Lækker langtidsstegt Gås – til Jul og Mortens aften
Om det er til Jul eller Mortens Aften, sværger mange til en saftig gåsesteg.
Det var nemlig gæs, som afslørede Sankt Morten for mange hundrede år siden, hvor han forgæves forsøgte at skjule sig, da han af ren og skær ydmyghed ikke ville udnævnes til biskop. Det endte dog ikke som den gode Sankt Morten ønskede, og han måtte påtage sig ansvaret som biskop. Gæssene som skræppede så livligt op og afslørede ham blev efterfølgende efter Mortens Biskops befaling offer hvert år på dagen for hans udnævnelse. Eftersigende skulle denne tradition dateres tilbage til 1616.
Den næste historie om vores “lille” gås er næsten lige så god. Den finder sted hos en meget kendt chokolademager Peter Beier, som faktisk også holder så meget af de kære gæs. Det kan man undre sig længe over, for gæs og chokolade hænger vel ikke sammen – men det er ganske vist. Peter har kun 200 gæs, som i den grad hygger sig i deres fri liv, hvor de får masser af økologisk hvede og græs. Gæssene er af racen som du sikkert kender Original Legarth og ender gerne på en kampvægt på 6-7 kg.
Mere idyl og post-romantik skal du vist lede længe efter for at finde igen. Sådan en gås har jeg har for nylig fået fingre i – Skagenfood, som jo efterhånden er ved at være lidt af en samarbejdspartner på Gastromand har nemlig leveret et par stykker. Den ene fik lov til at udgøre vores generalprøve her i sidste weekend, hvor svigerfamilien var på besøg.
Ingredienser
Gås
- En ordenlig motherfucker af en øko gås her 5,5 kg
- 2 æbler
- 2 rødløg
- 200 gram svesker
- Salt/peber
- Indmad fra gåsen
- 5 gulerødder
- 1 pore
- 2 løg
- 1 halv knoldselleri
- 1½ liter vand
Brunede kartofler
- Se linket længere nede i indlægget.
Rødkål
- Et kvart rødkål - hvis du kan finde et øko så gør du det.
- 2 kanelstænger
- 2 stjerneanis
- 2 spsk gåsefedt
- 1 spsk brun farin
- 1 dl økologisk solbær saft
- 2 dl æbleeddike
- 5 laurbærblade
- Salt og peber
- Se linket længere nede i indlægget.
Sådan gør du
Gås
- Du skal bruge almindelig ovn - ikke varmluft.
- Start med at tænde ovnen på 250 grader
- Rengør alle grøntsager og skær dem ud i mindre stykker
- Smid så alle grøntsager, hjerte, hals og kråse i en bradepande og ind og svitse af i ovnen - gerne med et par spsk. gåse- eller andefedt, hvis du har.
- Imens kan gåsen rengøres indvendig for fedt, årestammer og andet "affald" som vi ikke ønsker at få med. Gem fedtet, hjerte og skær halsen og kråsen fra.
- Imens skærer du æbler og løg ud i mindre stykker og fylder dem samt sveskerne i gåsen.
- Giv gåsen en grundig omgang salt og peber og stil den i ovnen og lad den brune i 20 minutter, start med brystet op ad - efter 10 minutter vender du den om.
- Vend gerne grøntsagerne rundt og tilsæt vand.
- Så skal gåsen faktisk bare ved 125 grader med brystet nedad. Forvent ca. 5 kvarters stegetid pr. kilo gås.
- Overhæld med stegesky ca. hver halvetime
- Efter et par timer vender du gåsen igen så brystet er opad og du forsætter med at hælde stegesky over.
- Til sidst kan du evt. slutte af med at give den 230 grader på varmluft for at sikre skindet bliver sprødt og gyldent!
Brunede kartofler
- Se linket længere nede i indlægget.
Rødkål
- Start med at varme gåsefedt op i en gryde. Snit så rødkålen så fint som muligt og svits det igennem et par minutter.
- Så tilsætter du resten af ingredienserne og lader det simre ved svag varme i 30 minutter.
- Denne kål bliver syrlig og står perfekt til det søde brunede kartofler.
Sovsen
- Se linket længere nede i indlægget.
Klik her for at se de brunede kartofler
Vi har lavet perfekt brunede kartofler flere gange, så dem kan du lige gå ind og tjekke ud på ovenstående link. Det er ikke særlig svært – tricket er, at de ikke må være udkogte – hellere lidt under kogte og så skal du faktisk lade være med at vende for meget rundt i dem. Så bliver de klistrede og gode!
Rødkålen var faktisk den bedste jeg har lavet, og det er ikke første gang. Vi lavede en til perfektion sidste år, hvor vi lavede juleburger – hvor du kan se opskriften. I denne udgave har jeg valgt at lave den noget mere syrlig end normalt – men det står perfekt til både vinen og de brunede kartofler.
Ja sovsen er efterhånden også lavet til perfektion også i juleburgeren, hvor det mere blev til en Quick and Dirty!
