Opskrift: Grillet hummer med røget mayonnaise og Bloody Mary
Lørdag morgen vandt Caroline Wozniacki endelig en Grand Slam finale i Australian Open i Melbourne. Sådan en bedrift aftvinger respekt hos gastromændene! Kombineret med det faktum, at vi gerne benytter hver en anledning til at skabe en fest med maden som omdrejningspunkt, kalder det på en gastronomisk fejring.
Australierne er pjattede med barbecue og når der ikke er Black Angus på grillen, er det ofte skaldyr fra de mange tusinder kilometer kystlinje og aller helst den eksklusive Southern Rock lobster! I modsætningen til de hummere vi kender på vores breddegrader, har den australske hummer ingen kødfulde kløer. Til gengæld er halen ekstremt kødfuld.
Et område, vi føler der sagtens kan dyrkes mere er grill om vinteren. Der findes nemlig ikke noget bedre at stå og hygge om sin grill imens den frostklare luft omfavner dig. I år skal nogle af os lave noget ret enkelt, nemlig grillet dansk hummer med røget hummer-mayo og ”Bloddy Mary Salsa”. Det lyder måske kompliceret, men du kan være helt rolig, det er slet ikke så svært som det lyder!
Opskriften med Bloody Mary Salsa opstod lidt ved en tilfældighed som så mange gange før. Vodkaen giver et spark bagi, men er slet ikke voldsomt. Sammen med hummeren og den røgede mayo er det virkelig lækkert og vores hyldest til Wozzy og australierne!
Ingredienser
Hummer
- 1 frisk dansk sort hummer – gerne fra Limfjorden
- 2 spsk smør
- 1 hel citron
- 1 godt groft brød
- Salt/peber
Røget hjemmerørt mayonnaise
- 2 æggeblommer
- 1 tsk. go' sennep
- 1 tsk. rødvins- æblecider-, eller anden eddike
- Salt og friskkværnet peber
- Ca. 2 dl. rimelig smagsneutral olie
- 1 tsk flydende røg kan købes på nettet – Liquid Smoke
Bloody Mary salsa
- 1 skalotteløg
- ½ stængel blegselleri
- 1 to mat
- ¼ frisk rød chili
- 1 par dråber tabasco
- 1 tsk worcestershire sauce
- 1 tsk hvidvinseddike
- 1 spsk vodka
- 1 lille bundt bredbladet persille
- Salt og peber
Sådan gør du
Griller hummer
- Start med at tænde din grill og fylde godt op med kul.
- Hvis du har en levende hummer, så starter du med at finde en stor gryde og fylde den med saltet vand. Vandet skal nu bringes til kogepunktet og det skal buldre afsted med fuld damp på!
- Din hummer ligger forhåbentlig på køl og er dermed gået i dvale, det er det bedste for den.
- Tiden er nu kommet til at din hummer skal lade livet – Find en stor kokkekniv og find det "kryds" din hummer har i hovedet. Pres nu ned alt hvad du kan og træk kniven igennem hovedet og i bund.
- Herefter lægger du den direkte op i det kogende vand. Det er den bedste og mest humane måde at slå dyret ihjel på.
- Nu skal den koge i 5 min og så direkte op.
- Vend hummeren om på rykken og fælk den med en stor kniv – hele vejen igennem så du har to halve hummere.
- Læg med på grillen med kødet opad så den steges nedefra.
- Steg den i ca. 3-4 minutter og sæt en klat smør undervejs samt lidt peber.
- Imens grillen du også to halve citroner og dit brød.
- Så er du faktisk klar og kan nu tage halen op.
- Fjern nu tarmstrengen.
- Så til klørene - vrid dem af og gør samme som med halen, giv den nogle forsigtige bask så du kan lirke skjoldet af. Det er noget værre pille arbejde og tager lidt tid, men vær tålmodig for resultatet venter forude.
- Server hummeren med røget mayo, bloody mary salsa, groft brød og grillet citron!
Røget hjemmerørt mayonnaise
- Æggeblomme, sennep, eddike, salt og peber piskes sammen
- Olien tilsættes lidt ad gangen og mayo'en piskes indtil olien er optaget i blandingen.
- Bliver mayonnaisne for tyk undervejs piskes der nogle dråber vand eller eddike i
- Smag til med salt, peber, sennep og eddike
- Til sidst tilsætter du flydende røg og det skal gøres forsigtigt! Nogle er langt stærkere end andre – jeg skulle bruge 1 tsk – men du skal måske kun have nogle få dråber i - så smag dig frem!
Bloody Mary salsa
- Varm en pande godt op og tilsæt olien.
- Hak løg, blegselleri og tomat meget fint og svits det på panden et par
- minutter
- Fjern frøstol og kerner fra chilien, hak den fint og tilsæt den sammen med tabasco, worcestershire sauce, hvidvinseddike og godt med peber.
- Smag til med salt og citron og tag det af varmen.
- Lad det trække, så det tykner og får “salsa-konsistens”.
- Hak persillen fint og tilsæt det lige inden servering, hvor du rører det sammen med tomatsaucen.
Stik os en kommentar
-
Fantastisk opskrift!
Kommentarer