Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 19. marts 2024

Scroll to top

Top

En kommentar

GUIDE: 24 timer i den gastronomiske højborg Gøteborg

GUIDE: 24 timer i den gastronomiske højborg Gøteborg
Webmasteren

Har du aldrig været i Gøteborg, er det tid til at pakke weekend-tasken. Den svenske storby byder på parker, kunst, shopping og ikke mindst en stribe fremragende, men prisvenlige Michelin-restauranter!

Det er nu tredje gang på lige så mange år, at jeg har været i Gøteborg, så tiden må være inde til at dele min begejstring for den svenske storby der er Skandinaviens  4. største by og som til de fleste danskeres overraskelse er ca. dobbelt så stor som Aarhus.

Lørdag kl. 08.00 

Vi har været oppe alt for tidligt – taget lørdagen i betragtning. Men det er en lille pris jeg gerne betaler for et døgn i det svenske. Man må som bekendt tage det sure med det søde og i det her tilfælde er færgeturen Frederikshavn-Gøteborg i den grad det sure! De første 2,5 time af den tre og en halv time lange tur minder mest af alt om dansk/svensk tidsrejse tilbage til 80’erne hvor rødt læder, enarmede tyveknægte og Raider i maxipack var knæhøj karse!

Til gengæld får den sidste times indsejling til Gøteborg igennem den svenske Skærgård i høj sensommersolskin os til at glemme alt om den dårlige stil der hersker indenfor.

Da vi går af færgen (bilen har vi efterladt på parkeringspladsen i Frederikshavn), er vi lykkelige for at se, at det er den svenske nutid der venter os!

Hvis du kommer fra København, er Gøteborg i øvrigt ikke længere væk end 3 timer i bil eller 4 timer med tog.

Kl. 12.00 – Tjek ind på Radisson Blu Scandinavia

Efter en god gåtur igennem Gøteborg er vi klar til at tjekke ind på det, efter skandinaviske forhold, enorme Radisson hotel. Hotellet omkranser en kæmpe atriumgård, der giver mig minder om Las Vegas. Værelserne er store og kan du få et værelse væk fra atriumgården, er du også sikret naturligt dagslys.

Kl. 14.00 – Räkmat og gravad lax på Kungstorget

Frokosttilbuddene (eller Shoppinglunch, som de kalder dem) er mange og det handler selvfølgelig om at styre udenom de værste af slagsen. Räkmat er den helt store sællert og prisen for en rejemad ryger hurtigt op omkring de 200 kr, – men det er jo svenske kroner og den ligger vel stadig og roder rundt nede omkring 68,50 ik?!?

 

 

Der er gang i den omkring det hippe Avalon Hotel på Kungstorget i centrum; så meget gang i den, at det ikke er til at få et bord. det er til gengæld hos naboen Restaurang Kungstorget. Jeg bestiller gravad lax, mens kæresten ryger på rejemaden. Min skepsis bliver gjort til skamme da den søde tjenerinde placerer en solid portion perfekt kogte kartofler med dild (naturligvis) på en bund af senneps sauce, blød og velsmagende laks i rigelige mængder og sidst men ikke mindst hovmestersovs – eller rævesovs, som vi kalder det. Det er svensk husmandskost, når det er rigtig godt!

Kl. 16.00 – Fiskekirken og Saluhallen

Lige uden for døren til Restaurang Kungstorget ligger en af Gøteborgs to markante bygninger som du ikke må snyde dig selv for at besøge, nemlig Stora Saluhallen – en smuk bygning fra 1889, der huser Gøteborgs svar på Torvehallerne og dermed byder på alt hvad hjertet begærer inden for gastronomiens verden.

5-10 minutters gang fra Saluhallen ligger Feskekörka (Fiskekirken) – et slaraffenland for fisk- og skaldyrsfans der har fået sit navn pga. sit arkitektoniske sammenfald med en gotisk kirke – do it!

Kl. 17.30 – Rooftop Relaxatiooon

Vi daller lidt rundt i byen, shopper lidt svensk mode (when in Rome, right?) og bliver tørstige. Lidt tilfældigt falder vi over en af Gøteborgs, viser det sig, mange rooftop-bars og det er ikke det værste sted at samle appetit til aftenens middag!

18.30 vender vi snuden hjem mod hotellet, hvor vi lige kan nå en lur og et bad inden den står på svensk gourmet.

Kl. 20.00 – Prisvenlig svensk Michelinmad

Første gang i Gøteborg stod den på et ekstraordinært velsmagende måltid på den 1-stjernede Restaurant Fond – desværre er den nu lukket. Second time around bød på en super aften med moderne svensk gourmet, perfekt vinpairing og super service i det nyrenoverede og meget specielle restaurantlokale hos 1-stjernede Koka – tidligere Kok & Vin.

 

 

Skal det være lidt mere uformelt kan Familjen, der har en Bib Gourmand anbefales og det samme kan nu Somm der leverede velsmagende og sjældent veltilberedt moderne svensk gourmet i afslappede omgivelser, der gav anledning til en længere diskussion om god vs. dårlig stil – smut til Gøteborg og vurder selv. Stilen på tallerkenen var dog ikke til diskussion og sad lige i øjet.

 

 

Søndag Kl. 10.00

Med en morgenbuffet der har åbent til kl. 11.00 i weekenden er der ingen grund til at springe ud af sengen. Og Radissons buffet har alt hvad du kan forvente af en hotelmorgenmad: Æg (scrambled, bløde og hårdkogte), bacon, pølser, pandekager (med nutella, peanutbutter, sirup mm.), brød med alskens ost og pålæg, cereals osv. osv. Behøver jeg sige, at jeg spiste alt for meget!

 

Vue til den imponerende morgenmadsbuffet...

Vue til den imponerende morgenmadsbuffet…

 

Kl. 12.00 – Hygge i Haga

Med 4 timer til færgeafgang kunne vi lige nå et par timer i den gamle og hyggelige bydel Haga. Butikkerne er overvejende målrettet kvinder – så er du advaret!

 

Hovedgaden i Haga - forvent flere mennesker...

Hovedgaden i Haga – forvent flere mennesker…

 

PS.

Har du mulighed for at tage hele weekenden i brug, er det oplagt at tage den ene times køretur sydpå til Falkenberg Strandbad der byder på 100% spa-selvforkælelse i et badehotel møder 1001 nat møder Hemmingway på kanten af den svenske kyst. Ikke overraskende var kæresten stor fan af konceptet!

Har du tips til næste Gøteborg Getaway, så kom gerne med dem i en kommentar.

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Mads

    I skulle have været forbi Sjömagasinet med en stjerne. virkelig hyggeligt i et gammelt fiskehus, og bare gennemført velsmag og klassiske gastronomiske dyder – og en sommelier med fremragende anbefalinger og tilpasning af vinmenu til vores særlige præferencer.

Smid en kommentar