Så kommer vi til gåsen, som jo bare er et smukt dyr, der fortjener den bedste tilberedning. Jeg må erkende, at denne faktisk var sværere at lave en and – jeg ved ikke helt hvorfor, men tilsynelandende er der rimelig stor forskel på gæs. Nogle som denne har jo gået rundt og snadret fra morgen til aften og dermed udviklet nogle flere muskler end fedt – dermed vil der være mere antydning af fedtmarmorering i kødet.
Om langtidsstegt gås
Dyk ned i en himmelsk smagsoplevelse med vores guide til langtidsstegt gås! Hos os udforsker vi kunsten at tilberede den perfekte langtidsstegte gås, der sikrer mørt kød og en sprød skorpe, der vil imponere selv de mest kræsne ganer.
Fra valg af den bedste gås til vigtige trin i forberedelsen og den langsomme stegning, giver vores omfattende opskrift dig trinvise instruktioner og insider-tips til at opnå kulinarisk perfektion. Vi deler også vores hemmeligheder til at krydre gåsen for at opnå den mest forførende smag.
Vores passion for god mad og dedikation til kulinarisk ekspertise afspejles i hver detalje af vores langtidsstegte gås guide. Udforsk vores opskriftssamling, der omfatter lækre variationer og spændende tilbehør, der fuldender din smagsoplevelse.
Gør din næste fest eller særlige lejlighed uforglemmelig med vores langtidsstegte gås guide. Oplev en kulinarisk rejse, der vækker dine smagsløg til live, og skab mindeværdige øjeblikke omkring bordet. Gå på opdagelse i kunsten af langtidsstegt gås og løft dine madlavningsevner til nye højder!
Fejrer du Mortens Aften og hvad spiser I hos jer?
Stik os en kommentar-
Hej. Jeg har måske ikke gennemlæst kommentartråden… men hvor mange kilo vejer “en motherfucker stor” gås?… skal nemlig lave gås til 6 og vil ikke købe for meget og er bange for at købe for en for lille-
Hej Tina… til 6 personer behøver du ikke en kæmpe fugl, min var på 6 kilo… men 3-4 kilo burde være rigeligt til dig….
-
-
Du har givet gåsen 10 timer men tilbedrings tid er 7t og 30 mins
-
7 timer og 30 min skal du gå efter Thomas – og beklager det urimelig sene svar!
-
-
Hej, og glædelig jul. Stegte julegåsen efter din opskrift.
Mums, siger jeg bare. Så perfekt. ????????
Smed en kylling med i ovnen de sidste 3 timer, da børnene ikke er meget for and, gås og den slags. Kyllingen fik fin smag af gåsen. tak for en super opskrift.-
Hej Dorthe – fantastisk – lad mig lige høre hvor stor var det nu den var?
-
-
Hejsa. Jeg skal for første gang lave gås, så skal lige være helt sikke på fremgangsmåden. Gåsen vejer 5,6 kg, skal jeg først brune den med brystet op ad på 250 g i 10 min. derefter ca. 3 timer med brystet nedad på 130 g, vender den med brystet opad i ca. 4 timer. Tror du den skal have længere til når den er så stor? Nå..ja og så overhælde den med stegesky ca. hver time. Stegeskyen er det den væske der er i bradepladen under gåsen?
-
Hej Jane – så korrekt – håber du er igang – måske en time mere! Hvordan står det til nu?
-
-
jeg satser på de 7 cirka.. den ser RET lækker ud nu hvor der er 30 minutter tilbage.. :D Men jeg holder lidt øje med den, og tager en vurdering.. den SKAL jo også varmes op i morgen, så vil ikke overstege den :D
-
Nemlig Annika – må vi få en status så vi kan dele lidt erfaringer her?
-
-
Hejsa. Står her med min gås på 5 kilo.. skal lige være HELT sikker .. skal den have 10 timer i ovnen eller 7? :D-
Synes også at der er noget diskrepans mellem det Thomas skriver i kommentarerne og det der står i opskriften … Øverst i opskriften står der at den totale tilberedningstid er 7 timer og 30 minutter, så det lyder altså lidt mærkeligt, når du så i kommentarerne skriver at den skal have 7 timer + 3 timer!!!??? I opskriften er det formuleret således at man vender den efter 3 timer på brystet og derfefter vendes den og får 4 timer med brystede opad …. Hvilket også giver noget bedre mening i forhold til kommentarerne ang. stegetiden på større fugle. Thomas har du ikke en opklarende kommentar til dette??
-
Undskyld, Thomas! Kom til at skrive dit navn i ovenstående kommentar …. det skulle selvfølgelig være Familiefaren! Det beklager jeg?
-
Hej Charlotte – ingen grund til at beklage – 7 timer i alt – dog er der så 30 minutter hvor den bliver brunet af. Du vender den efter 4 timer fra ryg til bryst – beklager hvis det ikke har været helt tydeligt…
-
-
Hej Annika – Den skal nok have et sted der imellem vil jeg sige! Få efter 8 timer…
-
-
Sidder og bliver i tvivl om stegetiden.
I opskriften står der 7 timer og efter 3 timer vendes gåsen.
Men ovenover svarer du 7 timer den ene vej også 3 timer den anden vej.
