Den bedste pande nogensinde testet…
…har fået nye ejere! Og nej det er faktisk ikke kun haveudstyr som Fiskars laver, det er også køkkengadgets, som vi elsker endnu højere på Gastromand, faktisk ejer vi ikke særlig meget haveudstyr udover en ukrudtsbrænder, som bruges i køkkenet…
Raadvads All Steel panden er den pande, som har klaret sig bedst gennem tiden hos Gastromand. Den blev testet længe inden indlægget ramte Gastromand i marts 2015 og den har fået tærsk, tærsk og atter tærsk. Den lever endnu og hvor andre pander efter ca. 2 år desværre ofte bukker under så lever denne pande som nu er “Fiskars All Steel” i bedste velgående. Underligt nok så er overfladen virkelig hårdfør og holder bare. Den “Ceratec-belægning” er slidstærk og kan holde til metalredskaber og hård varme.
I denne test kigger vi ikke blot på All-Steel, vi kigger også på Functional Form, Hard Face og Rotisser Nonstick – alle i 28 cm. Tidligere har vi også brugt Hard Face en del, da den var med i nogle indlæg hvor den var “Traveling Pan” og rejste fra land til land, hvor den blev testet da jeg lavede scoremiddag.
Weekendpanden (All Steel)
Lad os starte med All Steel som jeg også kalder “Weekendpanden” – årsagen er måske lidt misvisende da alle pander reelt kan være en weekendpande – men det hjælper lidt med overblikket hvis vi giver dem nogle nicknames. Så tanken er her henledt på bøffer, flambering og den slags – og ja det gør vi også til dagligt – men jeg gætter på du er med.
Udseende og førstehåndsindtryk
Den ligner faktisk sig selv, hvilket er godt. Jeg synes rigtig godt om siderne i aluminium og håndtaget som matcher – men lige en stor disclaimer – udseende omkring pander (og alt andet) er subjektivt – så vurder selv hvad du er mest til.
Kvalitet og design
Den har stadigvæk sin ceratecbelægning som giver mere sliplet og kan give nogle virkelig gode stegeskorper når du smider en t-bone på ved høj varme. Den er lavet i rustfritstål i typen 18/10 som eller har den en 3-lags bund som eftersigende skulle give en effektiv og optimal varmefordeling. Den ligger på ca. 450 kr. hvis du er heldig.
Til hverdags brug (Functional Form)
Det med at have noget til hverdags brug er næsten lige så slidt som at have noget til “Weekendbrug” men igen, det fremmer forståelsen ikke?
Udseende og førstehåndsindtryk
Faktisk ville jeg ikke gætte på, at dette er det billigere alternativ, for den ligger vildt godt i hånden og virker utrolig nem at bruge. Jeg kan godt lide håndtaget er i metal. Èt er at det ser pænt ud, men det er også godt at holde ved når du svinger den rundt.
Kvalitet og design
Denne pande har ekstra slidstærk PFOA-fri Hardtec og non-stick belægning. Det gør det temmelig nemt at anvende og uhyre nem at rengøre. Faktisk hænger ingenting fast. Den har i modsætning til de andre kun 2 lgs belægning, hvilket også gør, at prisen er temmelig lav. Jeg har set den helt ned til 250 kr. hvilket er helt fair.
Den Innovative Toppen af Poppen (Rotisser)
Flagskibet fra Fiskars er deres Rotisser+ som jeg næste ikke ved hvilken kategori jeg skal smide i – “Weekendpanden” er jo brugt, men det er til dig, som elsker at lave mad og som tænker lidt mere over hvilken pande du bruger. Videre har den også en innovativ del, som vi kigger på – den kan nemlig ikke overophede. Alt respekt for dem af jer blot vil have “en pande”, som kan holde varme, have en god fordeling og som holder. Det gør de faktisk alle sammen, denne har dog lidt ekstra.
Udseende og førstehåndsindtryk
Elegant og med blankt håndtag. Denne har også ret høje kanter hvilket er et stort plus i mit univers. Det gør bare det hele noget nemmere når der laves mad.
Kvalitet og design
Den har aluminiumsbelægning og Optiheat teknologi som sikrer, at overophedning faktisk ikke er muligt. Vi har tidligere testet pander med denne funktion, hvor det faktisk var en hindring for panden – derfor er det spændende at se om det er samme tilfælde her. Laveste pris jeg har fundet den til ca. 550 kr.
Den hærdede (Hard Face)
Vores afsluttende pande er også den, som har været afsted i hele Skandinavien som “The Traveling Pan” der blev sendt fra blogger til blogger og testet til det yderste – faktisk en ret sjov test, hvor jeg lavede et rigtig fedt indlæg, som var meget henvendt til jer fyre der gerne vil imponere tøserne lidt.
Udseende og førstehåndsindtryk
Bredt håndtag og høje kanter, som gør den ekstra praktisk. Den virker til at have tyk bund og meget robust – ikke den mest elegante pande, men det er som sagt også til dig som går lidt mere hårdt til værks og gerne vil have, at de grej virkelig kan tåle flammer, høj varme og hurtige skift i temperaturen.
Kvalitet og design
Den har Hardtec Superior slip-let overfalde. Den skulle eftersigende have en energibesparende bund, som leder varmen bedre og endda bruger mindre energi. Det er noget svært at måle og teste, så vi må tage producentens ord for det. Laveste pris 279 kr.
Testen
Hvad gør man når man har 4 pander til test og alle dybest set fungerer? Vi kigger på det basale – varmefordeling, temperatur, evne til at optage varme og ikke mindst pris. Hvis vi kigger på varmefordelingen er det testet ved vand, olie og sukker – og sidste synes jeg ikke du skal kaste dig ud i – det er lidt noget rod, men giver et godt billede af panderne. Herefter har jeg vurderet det fra 1-10 og indsat det i tabellen herunder:
Ellers har jeg mål temperaturen med infrarød termometer og også kigget på, hvor hurtigt panderne rammer 100 grader, som siger lidt om evnen til at optage varme – uden at det bliver for teknisk – det er ikke nødvendigvis en endegyldig sandhed.
Kort sagt fungerer panderne alle sammen rigtigt godt. Jeg kan være nervøs for om Functional Form holder i længden, da den er meget let og de 2-lags non-stick sikkert hurtigt bliver slidt. Omvendt er det en pande til 250 kr., så holder den mere end 2 år hos en Gastromand er det meget godt gået.
Noget af det, som jeg var rigtig nervøs for var faktisk Optiheat teknologien, som jeg tidligere har set i denne test. Ideen er nemlig genial, men tidligere var det sådan, at det materiale som blev brugt var ekstremt sensitivt overfor metalredskaber, så det fik let revner og flænger. Hele ideen er jo, at pande aldrig overopheder og dermed holder den længere, men betyder det så, at belægning er meget skrøbelig giver det jo ingen mening?
Det lader dog til, at Fiskars har løst dette problem med aluminiumsbelægningen. Det næste spørgsmål er så om der kan laves en god stegeskorpe når du maksimalt kan få pande op på 200 grader? Jeg forsøgte med en roastbeef og det er faktisk muligt. Det eneste du skal huske er, at den skal have et par minutter mere til at blive varmet igennem.
Dommen
Det er lidt tidligt at sige om Fiskars nu er indehaver af den absolut bedste pande vi nogensinde har testet, men meget tyder på det. Den har nøjagtig samme belægning som Raadvads All Steel, den er lynhurtig til at blive varm og har en super fordeling. Jeg må sige, at det er min favorit. De næste i rækken er uden tvivl Rotisser+ og Hard Face. Her er der tale om den elegante dreng i klassen og den grovkornede arbejdshest, begge fungerer godt og på sigt vil Rotisser+ sikkert overleve længere. Hvis du gerne vil have en pande til meget billige penge, og her snakker vi altså pris-niveau som fx IKEA har så er Functional Form vejen frem. Men lad os Lad og kigge lidt på stjernerne. Medmindre All Steel fejler indenfor kort tid så har den altså 6 stjerner! Jeg holder naturligvis øje og skal nok opdatere indlægget. Herefter har vi Rotisser+ og Hard Face med 5 stjerner. Hard Face er lidt mere grov end Rotisser+ men omvendt bliver den sindsyg varm og nogle gange, så har man bare behov for at fyre den af – så de får altså samme karakter. Til sidst og husk lige at 4 stjerner ikke er dårligt, så har vi Functional Form. Alt i alt er Fiskars en værdi arvtager!
