Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 20. januar 2019

Scroll to top

Top

41 kommentarer

Arme Riddere – opskrift på den glemte morgenmad

Arme Riddere – opskrift på den glemte morgenmad
Familiefaren

Jeg tror egentlig det var i tiden hvor Madkonsortiet eksisterede i hjertet af Aalborg, hvor man hver lørdag kunne få en udsøgt brunch, som faktisk var forud for sin tid, at jeg blev introduceret for Arme riddere.

Oprindelen har jeg lidt svært ved at finde ud af, egentlig troede jeg at det var amerikansk efter deres French Toast, men det lader vist nærmere til, at det kommer fra Italien, hvor vi så gennem Tyskland har taget det til os. Det er ikke det sundeste eller mest kalorielette – men det er er vildt lækkert som erstatning for morgenkagen, og hvis du har små i hjemme, så vil de elske det. Hjemme hos mig, er det efterhånden blevet til et krav, at det bliver serveret.

 

4.6 from 5 reviews
French Toast/Armeriddere - den glemte morgenmad...
Forfatter: 
Kategori: Amerikansk
Køkken: Tilbehør
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
  • 4 stykker lyst brød - og ja det skal være lyst
  • 2 æg
  • 1 dl sødmælk
  • 1 spsk sukker
  • 2 tsk kanel
  • 3-4 spsk smør
Tilberedning
  1. Varm en pande godt op med et par skefulde smør, lad det bruse af og skru ned til middelsvag varme.
  2. Bland alle ingredienser på nær brød og smør sammen.
  3. Dyb brøddet grundigt i masse og lad det suge godt til sig.
  4. Smid brøddet på panden og lad det stege 4-5 min på hver side.
  5. Det er vigtigt, at temperaturen er lav, så det ikke branker.
  6. Drys efter med lidt ekstra sukker.

 

Der skal smør til...

Der skal smør til…

 

Du kan brug det brød du vil og for den sags skyld også boller, men de skal være hvide og skåret noget lunde tyndt, så bliver det bedst.

 

Klar til servering...

Klar til servering…

Er du til arme riddere?

Kommentarer

  1. det var det første jeg lærte at lave i skolekøkken. Ja, det hed det i 1970. Måske skulle det have en chance igen

    • Ja det er en gammel traver, faktisk så tror jeg også jeg fik den serveret som barn, hvor jeg elskede det! Du må igang Lars!

  2. Jeg er så meget til arme riddere!

    • Alt bliver sjovere når der er kvinder med og helt enig! :-) tak for kommentaren Anna-Nathalie…

  3. Der er slet ikke nok smør på den pande! :D

  4. Faldt lige over denne, det er sgu også one up på French Toast: http://instagram.com/p/xZ8i-ApAFC/ Creme Brûlée edition

    • Der er i hvert fald ikke sparet på smørret :-)

  5. Fynboen

    Det får man bare alt for sjældent.

    • Ja, han har sgu ret ham familiefaren, den glemte morgenmad…

  6. Halvamerikaneren

    Har aldrig været den store fan – der er noget med æg og sukker/sirup der bare ikke passer godt sammen I min mund. Min kone fik en overdådig french toast for nylig – lavet på kanelsnegle….

    • Den skal forklares min ven? Hvordan gjorde du det?

  7. Per Junker

    Kan der serveres bacon til ?

    • Det kan der Per – faktisk så nærmer vi os jo lidt en amerikansk klassiker (det tror jeg i hvert fald det er) Bacon And Waffles, som jeg snart vil lave en udgave af!

  8. Mikkel

    kan man godt lave det med lidt grovt toastbrød, altså det med kerner i?

  9. Tri

    Gjorde det her i morgen med rugbrød, det smager ikke af det samme, men det smagte stadig super godt.

    • Hej Tri – nej det er nok ikke helt det samme :-) Men kunne sagtens gå da – hvad er årsagen til, at du ikke bare brugte hvidt brød?

  10. Kim

    Kan man bruge grov brød

  11. Kim

    Kan man bruge grovbrød

  12. Sarah

    Man kan sagtens bruge grov brød har lige gjort det og det smager ens med lyst brød ☺️??☺️??

    • Der er ikke noget bedre end når I gode læsere kommer på banen med jeres erfaringer og svarer på kommentarer – det er det hele værd! :-)

  13. Jacob Handberg

    Arme riddere er den ultimate søndagsmorgenmad – thumbs up!

    Dog er min fremgangsmåde lidt anderledes. Jeg putter ca. 2spsk hjemmegjort vanillesukker i æggemælken. Så kommer skidtet på panden i rigelig smør. Første gang de bliver vendt, bliver de hver især drysset ned ca. én tsk kanelsukker, så vendt og drysset på den anden side. og så vendt igen. På den måde kommer der en sprød sukker/karamelskorpe på begge sider.

    Så skal de bare lige toppes med ned lys sirup, tyndskårne æblebåde og lidt friske blåbær. Hertil frisk sort kaffe. Det er sgu morgenmad der giv talk på kronjuvelerne.

