Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 4. juni 2023

Scroll to top

Top

5 kommentarer

Cofocos Väkst: Nordisk uden myrer og melorme

Cofocos Väkst: Nordisk uden myrer og melorme
Gastromand

Det nynordiske koncept lever endnu, lidt som små græsrodsbevægelser efter NOMA officielt er lukket ned og for en kortere periode har fundet sig tilrette “Under Broen” – Väkst er for dig som gerne vil have det sidste med til fornuftige penge, men som ikke er nede med levende insekter og alt for meget gran…

Cofoco nynordiske linje er Väkst i Sankt Peders Stræde 34 og Höst i Nørre Farimagsgade 41 som udgør 2 ud af de 15 restauranter kæden har. Min medspiser og jeg var inviteret af en god ven af Gastromand. Restauraten er bygget op om et indendørs åbent drivhus, som danner rammer om trappen til kælderen, hvor der også er plads til gæster.

Väksthuset…

Drivhuset er det første du bemærker, når du træder ind og jeg tænker straks at de sikkert bruger nogle krydderurter eller andet derfra. Jeg glemmer dog at spørge tjeneren, da vi hurtig bliver vist til bords. Vi kigger kortet igennem og bliver enige om at “En aften på Väkst” klart må være det mest tiltrækkende.

En aften på Väkst…

Her får du bobler, Väkst-menu som er 4 retter med tilhørende vinmenu samt kaffe og sødt for 595 kr. Hvis restauranter har disse “tilbud” er det ofte værd at springe på. For mig betyder det jeg kan slå hjernen fra og nyde aftenen uden at tænke for meget, og efter endnu en lang arbejdsdag er det præcis hvad jeg har behov for.

En Gastromands siger aldrig nej til bobler…

“Ingen melorme til mig idag…”

Kort efter bliver der skænket bobler – en lækker tør Champagne, Camille Bonville, Blanc de Blancs som glider hurtigt ned. Herefter kommer der et godt surdejsbrød men en kryderurteolie til samt en lille hapser bestående af salat, syltede bøgehatte, friske bøgehatte og så en god fuld cremefraiche.

Blanc de Blanc…

Min egen lille hapser…

Du har også muligheden for at tune retten med lidt friteret melorme vendt i paprika. Min medspiser som faktisk er lidt mere end bare en “medspiser” efterhånden springer pænt over denne del, hvilket undrer mig en smule, da hun både har spist levende bænkebidere, lammehjerne, yver og det der er værre på Alchemist – men nogle gange har man bare ikke lyst til orme – hvilket er helt fair – jeg hapser dem alle.

“I got worms…”

Det smager godt og er komplimenteret af en 2016 Côtes du Rhône, Les Abeilles, Colombo som også fås på glas på kortet til 80 kr. eller 375 for en flaske – sygt lækkert glas og navnlig til pengene (selv om jeg hader at bruge det udtryk).

Perfekt hvidvin…

Fakta er, at du får meget for pengene på Väkst. Nu har jeg “kun” besøgt 3 af deres steder men der tegner sig et billede – fin service, dog ikke med den helt store viden om vin, men absolut acceptabel! God mad af høj kvalitet, enkelt og velsmagende og ikke mindst til billige penge.

“Undskyld – må jeg bede om en vegetar-forret?”

Nu kommer vi til et punkt, hvor min medspiser igen overrasker. I skal lige forstå det: Havde Gastromand et kvindeligt medlem var det hende – hun elsker ribeye, pommes, bearnaise – tunge store retter! Derfor måtte jeg lige tjekke hendes puls, da hun beder om at få udskiftet en ret på menuen med en vegetarret! Jeg var målløs.

Da min medspiser blev vegatar…

Hendes ret er glaskål, vesterhavsost, trøffel & solsikkekerner som faktisk er lidt svært at se, for retterne er en kende “Jamie Oliver-like” altså lidt rodet og med masser af grønt og olie på toppen. Det ændrer dog ikke ved, at ost, trøffel og kål bare holder.

Forret…

Jeg får noget lignende, dog glaskål, vesterhavsost, kyllingeskind og blæksprutte, som nok er en af de bedste retter jeg har fået i år – og det på trods af, at jeg har smagt en del i år men sjældent har jeg fået så vel tilberedt blæksprutte og det in mente, at jeg har besøgt en Michelin restaurant “The Angler” i London som kun serverede skaldyr – hermed en hilsen til kokken, for hans retter topper den!

Perfekt blæksprutte…

 

“Ingen Ribeye til mig idag…”

Man ærgrer sig lidt over, at næste ret allerede er hovedretten for det er sgu lækkert. Her er min medspiser også gået lidt off the rails og valgt fisk fremfor ribeye – nu skal det så siges, at vi besøgte “Pastis Bistro” dagen før hvor vi fik ribeye og bearnaise og standard tilbehør (Østers, Foie Gras og Profiteroles), så egentlig forstår jeg det godt. Fisken er kulmule med høaske og bakskuld.

