OL er ceviche-tid: Her får du Danmarks bedste rå fisk
Det kan godt være, at vi ikke har haft så meget af det i Danmark, men I Brasilien har de masser – sol. Og i Sydamerika rimer sommer og sol på ceviche og et koldt glas. De fire ting i kombi er en magisk konstellation, og ceviche – altså råmarineret fisk eller skaldyr – stormer derudad på popularitetsbarometeret.
Se blot på statistikkerne: I White Guide 2015 blev ordet ”ceviche” nævnt 5 gange – i 2016 var det 14 gange. Med andre ord næsten en tredobling. Statistikken viser dog også, at ceviche er klart mest populært i hovedstaden, hvor 10 ud af 14 forekomster af ordet optræder i årets anmeldelser – de øvrige kan indtages i Roskilde, Charlottenlund, på Bornholm og Færøerne. Med andre ord er Jylland endnu ikke helt hoppet på cevichevognen. Det må der gøres noget ved!
I anledningen af OL kommer her en guide, Eksklusivt til Gastromands læsere, til de fem allerbedste steder at spise ceviche i kongeriget Danmark. Vi bringer uddrag af anmeldelserne, som kan læses i deres fulde længe på White Guides hjemmeside og app.
Pastis Fishmarket: Tilbagelænet fiskeluksus midt i København
Hvor er det rart, at vi har Pastis Fishmarket, hvor fisk i den grad er i fokus, samtidig med, at der hviler en fornemmelse af parisisk eksklusivitet over hele stedet. Tjenerne er professionelle og meget tilstedeværende uden på nogen måde at dominere selskabet, og du kunne ligeså godt sidde på en gammel fransk banegårdsbistro – dog tilført et skud nordisk enkelhed. Fishmarket specialiserer sig i ceviche, som der er flere varianter af. Vi er pjattede med den friske rå torsk med kokosmælk, moden mango, lime, en smule forårsløg og drys af korianderspirer. Det kunne vi spise hver dag!
Gorilla: En af byens fedeste gå-i-byen-restauranter
Det swinger på Gorilla. Musikken er høj i det 200 pladser store industrilokale, og den gode stemning er næsten til at skære ud af luften mellem torsdag og lørdag. Et spraglet crowd af nysgerrige madturister og lokale festaber boltrer sig i Oubæk-konglomeratets obligatoriske vinøse skævheder og barens stigende produktion af cocktails både til og uden mad. En original konstruktion af ceviche på sandart marineret i lime og passionsfrugt med en fed avocadocreme, koriander og et heftigt jalapeños-rap over smagsløgene er blandt flere eksempler på, at intet står stille på Gorilla, som stadig er blandt byens fedeste gå-i-byen-restauranter.
Llama: Syd- og Mellemamerikansk fest på din tallerken
En af det københavnske restaurationslivs mest forfriskende nyskabelser indenfor de seneste år udtales ”jamma”. Cofoco-filialens syd- og mellemamerikanske tema initieres effektivt af indgangspartiets prisvindende og stærkt imponerende sætning af farvestrålende mexicanske fliser, der strækker sig hele vejen igennem den rummelige restaurant. Vi får plads i baren, hvor – til vores skuffelse – ingen danser ved siden af os. Menuens bedste ret blandt mange velkrydrede indslag: tiradito, en slags sashimi-ceviche, af ravfisk, mildt chilikrydret med en sauce af lime og ají amarillo og garneret med ristede jordnødder og stykker af frisk nashipære.
Barburrito: Viva den mexicanske madbølge
Vi kan takke steder som Barburrito for, at mexicansk mad i Danmark ikke længere er synonymt med hvedepandekager i frisbee-størrelse og syntetisk spicemix. Her i kælderetagen sidder man bænket i båse, man drikker micheladas – Tecate-øl med chili og limejuice – og lytter til 90’er-r’n’b. Der er syre og bid i en rejeceviche, og sprøde plantain-chips med korianderfrisk salsa. Vi savner smag og styrke i tacos med braiseret svinekød, men kompenserer herfor med hotsauce med habanero.
Æblehaven På Bornholm
Det hviler en lidt højtidelig stemning over restaurant Æblehaven i pittoreske Snogebæk. Der er hvide duge og stivede servietter i den lyse, indbydende sommerrestaurant, og indretningen matcher prisbilledet, mens maden ikke helt holder samme høje niveau. Bedst er det, når køkkenchef Sopha fra Thailand breder sig ud med mad fra hjemegnen: den grønne lammekarry er befriende autentisk – og tårefremkaldende stærk på den gode måde. Laksecevichen er et andet halveksotisk indslag med dejlig syre, chilistyrke og friskhed.
Barbara: Færøske tapas i dukkehuset
Mormorstel, søpindsvineskaller som saltkar, gamle fotografier på væggene og den bare klippe, som sine steder er en del af interiøret, er alt sammen med til at sætte scenen for en restaurant, som er helt sin egen. På menuen er friskfangede lokale fisk og skaldyr, som serveres delevenligt som en slags færøsk tapas. Vi får blandt andet friteret fiskehale, som er fedtet, men smager godt med en syrlig kapersmættet tatarsauce. Klipfisk med søpindsvinguacamole er et sjovt og velsmagende indslag, men havtaskecevichen med sprøde hasselnødder og syrlige løg er aftenens bedste ret.
Stik os en kommentar
Smid en kommentar