Gastromand.dk | 14. August 2018

Scroll to top

Top

4 kommentarer

Cofocos VĂ€kst: Nordisk uden myrer og melorme

Cofocos VĂ€kst: Nordisk uden myrer og melorme
Familiefaren

Det nynordiske koncept lever endnu, lidt som smĂ„ grĂŠsrodsbevĂŠgelser efter NOMA officielt er lukket ned og for en kortere periode har fundet sig tilrette “Under Broen” – VĂ€kst er for dig som gerne vil have det sidste med til fornuftige penge, men som ikke er nede med levende insekter og alt for meget gran…

Cofoco nynordiske linje er VÀkst i Sankt Peders StrÊde 34 og Höst i NÞrre Farimagsgade 41 som udgÞr 2 ud af de 15 restauranter kÊden har. Min medspiser og jeg var inviteret af en god ven af Gastromand. Restauraten er bygget op om et indendÞrs Äbent drivhus, som danner rammer om trappen til kÊlderen, hvor der ogsÄ er plads til gÊster.

VĂ€ksthuset…

Drivhuset er det fĂžrste du bemĂŠrker, nĂ„r du trĂŠder ind og jeg tĂŠnker straks at de sikkert bruger nogle krydderurter eller andet derfra. Jeg glemmer dog at spĂžrge tjeneren, da vi hurtig bliver vist til bords. Vi kigger kortet igennem og bliver enige om at “En aften pĂ„ VĂ€kst” klart mĂ„ vĂŠre det mest tiltrĂŠkkende.

En aften pĂ„ VĂ€kst…

Her fĂ„r du bobler, VĂ€kst-menu som er 4 retter med tilhĂžrende vinmenu samt kaffe og sĂždt for 595 kr. Hvis restauranter har disse “tilbud” er det ofte vĂŠrd at springe pĂ„. For mig betyder det jeg kan slĂ„ hjernen fra og nyde aftenen uden at tĂŠnke for meget, og efter endnu en lang arbejdsdag er det prĂŠcis hvad jeg har behov for.

En Gastromands siger aldrig nej til bobler…

“Ingen melorme til mig idag…”

Kort efter bliver der skĂŠnket bobler – en lĂŠkker tĂžr Champagne, Camille Bonville, Blanc de Blancs som glider hurtigt ned. Herefter kommer der et godt surdejsbrĂžd men en kryderurteolie til samt en lille hapser bestĂ„ende af salat, syltede bĂžgehatte, friske bĂžgehatte og sĂ„ en god fuld cremefraiche.

Blanc de Blanc…

Min egen lille hapser…

Du har ogsĂ„ muligheden for at tune retten med lidt friteret melorme vendt i paprika. Min medspiser som faktisk er lidt mere end bare en “medspiser” efterhĂ„nden springer pĂŠnt over denne del, hvilket undrer mig en smule, da hun bĂ„de har spist levende bĂŠnkebidere, lammehjerne, yver og det der er vĂŠrre pĂ„ Alchemist – men nogle gange har man bare ikke lyst til orme – hvilket er helt fair – jeg hapser dem alle.

“I got worms…”

Det smager godt og er komplimenteret af en 2016 CĂŽtes du RhĂŽne, Les Abeilles, Colombo som ogsĂ„ fĂ„s pĂ„ glas pĂ„ kortet til 80 kr. eller 375 for en flaske – sygt lĂŠkkert glas og navnlig til pengene (selv om jeg hader at bruge det udtryk).

Perfekt hvidvin…

Fakta er, at du fĂ„r meget for pengene pĂ„ VĂ€kst. Nu har jeg “kun” besĂžgt 3 af deres steder men der tegner sig et billede – fin service, dog ikke med den helt store viden om vin, men absolut acceptabel! God mad af hĂžj kvalitet, enkelt og velsmagende og ikke mindst til billige penge.

“Undskyld – mĂ„ jeg bede om en vegetar-forret?”

Nu kommer vi til et punkt, hvor min medspiser igen overrasker. I skal lige forstĂ„ det: Havde Gastromand et kvindeligt medlem var det hende – hun elsker ribeye, pommes, bearnaise – tunge store retter! Derfor mĂ„tte jeg lige tjekke hendes puls, da hun beder om at fĂ„ udskiftet en ret pĂ„ menuen med en vegetarret! Jeg var mĂ„llĂžs.