Måske ikke den bedste servering –

Serveringen er visuelt lidt off for mig – men så længe det smager godt kan meget tilgives. Jeg får kalve ribeye fra Grambogaard med røget marv & brød. Serveringen er igen lidt ala mit store idol Jamie – så herfra er det kun fedt. Mig bekendt er kokken Jonas Christensen, som tidligere har været souschef for Mads Refslund og Thomas Herman som jo er lidt en anden genre. Deres stil ville nok heller ikke passe så godt til konceptet her.

In German wine we trust…

Jeg får faktisk ikke smagt fisken, men ud fra tempoet den ryger ned i så gætter jeg på det var godt. Jeg når dog at smage vinen dertil som er en Riesling, Schätzel, Nierstein Rheinhessen og ja tysk hvidvin holder hele vejen. I øvrigt et godt tip hvis du er ude og vil imponere kvinderne, tysk riesling eller bedre endnu deres udgave af pinot noir “spätburgunder” er næsten altid sikre vindere. Til min ribeye får jeg 2015 Barbera D`Alba, “Nicolon” Negro, Piemonte igen velvalgt! En tør og frugtig vin som står godt til den fede bøf og den røgede marv.

“Ribeye ala Jamie Oliver” – min fortolkning…

Godt lavet…

 

Tilbehøret til min bøf er pandekager som er fyldte med friske maj og bønner og forstøvet med persille (så vidt jeg lige husker) – det passer vildt godt og er egentlig rart som afveksling i forhold til de sædvanlige pommes eller kartofler (husk nu vi spiste netop dette dagen før :-)).

Pandekagen var tilbehør til hovedretten…

“Sig aldrig nej til kaffen!”

Jeg har set andre anmeldelser af Väkst og set, at de bl.a. kritiseres for at mange “det sidste” – og forstår det måske godt. Hvis forventningen er, en middag i særklasse, så mangler der lidt – men konceptet er ærlig mad til fornuftige penge, så det ville være urimeligt at dømme dem på. For mig ender Väkst i samme klasse som flere af de andre af Cofocos restauranter, nemlig et sted jeg uden tøven tør anbefale til andre. Havde den ligget i min hjemby Aalborg var de hæderkronet og betragtet som noget af det bedste. Lidt som “Le Trois Cochons” også ville være det hvis den lå i Aalborg – i øvrigt klassik fransk mad til fornuftige penge.

Mellemretten med Arla Unikas Gammel Knas – så vidt jeg husker…

Inden vi når til desserten bliver vi tilbudt ost, og da jeg egentlig ærgerdede mig lidt over, at vi var tæt på slutningen siger jeg bestemt ikke nej til en ekstra ret. Det er Arlas havgus med trøffel. Det smager glimrende, men måske en lidt nem ret at skyde ind imellem – ikke at den er dårlig for Arla Unikas oste er bare lækre, men reelt er der ikke det store håndvæk bag en ret som denne.

Dessert…

Vores dessert er til gengæld vellavet og har en smuk variation af syre og sødme – selv er jeg en kæmpe sucker for madeleinekagerne som passer perfekt til et glas dessertvin også fra Tyskland.

Vi kan godt lide firben…

Gulerodskage med havtorn…

Vi er egentlig mætte efter vores dessert, men vores charmerende tjener insisterer på, at vi lige skal have kaffe for deres peti four er “vildt lækker” og naturligvis kan der drikkes lidt kaffe. Det er til min store overraskelse ikke hjemmelavet skumfiduser og chokolade men gulerødskage med havtorn og en syrlig cremefraiche – jeg elsker den kage! Så tak for det!

Väkst…

Hvorfor skal du besøge Väkst?

Elementært min kære Watson, som Sherlock Holmes så smukt siger det! Fordi det er good value for money, kreative og ærlige retter i en hyggelig atmosfære. Hvorfor skulle du ikke besøge Väkst? Hvis du forventer at få gourmet mad og anretninger hvor der visuelt er kælet for detaljerne og hvis du ikke føler for at være “låst” i et koncept. For mig passer Väkst perfekt til en aften hvor jeg slår hjernen fra og ikke vil betale 2000 kr. pr. mand (aka Michelin-priser). Jeg vil runde af med samme reference som sidste gang – havde Väkst ligget i min hjemby Aalborg havde det klart været én af de helt populære!

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Koko

  Det ser virkelig lækkert og dyrt ud!
  Jeg har før prøvet Cofoco (som er lidt mindre dyr) med stor succes. Jeg har sågar bagt efter et par af deres opskrifter. Jeg elsker at kigge efter nye steder og også nye opskrifter, og deler også gerne selv de ting jeg har gode erfaringer med. F.eks. Deler bloggen spisetips.dk også en del gode opskrifter, tips til frokostordning og fakta om fødevarer her: http://www.spisetips.dk/?p=141 Har nydt godt af deres humus og anbefaling af Nordic Catering

  • Hej Koko,

   Det var ikke dyrt – faktisk var det ret billigt – hvis du har fået indtrykket at det var dyrt, så har jeg da fejlet :-) Men penge er jo en relativ størrelse så det kommer meget an på hvad du mener med dyrt? Väkst er en del af Cofoco….

 2. Lars

  Arhhh – Tysk desservin?
  Burgenland er da vist i Østrig……

  • Den var en fælde Lars :-) Godt spottet! Nej tror faktisk jeg drak vin fra Tyskland der :-)

Smid en kommentar