    Jacob

    • Godt gået Jacob! Deluxe versionen! Dem må jeg forsøge mig med næste gang…

    • Jenni

      Det er vist rige riddere. :)

      Ikke arme riddere.
      Der bruges ikke æg til arme riddere.

  14. Lis

    Ja der skal endelig nok smør på panden 6 til 7 spsk. Til 4 stk brød, ellers brænder det nemt på, serveres også til dessert, med kold flødeskum, og en lækker jordbærsyltetøj, nam.

    • Og så kommer jeg lige i tanke om, at jeg har en liter Arla Unika fløde i køleskabet fra vores arrangement i weekenden :-) Så er den vist klaret!

  15. Vibeke

    Jeg har kendt arme riddere siden min barndom i 70’erne?. Men jeg laver dem uden æg, vender bare – gerne lidt tørt – brød i mælk (skummet- eller mini-, for det er det, vi har). Og nyder dem så med syltetøj på…

    • Hej Vibeke – altid godt med lidt erfaring til retterne men der var vel ikke minimælk den gang? :-) Bliver de ikke lidt mere som “russere” så altså med sukker i stedet for farin?

  16. Andreas

    Arme ridder er fra syd Europa (mener dog det er fransk og ikke italiensk). Det er ikke morgenmad, men en dessert meget brugt i hjem hvor pengene var små.

    Brødet var typisk på grænsen til at være for gammelt og derved tørt, så det suger meget. Har også set et par opskrifter hvor de anbefaler at brødet lægges udenfor dets emballage i nogle timer før brug, netop for at det suger godt.

    Jeg brugte laktosefri minimælk og rørsukker i mangel af bedre.

    Dog vil nok ikke blande kanel i suppen, men nærmere drysse det på sammen med sukker, når der serveres. :)

    Tak for mad. ;)

  17. Hej Andreas, tak for kommentaren – tror der er mange måder – vi har faktisk lige lavet en mere og på video – enjoy: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10153767369994075&id=204960804074

  18. Alice Føns

    Hej alle I unge folk.
    Jeg er i bedsteforældregenerationen og fryder mig over al jeres kreativitet! – I min barndom var arme riddere en af de mange spareretter vi havde. Dengang fandtes ikke madspild. Det var der simpelthen ikke råd til. – Arme riddere var dessert lavet af tørt hvedebrød. Skiverne blev dyppet i sødmælk, drysset med kanelsukker og stegt i smør. Midt i hver skive blev stukket en smuttet mandel. Det var RIDDEREN. En vigtig detalje, der har givet navn til denne gamle spareret, men lader til at være glemt af de fleste. Vi havde mange sparetetter, fx bilsemad, øllebrød og klattekager. Madspild fandtes ikke. Det var der simpelthen ikke råd til!

  19. Karen

    Lidt over et halvt franskbrød “til overs”, hvad pokker skal det bruges til? Arme riddere til morgenmad på min fridag – øh, ja tak! Det er jo såre simpelt og ganske genialt. Nu mangler jeg blot brug til resten af nævnte brød..
    Der mangler liige: til de langsomme, forstås, servering (sirup, frugt, chokoladestykker etc). Jeg kan godt, men hvis man skulle være håbløst forvirret, er servering altid godt ;)

    Lækker torsdag!

    • Tak for rosen Karen – du har helt ret – de sidste mangler bestemt – god tilføjelse – navnlig med chokoladen!

  20. Marianne

    Helt igennem guf på en kold mandag i februar

    • Eller en kold lørdag morgen ? men enig Marianne…

  21. Charlotte

    Min far lavede det også på en anden måde til morgenmad : undlad sukker og kanel, og drys istedet når de er stegt med salt og peber. Pynt med tomatskiver, bacon og purløg :-)

    Eller lav dem drysset med farin og pyntet med bananskiver.

    • Respekt Charlotte! Navnlig delen med bacon! Din Far var uden tvivl Gastromand før os 😉

  22. Charlotte

    Glemte lige at vurdere din opskrift som også er virkelig lækker

  23. Jenni

    Jeg bruger ikke æg. Har aldrig hørt om æg til arme riddere. Det må være et nyt påhit.

    Typiske arme riddere fra min barndom.

    Brødet skal være halvtørt/halvgammelt brød.
    Brødskiverne overhældes med kold mælk. Ikke mere, end at det lige suges op i brødet. Det tager 1 minut, mens du varmer panden.
    De fugtige brødskiverne vendes i en blanding af sukker og kanel – som den blanding, man bruger på risengrød – og skriverne steges i smør eller margarine på panden ved ikke for høj varme, til de er gyldenbrune og sprøde karamelliserede på overfladen.
    Spis dem med brombærsyltetøj til.

    • Lyder lækkert Jenny – der er masser som bruger æg i dem 😊 tror det er lidt efter opvækst – men Far brugte fx æg derfor gør jeg – men begge dele fungerer….

Smid en kommentar

Hvad synes du om opskriften: