Grillede østers med hollandaise, bacon og nødder
Har du nogensinde prøvet at grille en østers? Og så lige toppe den grillede østers med sprød, hollandaise rørt op med en nøddesmagende sesamolie og endelig lidt revet hasselnød? Hvis ikke, så er bare med at komme ned til fiskehandleren efter østers og så hjem og fyre op i grillen og frem med hollandaise-piske-armen – for det her smager altså virkelig godt.
Ok, indrømmet, ideen til den her lille snackservering med grillede østers er ikke min egen. Den skal derimod tilskrives kokken Nicolas Min Jørgensen, der tidligere var køkkenchef på michelin-restauranten Substans i Århus og i dag står i bag Agger Darling i Thy. Han var så sød at dele en video her op til nytår, hvor han lavede de her østers, og som inspirerede mig til at servere dem til nytåret med stor succes – og nu har Nicolas været så venlig at sige ok til, at vi her giver dig opskriften med vores helt egne ord.
Grillede østers – en god intro til østers
Personligt elsker jeg østers i alle afskygninger, såvel rå som tilberedte.
En del mennesker er dog lidt betænkelige ved at prøve at spise østers, fordi de har hørt alle de der historier om at østers er som en snotklat. Det passer altså ikke helt, selvom man da lige skal være forberedt på at få en ganske særlig konsistens.
Mange er også tilbøjelige til straks at synke en østers, men det er altså synd – for alle smagsnuancerne, fx smørnoter, kommer for alvor frem, når du tygger lidt på den bløde østers og virkelig nyder detaljerne. Og så er østers jo heller ikke billige, så bare at synke den er da lidt spild af penge, ikk’?
Er du lidt betænkelig ved østers, så kan det i øvrigt være en god idé at tilberede dem – fx ved at serverede dem som grillede østers. Det gør konsistensen mere fast. Og sammen med hollandaise og sprød bacon får du også noget fedme og sprødhed, der også gør det nemmere at få hold på den lækre østers – og faktisk uden at selve østersens fine smag af hav helt forsvinder.
Se også: Se i øvrigt Gastromands helt egen guide til de forskellige slags østers
Hollandaise med ristet sesamolie – en rigtig frækkert
En fræk detalje i Nicolas’ servering er, at han rører sin hollandaise op med en smule ristet sesamolie. Personligt er jeg det seneste års tid blevet totalt afhængig af netop ristet sesamolie, som giver et boost af både nøddesmag og umami. Jeg bruger det meget i asiatisk mad, til dressinger og fx til at dryppe over en græskarsuppe.
Og her sammen med de grillede østers, giver den ristede sesamolie et skønt nøddepift til hollandaisen, der virkelig klæder de grillede østers. Det er altså virkelig frækt – især når man så samtidig river en hasselnød over til sidst.
Se i øvrigt Nicolas lave retten her, hvor han dog bruger hele æg og meget mere smør, end vi gør her:
Ingredienser
- 12 østers
- 200 g smør
- 2 æggeblommer
- 1 tsk citronsaft
- 1 spsk hvidvinseddike eller æbleeddike
- 1 tsk sennep
- 1-2 spsk ristet sesamolie Køb den i en god asiatisk købmand
- 100 g bacon
- 4 hasselnødder
- Evt. lidt friske dildspidser
Udstyr
- Grill
Sådan gør du
Hollandaise med sesam-nøddesmag
- Smelt smørret ved svag varme. Lad den smeltede smør stå ca. 5 minutter, så vallen falder til bunds. Fjern evt. urenheder i toppen.
- Kom æggeblommer i en kasserolle sammen med eddike, citronsaft, sennep og lidt salt. Kom kasserollen ved svag varme og pisk det hele luftigt – evt. med en stavblender. Pas på, at det ikke bliver for varmt, for så bliver blommerne til røræg.
- Pisk roligt smørret ind i de luftige æggeblommer, først dråbe efter dråbe og siden i en tynd stråle. Pas stadig på, at det ikke bliver for varmt, så det skiller. Tag evt. kasserollen fra varmen, hvis det begynder at blive for varmt.
- Når din hollandaise har den rette konsistens, kan du piske en spiseskefuld ristet sesamolie i. Det giver en lækker nøddeagtig smag. Smag evt. til med mere syre og salt. Og tilsæt evt. mere olie.
Ristet bacon
- Skær bacon i små tern og rist dem helt sprøde på en varm pande. Kom ternene på fedtsugende papir, når de er sprøde.
Grillede østers
- Varm en grill op, meget gerne kulgrill. Læg østers – de skal ikke åbnes – direkte på gløderne, hvis det er muligt. Ellers læg dem på risten. Grill dine østers, indtil væsken indeni begynder at koge og østersen åbner sig lidt med et lille pop. Så er de færdige, og så skal du skynde dig at tage dem fra varmen, så de ikke får for meget.
Servering
- Fjern den øverste østersskal fra hver af de grillede østers.
- Kom lidt ristet bacon oven på hver af de grillede østers.
- Top med en skefuld sauce på hver østers.
- Riv lidt hasselnød helt fint over hver østers og pynt evt. med lidt dild.
Smid en kommentar