Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 30. september 2023

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Godt og blandet

VIN UDEN PIS: Godt og blandet
Vinhjernen

Der er både rød, hvid og bobler i den aktuelle godtepose af vin, der rammer de digitale spalter denne gang. Og der er spændende ting og sager på vintapetet. Fx en 19 år gammel Bordeaux Cru Bourgeois, hva’ siger du så?

Cru Bourgeois er niveauet lige under de fem cru på venstresiden af Bordeaux, og selvom klassificeringen har levet en omtumlet tilværelse siden fødslen i 1932, har ordene alligevel borget for en vis kvalitet.
I fordums tid kunne man gøre gode cru bourgeois-køb i velassorterede supermarkeder og her var der altså tale om seriøs bordeauxvin af bedste skuffe.

Nu er der ikke meget bordeaux i nogle supermarkeder og hvis der er, er det sjældent værd at sætte de garvesyrede rødvinsblå bisser i. Men den gamle bandit fra denne test kan du roligt hamstre, den gik sørme hen og blev testvinder. Og det var ellers i et stærkt felt, hvor hele seks vine fik hevet 5 gastromænd til sig. Og det var det bordeauxske, der dominerede toppen, hvor en rødvin fra Graves og en piemonte-vin på cab og merlot kæmpede om førstepladsen.
Værd at nævne midt i alt det kraftige er testens to beaujolaiser, der var et forfriskende og læskende pust midt i alt det andet. Man kan roligt drikke beaujolais i november og december, fx til en nyskudt fasan, hvis du skulle komme forbi sådan en.

Næste gang her på kanalen sætter vi fokus på “den nye verden” og kigger nærmere på alt det dejlige vin, der ikke er fra Europa. Stay tuned……

Blandede bolcher

Domaine La Colliere Cotes du Rhone 2015

Pris: 99,- v.6(normalpris 119,-)

Forhandler: Jysk Vin

Rustik næse af hestestald og sommerbær. Munden er også lidt funky, men god tyngde og subtil sødme. Tung og krydret bandit, og du kan lide det, din skurk.


 

Chateau Haut-Franquet Cru Bourgeois 1998 “BEDST I TEST”

Pris: 170,- (normalpris 229,-)

Forhandler: Supervin

Modigt, at indsende en næsten tyve år gammel vin fra Haut-Medoc(Moulis). Fedt! Og der er liv i banditten(vinen, altså). Næse af afbrækket hyldegren, solbærblad og pennalhus, ren retro og yderst behagelig. Munden også fint i live, blide tanniner og lidt frugt i behold. Vin, fra før verden gik af lave, 12.5% oldschool bordeaux i moden alder. Køb, drik og lær.


 

Chateau de Landiras 2014

Pris: 149,95 (normalpris 199,-)

Forhandler: Supervin

Mere rød bdx, denne gang fra Graves og staidg kun på 12,5%. Thumbs up. Næsen har klassiske dyder, her er duft af kaffebønner fra merlot og frisk solbærfrugt fra cabernet. Munden er let og elegant, med veldoseret tannisk haps og franskkrydret finale. Nutidig oldschool og nydelig vin uden distraherende sødme.


 

Cava Parés Baltà Pink

Pris: 129,-

Forhandler: vinomani.dk

Mild, frugtig næse. Nydelig og tør(gudskelov) mund, lidt fenolisk bitterhed til sidst. Madboble til gastrodamer og -mænd, fx en østers med hindbærvinaigrette. For lige at nævne noget.


 

Morillon Blanc by Jeff Carrel 2015

Pris: 100,- v. 6 (normalpris 130,-)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Fed næse med abrikos, halmballe og en næsten sauternesagtig tone. Munden er rig, fed, næsten cremet med en hyggelig lakridsrodsagtig tone. #fan.


 

Domaine de Colette Beaujolais-Villages 2014

Pris: 82,- v. 6 (normalpris 92,-)

Forhandler: Jysk Vin

Nydelig lille næse af rabarber og anis. Saftig mund med god syre. Ukompliceret vin, men ret beaujolækker. Badabing!


Villa Ponciago Fleurie La Reserve 2015

Pris: 120,- v. 6 (normalpris 150,-)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Skøn og intens næse med parfumeret frugt. Masser af koncentration i munden også. Fleurie med flot tyngde og en herlig vin.


Mas Elena Parés Baltà 2014

Pris: 99,- (normalpris 129,-)

Forhandler: vinomani.dk

Ret funky næse af maling og rød frugt. Spøjs, ikke dårlig. Munden er saftig med medium fylde og tydelige tanniner. Giv den masser af luft og drik den til stegt svin, fx skank eller nakke.


Camino Romano 2015

Pris: 149,-

Forhandler: vinomani.dk

Meget reduktiv næse, så du skal lige dekantere. Så får du også herlig krydret næse, tæt mund med herligt tanninhaps og saftig finale. Nydeligt lille muskelbundt.


La Celestina 2014

Pris: 110,- v. 6 (normalpris 150,-)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Næse af svensk granskov med blåbær og røg. Smooth mund med blid sødme og fine tanniner. Flot vin til kraftige kødretter og absolut en pleaser.


Massimo Rivetti Langhe Garasin 2014

Pris: 119,- v. 6 (normalpris 149,-)

Forhandler: Jysk Vin

Herlig rustik næse med både frugt og stald. Munden er krydret og i god balance, en flot vin med både elegance og tyngde.

Stik os en kommentar

Smid en kommentar