Gastromand.dk | 24. May 2018

Scroll to top

Top

4 kommentarer

Tip til at lave den perfekte risotto!

Tip til at lave den perfekte risotto!
Familiefaren

Risotto kan være svær at mestre og nogle går udenom denne geniale ret af frygt for at fejle! Men det skal du ikke gøre, for vi har nemlig hacket opskriften, snydt en lille smule og sikret, at du kan mestre denne lækre ret, som er noget af det bedste der kommer fra det italiensk køkken…

Hvis du nogensinde har besøgt en ærke italiensk restaurant hvor de har risotto på menuen og du meget kort tid efter at have lagt din bestilling sidder med din tallerken risotto er der noget galt – i hver fald hvis det har taget ret meget under ca. 25 min. Så lang tid tager det nemlig minimum at røre en risotto, og det er præcis hemmeligheden.

Den perfekte sommerret…

En ret der vinder respekt hos kvinderne

Jeg har selv lavet risotto masser af gange og nogle gange for at imponere lidt, for det er ret der vinder respekt og anerkendelse hos kvinderne og ja, sikkert også ved mændene, men nu er det primært kvinder jeg har lavet den til :-) Som fx lige her:

Risotto med lam og kantareller – lækker luksus

Det er nemlig sådan, at de fleste faktisk ikke helt kan gennemskue sværhedsgraden af denne ret, men de ved godt, at det er er noget som en kok skal kunne mestre, og det er nemlig denne usikkerhed du lige udnytter og så fremstår du nemlig som en fucking Masterchef!

Sådan laver du verdens nemmeste risotto
Forfatter: 
Køkken: Milanesisk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 2
 
Ingredienser
  • 200 risotto ris - Aborio fx gerne økologiske!
  • 1 stort glas hvidvin
  • 1 stort skalotteløg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 stengel bleg selleri
  • 200 gram revet parmasan
  • 100 gram smør eller marv hvis du har det - så bliver den endnu bedre!
  • 1 liter god hønsefond
  • Salt og peber
Chorizo
  • 300 gram frisk chorizo
Tilberedning
  1. Grundrisotto (Risotto Bianco)
  2. En risotto kræver sådan set bare tålmodighed - og så at du ikke forlader den!
  3. Hvis du skal lave den, hvor der skal imponeres lidt - fx nogle kvinder så sørger du lige for at have skåret løg, blegselleri og hvidløg inden og gjort hønsefonden klar, som du godt kan købe.
  4. Find en god mellemstor gryden og varm 50 gram smør op. Tilsæt nu løg og lad dem svitse af i 60 sekunder.
  5. Så tilsætter du ris og uden at have skyllet dem! Det er no-go og ofter der hvor folk fejler! Hvis du gør det kan de ikke suge smør!
  6. Svits dem af i 2 minutter, hvis de suger alt smørret tilsætter du hvidvin med det samme, ellers når der er gået så længe som muligt op til de 2 minutter.
  7. Skru ned på middelsvag blus og rør rundt i rolige bevægelser indtil vinen er fordamet.
  8. Så tilsætter du en lille smule fond under konstant omrøring indtil risene begynder at være al dente - de må endelig ikke koge ud!
  9. Nå de begynder at være al dente og det er ca. efter 16-18 minutter tilsætter du resten af smørret, osten og smager til med salt og peber.
  10. Du skal sørge for, at risottoen er nogenlunde fyldende og ikke for stiv.
  11. Gem lidt parmesan og riv det over til sidst.
Chorizo
  1. Skær pølsen ud i mindre stykker og steg den til den er gylden og sprød.
  2. Rør pølsen i risottoen og server den straks.

 

Et lille snydetrick

Nu er det jo sådan, at jeg er igang med at teste en Kenwood Cooking Chef, hvor jeg en sommeraften fik den gode ide, at prøve med risotto deri. Den har induktionsvarme og kan naturligvis røre, så hvad kan gå galt? Testen forløb faktisk bedre end forventet og egentlig kører det fuldstændig uden problemer. Den fulde test kommer om nogle uger og det bliver stort!

Brug “risotto” ris og ikke noget andet…

Lad den svitse og røre i ca. 5 min…

Smag til…

Du hakker grøntsager og svitser det i røremaskinen på 120 grader i enten marv eller smør i 3-4 min. Tilsætter så ris og lader det hele svitse yderligere 2-3 min. Herefter hvidvin og så yderligere 3-4 min og så alt din fond! Det hele – yes, ikke noget med at tilføje det løbende – herefter venter du pænt til den er færdig efter ca. 20 min – så lader du den trække i 5 min og tilsætter smør og parmesan – imens kan du lige drikke et glas vin – speaking of which!

Smæk og vin for skillingerne!

Tyskland er de sidste år gået ekstremt meget frem og er efterhånden ved at have bemærket sig som værende et land med stort potentiale når det kommer til produktion af vin. Priserne har endnu ikke nået et niveau, som fx Frankrig der ellers ligger ret tæt på. Derfor er det stadigvæk muligt, at finde nogle gode dråber til fornuftige penge.

Et godt bud på en perfekt hvidvin her til er Spindler Lindenhof…

Et område, som du med fordel kan holde øje med når det kommer til de hvide druer er Pfalz i Tyskland. Spindler Lindenhof er lavet på 100 % riesling og er lidt af en vindervin som går godt til virkelig mange retter. Den har har en masser af grønne æbler, lime, pære og en god afsluttende syre i munden.

Tysk Riesling til billige penge…

Den er let perlende på tungen og passer perfekt til solskin. Det var lidt af en satsning af sætte den til denne risotto, men det fungerede upåklageligt – faktisk var syren perfekt til at rense igennem fedmen i retten. Du finder vinen her og prisen er 98 kr. ved køb af 6. stk, hos Jysk Vin.

Er du selv nået til at nyde tysk vin? 

Kommentarer

  1. Nikolaj

    Perfekt risotto: Drop fonden. Drop omrøringen. Drop gryden

    https://politiken.dk/mad/art5506157/Perfekt-risotto-Drop-fonden.-Drop-omr%C3%B8ringen.-Drop-gryden


    Damiano er ikke den eneste, der har opdaget, at risotto kan laves uden konstant tilsætning af vand og omrøring. Jaames Kenji López-Alt, der er redaktør på webstedet Serious Eats og tester retter videnskabeligt i klummen ’The Food Lab’, mener, at det er en myte opfundet af italienske bedstemødre, der ville have lidt tid for sig selv i køkkenet. I hans forsøg skyldes cremetheden den støvede stivelse, der sidder uden på risene, og ikke andet. Man skal derfor passe på med at stege risene for meget, da det nedbryder stivelsen.

    • Præcis Nikolaj – og så smid det hele i en røremaskine :-) Jeg har ikke forsøgt at undlade røring – men i en røremaskine med så lille “varmeflade” vil det ikke virke tror jeg…

  2. Nikolaj

    Det er formentlig en korrekt antagelse..

    • Måske – jeg vil godt tilstå at jeg fuckede det op første gang fordi det var for varmt :-)

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: