Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 25. marts 2019

Scroll to top

Top

2 kommentarer

En DM-i-Grill-debutants dagbog

En DM-i-Grill-debutants dagbog
MadFar

I sidste weekend løb DM i Grill for 5. år i træk af stablen – denne gang på Sydfyn. Som du måske husker, var vi på en lille roadtrip til arrangement sidste år. Vi havde desværre ikke selv mulighed for at overvære arrangementet i år. Til gengæld deltog 3 af vores gode venner, som du måske kan genkende fra vores julevinsmagninger. United Grill Chefs var klar til deres første DM og det er der kommet en dagbog ud af der giver et kig under låget – enjoy!

Unitedgrillchefs. Venstre: Kim, Anders og Thomas.

United Grill Chefs.
Venstre: Kim, Anders og Thomas.

Et helt år har jeg (MadFar) været spændt. Fra at være med som frivillig ved sidste års DM – for lige at snuse til sagerne – til dette års DM som deltager – er der gået et helt år med at vente og planlægge.

Det skulle vise sig at være sværere end som så, sådan lige at danne et grillhold. Men med valget af de 2 kompetente kokke, Anders Peter Jørgensen (fra San Giovanni) og Kim Pedersen (fra Kim’s Kitchen) var jeg sikker på medlemmer der kan lave mad, anrette, holde hovedet koldt når de er pres på (og som stort set aldrig har rørt en grill…).

Jeg selv  måtte så i gang med at lære at grille, styre temperatur og ikke mindst anskaffe mig min første rigtige grill, Weber Perfomer 57 blev valget da den er meget alsidig. Så var det ellers bare at bruge hele vinteren på at tæske amerikanske websites på nettet og lære at forstå de helt simple og basale BBQ-regler – knækker man basickoden for BBQ er man godt på vej – hvilket dog skulle vise sig sværere end som så.

På vej til DM 2013 

Med masser af planlægning i forvejen og en enkelt træningssession ugen før, kørte vi mod Svendborg med spænding og ikke mindst forventninger til os selv! Da jeg var med som frivillig sidste år, vidste jeg allerede inden, at forude lå masser af god stemning og sjove oplevelser.

United grillchefs - DM i grill 2013.

United grillchefs – DM i grill 2013.

Vi ankommer fredag nat kl. 01:45, Smider bilen og tjekker ind på det nærliggende hotel så vi kunne nå 3-4 timers søvn inden vi skulle op og stille vores grillpit op.

Lørdag tidlig morgen finder vi pladsen og læsser af – lynhurtigt finder vi ud af hvor/hvordan pitten skal stå – kemien på holdet er god og vi er seje til at tage beslutninger sammen. Vi er toptjekkede, har styr på lortet… Bare ikke på regnen!

Vores Grillstand står ved en nedløbsrist, så med de mængder vand der kom ind i pitten og blev ledt vores vej, så det altså ikke pissesmart at stille kullene direkte på jorden. Så der skulle tages hutige beslutninger og laves om i planlægning. Det var de første lærepenge vi fik, bare træls det skulle starte med våde kul.

Kl. 10:30 Fik drengene styr på alle råvarerne ved udleveringen og undertegnede fik styr på grillene og regnen.

Kl. 13:00 Dagens første udfordring/kategori er fisk – Multe nærmere betegnet. Vi fik lavet en rigtig skarp ret, som visuelt og smagsmæssigt var på højt niveau (ud fra de besøgendes kommentarer) og det gav os faktisk en 9. plads, hvilket vi er rigtig godt tilfredse med.

Grillet multe med rygeostcreme og blå cips.

Grillet multe med rygeostcreme og blå cips.

Grillet multe med rygeostcreme, blå chips og spæd gønt.

Grillet multe med rygeostcreme, blå chips og spæd grønt.

Kl 14:00 var der indlevering i kategorien kylling, så der var ikke tid til en slapper. Vi skulle holde fokus og samtidig kæmpede vi stadig med de våde elementer (hvilket ikke er så nemt som debutant men ret god erfaring til næste gang).

Kyllingen var også knivskarp. Vi lavede røggrillet kyllingebryst. Det er rigtig svært at lave, derfor holdt vi retten meget enkelt,  med fokus på, at kødet skulle være meget saftigt og meget mørt. Her skuffede vi desværre med en 20. plads (ud ad de 23 deltagende hold). På fordelingen af point kan vi se at mørhed/konsistens var godkendt, det var i dommernes øjne bare for kedeligt. Så her var også noget at lære, men at planlægge efter at ramme dommernes smag kommer nok ikke til at ske.

Røggrillet kylling bliver nænsomt plukket.

Røggrillet kylling bliver nænsomt plukket.

Saftig grillet kylling med sprødt skind og rillette.

Saftig grillet kylling med sprødt skind og rillette.

Tiden flyver afsted, der hygges lidt og vi får lidt tid til at sludre med de andre grillere på pladsen og ikke mindst nyde den fede stemning og snakke med de besøgende.

KL 15:00 Kategorien hemmelig. Mill&Mortar havde stillet deres sortiment af skønne krydderier til rådighed så vi hjemmefra kunne sammensætte vores helt egen krydderiblanding til grillen. Her fik vi faktisk en 8. plads – godkendt!

Vores helt egen gillrub med de skønne krydderier fra Mill&Mortar.

Vores helt egen gillrub med de skønne krydderier fra Mill&Mortar.

KL 15:30 indleverede vi en efter vores mening en rigtig god BBQ-sauce. Madfar’s Mojitosauce udviklede jeg sidste år og var faktisk den første rigtige BBQ-sauce jeg har lavet, så det var ikke uden spænding at få bedømt den ved et DM. Vi ramte en 15. plads hvilket var skuffende – så spiser vi den da bare selv :-)

KL 16:00 en af kongekategorierne spareribs – her vil man altså gerne gøre en god figur! Den giver respekt blandt andre grillere og hvem vil ikke gerne opnå lidt ekstra streetcred blandt sine grillnaboer. Her ramte vi helt ved siden af i dommernes øjne. Vi kørte lidt sikker stil og ramte nogle rigtige gode ribs (smagsprøverne var væk på 5 minutter og der lød en masse mmm’er blandt publikum), men en 20. plads giver vist plads til eftertanke og med de positive briller er der da lidt at arbejde med her…

Spareribs - en af kongekategorierne vi gerne vil vinde en dag.

Spareribs – en af kongekattegorierne vi gerne vil vinde en dag.

Hen på eftermiddagen var der udlevering til næste dags kategori ‘Smagen af fyn’ – lokale råvarer bestående af bær, grønt og en 4 kg lammekølle. Sæt igang! Der blev brainstormet og taget gode beslutninger.

Dagen lakker mod enden og pladsen lukker kl 17:00 for besøgende. Det er blevet tørvejr og næste udfordring blev blæsevejr. Det kostede en kasse Holmegaard glas – så ku’ vi lære at drikke vin af plastikkrus – bum!

En lille morfar på hotellet, ud og spise med pig’n choose vennerne fra Aalborg.

Skal jeg sætte ord på første grilldag: Glad stemning og kammeratskab.

Natten til søndag

Som fyrbøder på holdet og som den eneste der har lidt erfaring med oksebryst og en del mere erfaring med nakkefilet, var det tid til at jeg trådte i karakter. De unge kokke krøb til køjs og nattetjansen var min. Her var det så at de våde briketter drillede, næste år er der fuld fokus på tørre kul/briketter. I mine øjne lidt for dyre lærepenge for de brænder sgu ringe når de er våde.

Men det lykkedes at få gang i smokeren og de amerikanske (thumbs up for USbrisket) oksebryster kunne komme på WSM’eren (røgmaskinen). Surdejen til morgendagens brødkategori kom på køl og det var tid til et par timers søvn.

Nightwatch.

Der tændes op for natten i WSM-smokeren.

2 timer senere kl ca 01:30 op igen uden at vække de unge kokke, ud til smokeren, tjekke temperatur og forberede 2×2 kg nakkefilet som skulle på sammen med oksbrysterne. Nu var der så 2 slags kød, at holde styr på. Med alt for lidt søvn og allerede en zombieagtig følelse i kroppen var det også her jeg lærte lidt om at arbejde under specielle forhold. Men det kører, temperaturen er stabil og jeg tør lade smokeren stå uden min tilstedeværelse. Vores nabo, Eddie fra Mad Chefs BBQ, lokkede med cola og jeg lokkede med Jim Beam. Så en lille natsjus over ‘hækken’ var med til at understrege venskab på tværs af grillholdene – fedt.

Søndag

06:30 (sammenlagt 3 1/2 times søvn for mit vedkommende) var det op og i gang og kontrollere temperaturer og rigge an til dagens strabadser. Solen tittede frem blandt skyerne, tørvejr men stadig blæst – udmærket. Går lidt rundt og hilser på de andre grillere og sludrer lidt hist og her. Jeg må sige, der er dømt højt niveau – meget højt. Jeg må sige jeg er stolt og glad for at deltage ved DM. Jeg føler et DM kan være med til at flytte manges opfattelse af at ‘det der grill’ ikke bare er tynde brankede svinekotteletter og runkne pølser. Og jeg er stolt over at stille med et hold, som bidrager til den danske grillkultur sammen med alle de andre deltagere.

Morgenmad. Hurtigt bad. Pakke tasker. Tjekke ud på hotellet. Tilbage til grillpitten og fokus på dagens første kategori. Familen ankom og det var rigtig dejligt. De var imponeret over vores niveau – men det vil de nok være lige meget hvad, men det tæller alt sammen.

12:00 Vi fik afleveret noget rigtig lækkert lam. Vi udbenede køllen og snørede op med lammefars og kørte den på roterende spyd og masser af røg. Grillet lam med kartofler kogt møre i smør, kål og jordbær – skide flot ret med masser af intens smag. Vi ramte en 12. plads – stor kadeu til drengene Kim og Anders for kreativitet og fagligt højt niveau.

Køllen er blevet fri for benet, snøret og gjort klar til grillen.

Køllen er blevet fri for benet, snøret og gjort klar til grillen.

Lammekøllen roterer på grillen og kartoflerne hygger sig i bunden med smør og lammefedt.

Lammekøllen roterer på grillen og kartoflerne hygger sig i bunden med smør og lammefedt.

Sådan blev resultatet. Lammekølle med sprøde nye kartofler, kål, jordbær og rabarber.

Sådan blev resultatet. Lammekølle med sprøde nye kartofler, kål, jordbær og rabarber.

12:30 Knap nok havde vi sluppet indleveringen før der skulle gøres klar til oksebryst (brisket) – den havde fået en smule for længe ved for høj temperatur. Vi fik lavet noget ok okse med mørhed, intens smag – desværre en anelse for tør. Men en 15. plads er godkendt. En kategori man bare ikke har lyst til atfalde igennem på og som debutant er det ikke helt skidt med en midterplacering her. Godkendt meeen med plads til forbedringer. Der skal vist grilles mange spidsbryster det næste års tid.

En af de tunge kategorier og en svær en faktisk. De kunne ikke skafe nok dansk oksespidsbyst, så vi fik amerikansk brisket istedet NICE!

En af de tunge kategorier og en svær en faktisk. De kunne ikke skaffe nok dansk oksespidsbryst, så vi fik amerikansk brisket istedet NICE!

13:30 Det var blevet tid til en af de frivillige kategorier. Der skulle bages brød. Jeg har bagt i mange år og er efterhånden en habil bager. At bage brøddet på grillen har jeg gjort for lidt i. Som helt grøn i det at bage på grillen lærte jeg, at det gør man ikke ustraffet. Brøddet blev sort om dog reddet – vi kunne faktisk køre en indlevering og ramte en 12. plads. Ikke dårligt når jeg tænker på, hvordan de så ud, da de kom af grillen.

Små brød på grillen - surdejs hvedebrød med stout fra The Wharf i Aalborg.

Små brød på grillen – surdejs hvedebrød med stout fra The Wharf i Aalborg.

14:00 dagens sidste og nok også en af de mest prestigefulde – Nakkefilet (pulled pork). Jeg har grillet sindsygt mange nakkefileter det sidste års tid! Der er virkeligt arbejdet med udvikling af rub og marinader. Så det var med spænding at vores pulled pork skulle bedømmes ved et DM. Igen fokus på mørhed, intens velsmag og ikke mindst skulle den være jucy. De 2 nakkefileter opførte sig forskelligt (som de ofte vil gøre), en blev valgt. Vi afleverede en pulled pork, som er den bedste jeg grillet til dato – så er det sgu fint at det sker til et DM og ikke hjemme i baghaven. En flot flot 5. plads til holdet og 3. top 10 placering. FEDT! og meget godkendt, godt gået drenge. Få opskriften HER.

Nakkefilet - Pulled pork. På billedet bliver det lagt med juice og skal trække et par timer. Desværre eneste billede vi fik i farten.

Nakkefilet – Pulled pork. På billedet bliver det lagt med juice og skal trække et par timer. Desværre eneste billede vi fik i farten.

Der er 2 timer til præmieoverrækkelse, der bliver hygget lidt med familien. De var meget imponeret og hele setup’et med DM og ikke mindst samarbejdet med Kulinarisk Sydfyn – det er helt sikkert køreturen fra Aalborg værd. Vi fik desværre ikke så meget tid til at se udstillerne, men ud fra det vi så, ser vi gerne at næste års DM2014 afholdes samme sted – det var simpelthen for fedt. TAK!

Der var et par grill i vores baghave.

Der var et par grill i vores baghave.

Her det Anders der gør bær og grønt klar til 'smagen af fyn'

Anders gør bær og grønt klar til ‘smagen af fyn’

Kim ser efter om fisken er ved at være der.

Kim ser efter om fisken er ved at være der.

Thomas aka Madfar.

Undertegnede:-)

Vi var rigtig spændte på præmieoverrækkelsen, ikke mindst for at se om vi skulle være heldige at få en podieplads.

Desværre rendte vi ikke med nogen præmier eller podiepladser. Vi fik til gengæld en masse konkurrenceerfaring, 3 top 10 placeringer og samlet nr. 13. Det er absolut godkendt med kun en enkelt træningspas weekenden før.

Du kan se vinderne her  – der skete desværre en regnefejl og man havde udråbt de forkerte vindere. Shit! Tænkte jeg bare, godt vi ikke rendte med det hele for at de så skulle tage det fra os igen…

Alt i alt et super DM i grill og allerede i bilen på vej hjem blev der snakket om DM 2014 så vi ses helt sikkert igen.

Allerede nu har vi lært, at det ikke går uden sponsorer. Det kan altså gøre mange ting nemmere for et grillhold. Så sidder der et par leverandører og tænker dem der kunne jeg godt tænke mig at hjælpe, ja så hold jer endelig ikke tilbage. Vi kan jo lige så godt begynde at planlægge DM 2014.

United Grill Chefs – Aalborg.

Thomas madfar

Anders Peter Jørgensen

Kim Pedersen

Kommentarer

  1. Kizz the Cock

    Tak for en fin gennemgang, vi griller videre :-)

  2. Michael Jensen

    Helt suverænt. Tak for en fantastisk blog, og super inspiration :)

Smid en kommentar