Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 27. september 2023

Scroll to top

Top

12 kommentarer

Weekendtest: Ron Zacapa 2013 Reserva Limitidada 45%

Weekendtest: Ron Zacapa 2013 Reserva Limitidada 45%
Gastromand

“Ron-feberen” skyller ind over os og populariteten for den indbydende søde spiritus synes at vokse og vokse. Egentlig er der vel heller ikke så meget at undre sig over – imodsætning til både whisky og cognac får du en noget “lettere” tilgængelig dram og du kommer langt for dine penge.

Rom er fremstillet på sukkerrør og vand og har derfor fra fødslen en langt sødere smag, som mange finder lettere overkommelig end så mange andre former for alkohol som nydes rent. Hertil kommer så, at du ikke nødvendigvis skal købe dig fattig i rom for at få en klasse-dram, for blot få år siden kunne du nappe en verdensmester Ron Millonario Solera Reserva 15 år til blot 400 kr. Jeg vil undlade at begynde på historiske fakta om rom og istedet for henvise til vores gæsteblogger “Romhatten”, som har lavet et fremragende indlæg om den “misforståede spiritus“.

Ron Zacapa Limitada 2013, 45 %...

Ron Zacapa Limitada 2013, 45 %…

Lidt baggrund

Ron Zacapa har lavet denne “Limitada 2013” udgave som kun frigivet denne ene gang. Den består af et blend fra en række af deres rom med forskellige personligheder og aldre fra 6-24 år. Det er deres “Master Blender” Lorena Vazquez som står bag udgaven.

Udseende og førstehåndsindtryk

Jeg synes virkelig, at Ron Zacapa har gjort det godt, det er muligt, at det er ved at være temmelig mainstream og at du i flere supermarkeder finder deres 23 års blend, men det fungerer altså glimrende. Limitada minder en smule om 23 års med en lysebrun eller guldfarvet etikette som minder lidt om noget “skattekors-agtigt” papir, måske associationer til at vi har fundet guldet eller skatten her. Om maven har den et lille bast, normalt synes jeg den slags ser billigt ud, men her fungerer det faktisk helt fint. Vores Master Blender har signeret ettiketten nederst. Den farve er mørk, gylden og næsten sort når du tager den op, hvilket vidner om en intens fadlagring.

Opskriften på en god aften...

Opskriften på en god aften…

Smagsindtryk og nuancer

Der er virkelig meget at komme efter her. En fantastisk næse som byder på en let vanilje, lidt honning-agtigt duft. Men efter lidt tid i glasset og hvis du sørger for at bruge “rigtige” glas som lige runder lidt i toppen kan du også finde spor af tørret frugt, karamel eller “daim-chokolade” om man vil. Dens dominerende smag gør på sødmen og karamel og brun farin, den har en herlig eftersmag hvor du kan finde tørret appelsin og igen masser af sødme. Limitada har en bastant fedme i smagen, som gør at den bliver hængende i munden og ganen længe efter du har drukket op.

Se lige de fede girlander på den rom... Lovely!

Se lige de fede girlander på den rom… Lovely!

Dommen

Der er ingen tvivl om, at Ron Zacapa har gjort en flot indsats for at levere en fornem dram her. Dens lagring på amerikanske egetræsfade og efterfølgende sherryfade giver den en unik smag og intens duft. Da jeg skulle teste smagte jeg lige efter Ron Zacapa Solera 23 år som bestemt også er en flot rom, men den har slet ikke den fedme og intense smag som Limitada leverer. Faktisk fremstår den en smule tynd i forhold til – dog fornægter smagen sig ikke, her er Ron Zacapa Solera 23 stadigvæk en god dram til pengene. Hvis du vil forkælde dig selv og hvis du holder af rom med karakter, så tror jeg du vil elske Limitada. Den koster ca. 599,- hvilket må siges at være ganske rimeligt – da jeg først så prisen var jeg lidt skeptisk, men den er pengene værd. Det er naturligvis muligt, at du kan finde en rom til 400, som har lignende karakter, men i forhold til Ron Zacapa Solera 23, så får du noget for dine penge.

Forhandler: finder du her

Skål! Drikke du rom? Og hvilken er din favorit?! 

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Christian Pernø

  Nu har jeg fået lidt erfaring med rom og må sige at i prisklassen 3-400 kroner, så er Ron Barco 20 min absolutte favorit. Den fås til ca 300,- på tilbud og har en dybde som ingen andre rom i den prisklasse kan matche.
  Skulle nogen af jer komme en tur til Thailand, så gør jer selv den tjeneste at tage en flaske Phraya med fra lufthavnen (ca 350,-)… Det er en rom der er noget nær eventyrlig :-)

  • Hej Christian – har du ikke et link til hvor vi kan købe skidtet :-) Lidt public service til folket… Men det lyder super. Jeg kan sige, at ovenstående Rom næsten er drukket nu og at den kun bliver bedre og bedre og bedre med tiden…

 2. Lennie

  Det må være Tequila Patrón du mener. Jeg kender den kun af navn. Har se den i USA, men endte som sædvanlig med at nyde en Don Julio. Jeg har ikke så tit adgang til tequila så min horisont bliver desværre ikke udviklet. Dem jeg kender bedst er Don Julio og Herradura, som begge kommer i en del varianter.

  • Det er det lige præcist Lennie, jeg synes den var god, men jeg er nok ikke nået dertil hvor jeg føler, at jeg kan nyde en tequila på samme måde som med rom, whisky og cognac, men det kommer nok – Dit bud er i hvert fald noteret, så må jeg bare have gjort mig mine indkøb!

 3. Lennie

  Det kan kun gå for langsomt med at komme igang med tequilaen. Jeg hjemtog min første lagrede tequila fra Mexico i midten af 90´erne og siden har jeg altid afgivet bestilling om hjemtagning af en flaske hvis nogen i omgangskredsen skulle den vej. Det er jo ikke moderne (endnu) og de fleste tror stadig at tequila skal koste nul kroner og skynges ned med salt og lime – tsk, tsk, synd & skam :-)

  • Meget – det “bedste” jeg har smagt er nok Patrone i rigelige mængder, hvad tænker du om den? Det er også for mainstream ikke?

 4. Lennie

  Ron Añejo Aniversario Pampero fra Venezuela har været min favorit siden jeg mødte den første gang i 1999. Den smager så godt, at det er næsten er synd for de andre gode ron’er. Dén og så en rigtig god lagret tequila (f.eks. Tequila Don Julio Reposado) har jeg altid i huset :-)

  • Fedt Lennie – Jeg tror måske jeg har drukket en “billigere” udgave af den en del, og den var til pengene virkelig lækker, så jeg kan kun forestille mig denne er en fornem dram! Vi burde jo begynde med noget tequila test…

 5. Krogh

  Ron Quorrhum 23 er pt. favoritten i det lille hjem. Et godt sted at starte og hvor man virkelig får meget for pengene er Rum Nation Peruano 8 anejo. Prislejet ligger omkring de 299, og er hver en krone værd!

  • Jeg overvejer faktisk at gå hen og blive lidt drikfældig, så var det meget lettere at nå alle de lækre Rom der findes derude!

 6. Kim Solander

  Pt foretrækker jeg Old Distiller 12 års blend. Den er præcis så mørkebrun og sukkersød som jeg foretrækker rom.

  • Lyder ikke værst Kim og til fornuftige penge, jeg tager mig selv gang på gang i at blive overrasket over prisen på rom – lad os håbe den ikke oplever samme himmelflugt som whisky…

Smid en kommentar