Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 14. december 2018

Scroll to top

Top

2 kommentarer

Påskefrokost: Skidne Æg

Påskefrokost: Skidne Æg
Familiefaren

Som barn kunne jeg virkelig ikke forene mig med navnet på denne ellers vildt lækre frokost ret: “Skidne Æg”. Ærlig talt, jeg forstår det faktisk godt – hvem pokker har fundet på det navn? Det lyder ikke videre appetitligt og er sikkert årsagen til, at mange unge på ingen måder embracer denne traditionelle påskeret… Men lad os se om Gastromand ikke kan omvende dem?

Lad os lige kigge på navnet, for hvorfor hedder det egentlig “Skidne Æg“? I gamle dage (tror jeg nok) var det sådan, at man ikke arbejdede på helligdage som skærtorsdag og langfredag, som vi kommer til lige om lidt. Derfor var der en pokkers masse, der skulle laves lørdag, som jo ikke er helliddag! Det var fx at vaske tøj og gøre rent, og derfor blev denne lørdag til “Skidtlørdag” eller “Skiden lørdag” netop fordi alle pligterne lå der.

Skidne Æg!

Når der nu var travlt med vask og rengøring, skulle der laves noget nem mad og det blev æg i sennepssovs med karse. Derfra kommer navnet “Skidne Æg” så, og nej det var måske ikke det heldigste navn – men det er retten til gengæld!

Påskefrokost: Skidne Æg
Forfatter: 
Kategori: Frokost påske
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
  • 4-6 æg
  • 2 spsk smør
  • 3 spsk. mel
  • 5 dl mælk
  • 1 tsk sennepspulver
  • 2-3 spsk. grovkornet sennep
  • Salt og peber
Tilberedning
  1. Sæt en gryde vand over at koge, og kog æggene smilende altså 5 min for øko æg.
  2. Smelt smørret i en anden gryde, tilsæt mel og sennepspulver, og rør rundt, til du har en ensartet masse.
  3. Tilsæt så mælk lidt efter lidt og lad det koge godt igennem - det skal koge ellers bliver melet ikke opløst.
  4. Tilsæt sennep og lad herefter sovsen koge i 5 minutters tid under omrøring.
  5. Smag til med salt og peber.
  6. Server halve æg i sovsen med rugbrød og masser af karse.

Udover de gode skidne æg lavede jeg også karrysalat, hvor du nok efterhånden kender opskriften, som den gode Århusianer har lavet – den holder sgu stadigvæk!

Gastromands Karrysalat…

En lille sildemad med karrysalat er ikke dumt…

Der skal naturligvis øl og snaps til og der er mange gode bud. Jeg går efter en øl, som ikke er for tung til en ret som denne. Jeg fandt et par lækre bud og to forskellige snapse til.

Et godt bud på en god påskeøl…

Kryddersnaps fra Braunstein…

Glassene er et arvestykke fra min gamle Morfar, der desværre ikke lever længere, men jeg husker disse glas fra familiens påske- og julefrokoster, hvor de altid var på bordet da der naturligvis skulle godt med snaps til.

Arvestykket…

Gode gamle…

Tilbage er der bare at sige glædelig påske – håber at flere vil lave skidne æg – Det er nemlig ikke så slemt som det lyder!

Glædelig påske!

Kommentarer

  1. Rasmus

    Æggene skal være flydende indeni , så de løber ud i sovsen, når de halveres på tallerkenen … det er fantastisk ! I Sønderjylland serveres det til hvide kartofler – om end jeg er mere til et stykke franskbrød ved siden af ! Og når i laver denne lækre opskrift nu her – så er det oplagt og nævne solæg, som passer fint til påske og snaps !

    • Hej Rasmus… Det er rigtigt, det kan man også, jeg synes dog de skal ære letsmilende, synes det bliver for meget når de er helt bløde i denne ret…

      Vi har solgt i vores kogebog 😎 to af os er jo fra Sønderjylland! Opskriften ligger også på bloggen…

      Tak for kommentaren, hvilken snaps er din favorit?

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: