af lækker mad og skøn vin…

Først var det de frugtbamser blottet for syre og taniner

Min vinrejse startede meget sporadisk og lidt tilfældigt.For mig var det en oversøisk Shiraz fra huset Errazuriz som fik mig til at forstå, hvor dyb og fyldig en vin kunne være, og jeg var forført! Herefter startede min rejse med oversøiske vine fra Australien og USA, hvor jeg slet ikke kunne få nok af de marmeladetunge frugtbamser blottet for syre og taniner. Sidenhen lærte jeg så, at det faktisk var syren, jeg havde det svært med. Jeg kom også omkring Frankrig og Italien, hvor det første slet ikke var mig på det tidspunkt – jeg var mere til Italien, hvorfra jeg faktisk drak en hel del, men pludselig blev jeg lidt “vinsnobbet” og syntes ikke, deres stil med at blande på kryds og tværs var tiltrækkende nok. Ja, fin på den var jeg skam – men det var grundet uvidenhed og mangel på viden.

Vingården set fra toppen…

First I was blind – but now I can see!

En skønne dag fik jeg pludselig øjnene op for Italien, og det var faktisk en Barolo, som forførte mig, og langsomt begyndte jeg at smage og nyde mere og mere. Det medførte, at jeg at gik tilbage til Italien og langsomt forsøgte mig frem. En dag fik jeg til opgave at lave et indlæg om netop italiensk vin og fra området Toscana, som favner vidt og bredt!

Vores Lineup…

Avignonesi – “Jorden taler og vi lytter”

Det lyder lidt som en spell fra Harry Potter ikke? Det kunne det også godt være, for det er ret magisk, for normalt når vi siger ordet Toscana, så tænker vi på Brunello men vi flytter lige sigtekornet lidt… Avignonesi er en ung vingård, som blev grundlagt i 1974, og med så få år på bagen gør de det imponerende godt – faktisk så godt, at de mere erfarne vingårde ser misundeligt efter dem. Vingården drives af Belgier Virginie Saverys, som sammen med vinmagerne Matteo Giustiniani og Ashleigh Seymour satser på kvalitet frem for kvantitet; det kan vi godt lide på Gastromand. Vingården blev efterfølgende lagt om til økologisk landbrug med mottoet: “Jorden taler og vi lytter”.

Il Marzocco Chardonnay…

Citrusolie på flaske

Den første vin fra Avignonesi, jeg smagte, var deres chardonnay IL Marzocco Toscana IGT som fejede benene væk under mig. Nu har jeg ævlet lidt om min vinrejse, som mest var møntet på rødvin, men indenfor hvidvin er jeg stadigvæk i syv sind! Jeg nyder stort set alle hvidvine, så længe kvaliteten er i orden. Chardonnay er ingen undtagelse, og denne er spot on, hvis du som jeg godt kan lide noget fylde og masser af citrus men også sødme – her snakker vi duft af abrikos, mango, pære, men også den her næsten lakridsagtige duft samt den velkendte “toast” i næsen. Den er så lækker at få i munden og den olierede konsistens er lige i øjet. Prisen er 199 kr. og nej det er ikke meget for en hvidvin i denne kvalitet.

Et godt sæt til en god aften…

Paletten rundt

Den første rødvin, jeg smagte, var 2014 Cantaloro Toscana IGT og vi dropper altså lige at rykke ned i klassifikationerne her; det bliver for langhåret. Vinen koster 119 kr. pr. flaske og er en skøn blanding af Cabernet Sauvignon, Merlot samt en smule Sangiovese. For mig har den det hele og kunne måske endda have klaret sig godt ved vores kåring af julevin. Den har nemlig både sødme, tannin og balance og en masser af duft af røde bær, peberfrugt fra Carbernet´en samt tobak og eucalyptus, så hvis du er ny indenfor Italien, så synes jeg, du skal starte her.

2014 Cantaloro Toscana IGT…

Vil du et niveau op og fortsat holde prisen fornuftigt, så er 2014 Vino Nobile De Montepulciano DOCG et godt bud. Igen glemmer vi lige klassifikationerne, det er alligevel mafia-country så hæng dig ikke så meget i det. Jeg må sige, at denne vin havde et bedre niveau for mig – langt mere duft og fløjlsblød at få i munden – jeg elsker den måde, taninerne i denne vin fuldender den. Vi fik den til vildt, hvor jeg gentog succesen med denne Vildsvin-Burger.

2014 Nobile Di Montepulciano DOCG…

Fabeldyr fra den græske mytologi…

Grifi 2012” er et fabeldyr med krop som en løve og hoved, hals og vinger som en ørn og er navnet på den tredje vin, jeg smagte. Dyret siges at være fra græsk kunst omkring 600-tallet f.Kr. Jeg kender det bedst fra de computerspil som “Heroes Of Might And Magic”, jeg sad og gamede i mine unge år – årsagen til at det er på etiketten, kender jeg ikke. Egentlig er det heller ikke vigtigt, for det er en fandens god vin, og skal du have en god aften, hvor du har 299 kr. til en vin, så er dette et godt bud. Du får kort sagt bare mere af det hele og en smuk vinoplevelse, en af dem som giver kuldegysninger, når du har sunket første tår.

Vores “mellemvægter” – Grifi 2012…

Inden vi rammer det ypperste, så har vi lige et behov, der skal dækkes – “Desiderio 2014” er et kongeeksempel på, at Merlot ikke er en kedelig og ensporet drue, og dyrket korrekt er det verdensklassevin. Det her er lag på lag af duft og smag og ren poesi at få i munden – prisen er også på 349 kr. for en flaske, men den er også helt fantastisk!

Desiderio eller “Desire” som det betyder… den dyreste med undtagelse af den helt lille flaske…

“Symfoni på flaske”

Det er næsten umuligt at forklare, men jeg forsøger! Du skal lige sætte dig ned, og står du med en iPad eller et andet Apple-produkt så læg det lige ned på et bord, så du ikke taber det i chok – for du skal nemlig til lommerne, hvis du vil nyde denne vin – i hvert fald hvis du vil have mere end et par glas. Vin Santo Di Montepulciano DOC er på 100 ml’s flasker, som svarer til et godt glas vin. Den koster 349 kr. og den sælges i en 100 ml flaske – lidt underligt men ret charmerende faktisk.

Jeps – 100 ml!

Smag og duft er tæt på noget af det mest intense jeg har smagt ever, så det skal opleves. Hvis du får muligheden, så vil jeg faktisk anbefale at slå til og nyde denne vin, ellers lader du den bare ligge pænt i den næste 25-30 år hvor den udvikler sig stille og roligt…

“N” er et tetragram. Hvis du ser godt efter står der faktisk AVN lagt sammen til ét tegn – “Avn” fra Avignonesi…

Du finder alle vinene fra Avignonesi hos Vinomani, som vist holder mindst lige så meget af dem som jeg gør….

Har du selv en “vinrejse”, du har lyst til at dele?

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Jane Keelia

  Der er en del amerikanere, når vi er der i efterårsferien, men har aldrig været der om sommeren, så jeg ved ikke hvor mange der er. Men det er vist først de seneste år det er blevet et kendt rejsemål i Danmark.
  Men det ligger vildt godt i forhold til Lago di Trasimino, Montepulciano og Arezzo ( Som bortset fra det har en fantastisk michelinrestaurant) :)

 2. Jane Keelia

  Fantastisk vinhus.
  Altid et besøg værd, når vi er i Cordoba som er et af vores fortrukne rejsemål. Næste gang du er forbi, så prøv at besøge Leuta. De laver også himmelske vine :)

  • Jane Keelia

   Pokkers autokorrektur :)
   Byen hedder Cortona

   • Fuck korrekturen :-) Kender det alt for godt – lyder som om du er en kender! Jeg ville virkelig gerne afsted – ved du om det er et populært rejsemål? Altså er det meget “turistet”?

    PS: Tak for kommentaren!

Smid en kommentar