Så er tiden 7 timer (4 på bryst og 3 på ryg).
Eller 10 timer (7 på bryst og 3 på ryg)?
Glæder mig til at prøve opskriften.
Vh.-
Hej Thomas,
7 timer ned – 3 timer op :-)
-
Tak for svar. :-)
God jul til dig.
-
-
-
Hej,
Hvis gåsen skal ligge 7 timer med brystet ned af og derefter 3 timer med brystet op, skal punkt 11 så ikke omformuleres? Det lyder som om gåsen vendes efter 3 timer…?-
Hej Ninna – jeg er sgu træt – beklager – 7 timer med brystet ned og 3 timer med brystet op ad :-)
-
-
Jeg har tænkt at lave en sprængt gås. Dvs salt og sukkerlage i et par dage. Men det ændrer vel ikke noget på stegetid hvis jeg følger din opskrift ? den er 4.5 kg.
-
Hej Jesper – nej det gør det ikke – det giver den noget mere smag dog :-) Knæk og bræk…
-
-
Hej, er i tvivl om hvor lang tid gåsen skal have. Er det 7 timer med brystet nedad og derefter 3 timer ?
-
Hej Ninna – korrekt!
-
-
Lyder som en super opskrift, men hvad er det bedste når den skal steges dagen før? Har en, i optøet tilstand, “mindre” gås på 6,4 kg der skal steges dagen før og så transporteres tværs over landet dagen efter og varmes der. Skal jo helst være super lækker også dagen efter ?
-
Hej Hanna – du var druknet i “Black Friday” mails – beklager det sene svar… Jeg må tilstå at jeg ikke er ekspert i at stege dagen før – men det er sådan set bare samme udgangspunkt – jeg har gjort det nogle få gange og egentlig lavet det hele frem til sidste punkt hvor den får en ordentlig omgang for at gøre den sprød…
Så lav gåsen færdig og skær den og læg den på køl – næste dag varmer du den så op for fuld knald! Håber det lykkes…
-
Tak for svaret. Tænker at lave et langtidsstegt gåsebryst snart og så varme det op dagen efter. Så må jeg lige lave en tester ??
-
-
-
Hej
Det lyder super
Tog fejl af vægten, har lige vejet den frossen til 6,3kg så optøet nok lidt mindre
Men prøver 20 min på 250C og så derefter 9 timer ved 120C (over/under varme, ikke varmluft) og så måske til slut 10 min på varmluft 220C for sprød skindSkal den så også hvile inden jeg tranchere den?
-
Hej Tobias – det lyder som en god plan og ja – lad den lige trække 15 min ca…
-
-
Hej
Jeg skal lave gås for første gang til jul
Og har en stor øko gås på 5,8 kg
Er vi oppe på 9 timer og 130c eller hvad anbefaler du?-
Hej Tobias – det var sgu en ordentlig fugl – det ville være et godt udgangspunkt – ellers måske en 8 timer – det er svært når de er så store, men det er deromkring.. ellers 9 timer ved 120 grader…
-
-
Ok kortere tid men variere.. Fint.. Den er i… Så det skal nok blive jul ?
-
Ja da – altid Carsten!
-
-
Hej Har en gås på 4,9 kg.. og kan kun smække den i varmluft..hvor varmt og hvor lang tid ville du give den? Vh Carsten
-
Hej Carsten – jeg vil op på en 8 timer ved 140 grader! Så du skal nok igang nu :-)
-
-
Hej Gastromand..
Ser virkeligt godt ud, vil prøve den i morgen :-)
Er det varmluft du har ovnen på ??
Kh Casper
Go jul :-)-
Hej Casper – tak for det – nej den kører almindeligt! Jeg skal selv lave gås imorgen, vil forsøge mig med 9 timer på 130 grader – det er en stor kleppert jeg skal have igennem! I lige måde!
-
-
Den ser super ud – to 4 kilos økologiske gæs – fylder hele ovnen – reducerer eller øger det stegetiden?
-
Hej Jesper,
Kunne godt reducere dem lidt – så jeg vil trække lidt fra – i opskriften med and er det jo 3 kg og den får 6 timer ved 130 grader – han snakker vi 4 kg så 7 timer ved samme burde være nok – men sørg for at have en buffer!
-
-
Skal gåsen ligge på rist, eller helt ned i bradepanden?
-
Hej Mads – på en rist ville være perfekt! Skal du igang?
-
-
Stegeskyr…det er alligevel godt fundet på af de islandske Gastromænd (se pkt. 10) :-)
-
Jamen det er jo bare en opfindelse, som venter på at se dagens lys Jesper! Tak for det :-)
-
-
Det ser lækkert ud! Hvad skal stegetiden ændres til, hvis man bruger and i stedet for gås?
-
Hej Robert – det er noget lignende det samme, men jeg vil næsten hellere sende dig over til denne opskrift – der er nemlig alverdens eksempler på and :-) og der er garanti for succes!
http://gastromand.dk/opskrift-langtidsstegt-helstegt-and/
God fornøjelse!
-
Mange tak! Det ser også godt ud :-)
-
-
Comments