Da min medspiser blev vegatar…

Hendes ret er glaskĂ„l, vesterhavsost, trĂžffel & solsikkekerner som faktisk er lidt svĂŠrt at se, for retterne er en kende “Jamie Oliver-like” altsĂ„ lidt rodet og med masser af grĂžnt og olie pĂ„ toppen. Det ĂŠndrer dog ikke ved, at ost, trĂžffel og kĂ„l bare holder.

Forret…

Jeg fĂ„r noget lignende, dog glaskĂ„l, vesterhavsost, kyllingeskind og blĂŠksprutte, som nok er en af de bedste retter jeg har fĂ„et i Ă„r – og det pĂ„ trods af, at jeg har smagt en del i Ă„r men sjĂŠldent har jeg fĂ„et sĂ„ vel tilberedt blĂŠksprutte og det in mente, at jeg har besĂžgt en Michelin restaurant “The Angler” i London som kun serverede skaldyr – hermed en hilsen til kokken, for hans retter topper den!

Perfekt blĂŠksprutte…

 

“Ingen Ribeye til mig idag…”

Man ĂŠrgrer sig lidt over, at nĂŠste ret allerede er hovedretten for det er sgu lĂŠkkert. Her er min medspiser ogsĂ„ gĂ„et lidt off the rails og valgt fisk fremfor ribeye – nu skal det sĂ„ siges, at vi besĂžgte “Pastis Bistro” dagen fĂžr hvor vi fik ribeye og bearnaise og standard tilbehĂžr (Østers, Foie Gras og Profiteroles), sĂ„ egentlig forstĂ„r jeg det godt. Fisken er kulmule med hĂžaske og bakskuld.

MĂ„ske ikke den bedste servering –

Serveringen er visuelt lidt off for mig – men sĂ„ lĂŠnge det smager godt kan meget tilgives. Jeg fĂ„r kalve ribeye fra Grambogaard med rĂžget marv & brĂžd. Serveringen er igen lidt ala mit store idol Jamie – sĂ„ herfra er det kun fedt. Mig bekendt er kokken Jonas Christensen, som tidligere har vĂŠret souschef for Mads Refslund og Thomas Herman som jo er lidt en anden genre. Deres stil ville nok heller ikke passe sĂ„ godt til konceptet her.

In German wine we trust…

Jeg fĂ„r faktisk ikke smagt fisken, men ud fra tempoet den ryger ned i sĂ„ gĂŠtter jeg pĂ„ det var godt. Jeg nĂ„r dog at smage vinen dertil som er en Riesling, SchĂ€tzel, Nierstein Rheinhessen og ja tysk hvidvin holder hele vejen. I Ăžvrigt et godt tip hvis du er ude og vil imponere kvinderne, tysk riesling eller bedre endnu deres udgave af pinot noir “spĂ€tburgunder” er nĂŠsten altid sikre vindere. Til min ribeye fĂ„r jeg 2015 Barbera D`Alba, “Nicolon” Negro, Piemonte igen velvalgt! En tĂžr og frugtig vin som stĂ„r godt til den fede bĂžf og den rĂžgede marv.

“Ribeye ala Jamie Oliver” – min fortolkning…

Godt lavet…

 

TilbehĂžret til min bĂžf er pandekager som er fyldte med friske maj og bĂžnner og forstĂžvet med persille (sĂ„ vidt jeg lige husker) – det passer vildt godt og er egentlig rart som afveksling i forhold til de sĂŠdvanlige pommes eller kartofler (husk nu vi spiste netop dette dagen fĂžr :-)).

Pandekagen var tilbehĂžr til hovedretten…

“Sig aldrig nej til kaffen!”

Jeg har set andre anmeldelser af VĂ€kst og set, at de bl.a. kritiseres for at mange “det sidste” – og forstĂ„r det mĂ„ske godt. Hvis forventningen er, en middag i sĂŠrklasse, sĂ„ mangler der lidt – men konceptet er ĂŠrlig mad til fornuftige penge, sĂ„ det ville vĂŠre urimeligt at dĂžmme dem pĂ„. For mig ender VĂ€kst i samme klasse som flere af de andre af Cofocos restauranter, nemlig et sted jeg uden tĂžven tĂžr anbefale til andre. Havde den ligget i min hjemby Aalborg var de hĂŠderkronet og betragtet som noget af det bedste. Lidt som “Le Trois Cochons” ogsĂ„ ville vĂŠre det hvis den lĂ„ i Aalborg – i Ăžvrigt klassik fransk mad til fornuftige penge.

Mellemretten med Arla Unikas Gammel Knas – sĂ„ vidt jeg husker…

Inden vi nĂ„r til desserten bliver vi tilbudt ost, og da jeg egentlig ĂŠrgerdede mig lidt over, at vi var tĂŠt pĂ„ slutningen siger jeg bestemt ikke nej til en ekstra ret. Det er Arlas havgus med trĂžffel. Det smager glimrende, men mĂ„ske en lidt nem ret at skyde ind imellem – ikke at den er dĂ„rlig for Arla Unikas oste er bare lĂŠkre, men reelt er der ikke det store hĂ„ndvĂŠk bag en ret som denne.

Dessert…

Vores dessert er til gengĂŠld vellavet og har en smuk variation af syre og sĂždme – selv er jeg en kĂŠmpe sucker for madeleinekagerne som passer perfekt til et glas dessertvin ogsĂ„ fra Tyskland.

Vi kan godt lide firben…

Gulerodskage med havtorn…

Vi er egentlig mĂŠtte efter vores dessert, men vores charmerende tjener insisterer pĂ„, at vi lige skal have kaffe for deres peti four er “vildt lĂŠkker” og naturligvis kan der drikkes lidt kaffe. Det er til min store overraskelse ikke hjemmelavet skumfiduser og chokolade men gulerĂždskage med havtorn og en syrlig cremefraiche – jeg elsker den kage! SĂ„ tak for det!

VĂ€kst…

Hvorfor skal du besĂžge VĂ€kst?

ElementĂŠrt min kĂŠre Watson, som Sherlock Holmes sĂ„ smukt siger det! Fordi det er good value for money, kreative og ĂŠrlige retter i en hyggelig atmosfĂŠre. Hvorfor skulle du ikke besĂžge VĂ€kst? Hvis du forventer at fĂ„ gourmet mad og anretninger hvor der visuelt er kĂŠlet for detaljerne og hvis du ikke fĂžler for at vĂŠre “lĂ„st” i et koncept. For mig passer VĂ€kst perfekt til en aften hvor jeg slĂ„r hjernen fra og ikke vil betale 2000 kr. pr. mand (aka Michelin-priser). Jeg vil runde af med samme reference som sidste gang – havde VĂ€kst ligget i min hjemby Aalborg havde det klart vĂŠret Ă©n af de helt populĂŠre!

Kommentarer

 1. Lars

  Arhhh – Tysk desservin?
  Burgenland er da vist i Østrig……

  • Den var en fĂŠlde Lars :-) Godt spottet! Nej tror faktisk jeg drak vin fra Tyskland der :-)

 2. Koko

  Det ser virkelig lĂŠkkert og dyrt ud!
  Jeg har fÞr prÞvet Cofoco (som er lidt mindre dyr) med stor succes. Jeg har sÄgar bagt efter et par af deres opskrifter. Jeg elsker at kigge efter nye steder og ogsÄ nye opskrifter, og deler ogsÄ gerne selv de ting jeg har gode erfaringer med. F.eks. Deler bloggen spisetips.dk ogsÄ en del gode opskrifter, tips til frokostordning og fakta om fÞdevarer her: http://www.spisetips.dk/?p=141 Har nydt godt af deres humus og anbefaling af Nordic Catering

  • Hej Koko,

   Det var ikke dyrt – faktisk var det ret billigt – hvis du har fĂ„et indtrykket at det var dyrt, sĂ„ har jeg da fejlet :-) Men penge er jo en relativ stĂžrrelse sĂ„ det kommer meget an pĂ„ hvad du mener med dyrt? VĂ€kst er en del af Cofoco….

Smid en kommentar