All Steel
Rotisser+
Hard Face
Functional Form
Du kan finde alle panderne på Fiskars hjemmeside.
Stik os en kommentar
-
Hej derude,
Jeg ved ikke om jeg vil få svar, men jeg kan da prøve!
Jeg faldt over jeres gennemgang af Fiskars pande serie, og hel ærligt, jeg ved ikke hvad jeg skal vælge! All Steel virker lovende, men jeg har læst at den ikke kan stege æg eller frikadeller eller omelet for den sags skyld. Hvad med Hard Face?
Jeg vil gerne have en all round slip let stegepande, så hvad skal jeg vælge?På forhånd, tak for hjælpen!
Den fortvivlet kok! -
Hej Gastromand
Jeg kan kun nikke genkendende til alt det du skriver om All STEEL PANDEN, den bedste sliplet pande jeg har haft. Står og skal til at købe en ny, da jeg kom til at glemme panden tom og med madrester på, i flere timer, på mit induktionskomfur, på godt over middel varme, det kunne den godt holde til, næsten 🙂 , men resterne var lige brændt for godt ind i belægningen. Jeg faldt over Scanpan’s HaptIQ stegepande og kunne se du har teste belægningen på deres nye serie, så mit spørgsmål lyder, inden jeg køber ny pande 🙂 , hvilken af dem fortrækker du, når det kommer til at brune kød og stege en steak ?
-
Hej Gastromand først tak for rigtig mange gode tips og tricks opskrifter jeg tillader mig at spørge dig da vi har købt den all sreel Fiskars stegepande men har alligevel præsteret at få noget til at brænde fast på midten Og det gør alt nu hver gang 😞hele tiden har du en ide hvad jeg kan gøre den er for dyr til at bare smide væk
-
Hej.
Tak for mange fine opskrifter og tips.
Har købt en fiskers All Steel pande efter, at ha læst jeres test. Har problemer med, at maden brænder fast.
Selv når der bruges fedtstof.
Har i et godt råd.
Hilsen Knud -
Har netop fået en Fiskars Hard Face 20 cm stegepande som ikke fungerer på vores mellemste induktionsplade. Pladen er ok og fungerer ellers med både større og mindre pander.
Jeg har beskrevet med tekst og billeder i en pdf, som kan hentes her:https://1drv.ms/u/s!AhMaE_V4LCvuhCTS-ASqJ3A4Ub2z?e=pC7gH4
Håber du kan komme med en forklaring.
Mvh
Arne Sørensen -
Jeg vil gerne supplere med lidt All Steel info til testen. Jeg har haft mine godt og vel to år nu. De ser egentlig fine ud, men jeg kan godt mærke at belægningen ikke er hvad den var fra ny. Jeg kan sagtens lave en hakkebøf på dem med fin skorpe uden de hænger alt for meget fast eller går i stykker. Til gengæld er de nu noget mere besværlige at gøre rent og maden brænder lettere fast til panden, Man skal skrubbe en del på dem under rengøringen, hvor man fra ny bare kunne skylle dem mere eller mindre. I løbet af den tid jeg har haft dem har de været i opvaskemaskinen flere hundrede gange og skrubbet med en hård skuresvamp med sæbe. Derudover har der været brugt metal redskaber på dem enkelte gange.
Jeg overvejer at skifte dem nu, mener der egentlig nogen der har erfaringer med at opfriske belægningen? Det kunne være der var et eller andet trick. De er næsten for fine til bare at smide ud.
-
Jeg har oplevet de samme problemer med min Fiskars All Steel som David nævner ovenfor.
Jeg har nu købt en pande fra Tescoma med 3D belægning hos gourmetshoppen.com. Denne belægning er helt fantastisk. Uanset hvad jeg steger på den hænger INTET fast, men slipper fint og giver samtidig en god stegeskorpe. Tescoma oplyser at belægningen er så stærk at den tåler brug af metalredskaber, men det kan jeg nu ikke få mg selv til 😊
Kommentarer