Gastromand.dk | 14. December 2017

Scroll to top

Top

En kommentar

VIN UDEN PIS: Oversøiske dråber der dur til jul og nytår

VIN UDEN PIS: Oversøiske dråber der dur til jul og nytår
Vinhjernen

“Oversøisk vin”, hva’ dulen er det nu for et begreb? I modsætning til hvad, undersøisk vin?
Næppe. Begrebet dækker over vin, der ikke kommer fra Europa, men derimod fra resten af verdenen. Som man som bekendt skal krydse noget vand for at kommer til.

Men hvad i alverden har vine af ikke-europæisk herkomst som fællesnævner, som gør at det giver mening at have et udtryk for dem? Det skal jeg afsløre for dig nu. Oversøiske vine har ALLE det til fælles at de….er du klar til det?….at de allesammen er………nu kommer det…..faktisk er fællestrækket for dem det at…….ingen af dem er fra Europa.

Og ovenpå den lille afsløring giver ikke så meget mening at slå dem i hartkorn længere. Både fordi vine fra Californien er anderledes end vine fra Argentina, der er anderledes end vine fra Australien etc. Men sørme også fordi der selvklart er en kæmpe diversitet af vin indenfor et givet land. Hvorfor er begrebet så opstået? Hvorfor taler vinskribenter stadig om “Old World” og “New World” ? Mjaaa, fordi der engang var noget om snakken. Der var klassiske vin-stereotyper for 30 år siden. Bordeaux smagte på en måde, bourgogne på en anden. Og oversøisk vin på en tredje. Det, der måske engang var et fællestræk for oversøisk vin var, at den var ny. Vinstokkende var unge, erfaringen ringe og vinene var måske præget af ung frugt og en vis umiddelbarhed. Man skelede til den gamle verden, men alle forhold(klima, terroir etc.) var alligevel så anderledes, at man måtte gøre sig sine egne erfaringer.

Men det er nogle dekader siden og jeg vil vove den påstand, at det ikke længere giver så meget mening at tale om oversøisk vin som begreb.
En vin fra New Zealand har måske mere tilfælles med vine fra Loire end fra Chile und so weiter.
Globaliseringen har også ramt vinen og der udveksles erfaringer på kryds og tværs. “Flying winemakers” som franske Michel Rolland sætter større præg på vinene end terroiret og der er mange flere vinstilarter end for 50 år siden. Så slut med at tale om vin som “typisk oversøisk, ok”? Du må være mere specifik end det, hvis du skal kloge dig, Skipper. Og nu gider jeg ikke skrive mere, der er en ordentlig røvfuld vine, der skal smages. Oversøiske, forstås.

Oversøiske dråber

Calista Pinot Noir The Coast Range 2013

Pris: 194,50 v. 6 stk

Forhandler: Supervin.dk

Nice pinotnæse med spearmint-tyggende MILF-træk af modenhed. Nydelig mund med god syre og behagelig eftersmag af kaffebønner.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Phelps Creek Columbia Gorge Pinot Noir 2014

Pris: 199,-(normalpris 229)

Forhandler: vinomani.dk

Et diminutivt pift af VA(volatilsyre) i en ellers behagelig næse. Harmonisk mund med blidt tannisk krads i gummerne. Rustik stil a la pommard, men på EPO.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Pico & Vine Russian River Valley Pinot Noir 2015

Pris: 194,95 v. 6

Forhandler: Supervin.dk

Dufter nynordisk af gran og skovjordbær.#notebad. Cremet og dejlig mund, spændstig syre og grøn, letbitter finale. Økokylling, kom an!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Liberated Pinot Noir Monterey 2014

Pris: 129,- v. 6stk

Forhandler: Jysk Vin

Dejlig rig og fed pinot næse. Og nydelig balanceret mund hvor syre, frugt og alkohol spiller. Flot til 6 stks prisen.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

The Wombat General 2015

Pris: 99,- v. 6 stk.

Forhandler: Andrup Vin

Riesling fra Eden Valley i Australien. Næsen har allerede begyndende petroleumsduft, munden er frisk med markant syre. Der er tyskerambitioner og vi er da et stykke derhenad.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Chicken Shit Chardonnay 2015

Pris: 119,20 v. 3(normalpris 149,-)

Forhandler: Propperiet.dk

Navnet alene giver point. Næsen gør ikke meget væsen af sig, men munden er spændstig og frisk som naboens datter.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Traversa Chardonnay 2017

Pris: 45,- v.6 (normalpris 79,95)

Forhandler: Supervin

Så er vi sørme i Uruguay, det er egentligt længe siden. Næse med lidt trævanille og tændstik, munden hænger fint sammen. En konsumvin i gemacht stil, men pænt lavet og bedre end så mange andre i prisklassen. Fire store

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Vina Salort Chardonnay Reserva 2016

Pris: 89,95(normalpris 119,95)

Forhandler: Supervin

Denne vin er også fra Traversa, men et step op i rang. Næsen er i samme stil, men federe og mere åben. Munden har en lille spøjs bismag og syren giver lidt halsbrand. Lillebror er et bedre køb.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Pico & Vine Sonoma Chardonnay 2015

Pris: 129,95 v. 6(normalpris 179,95)

Forhandler: Supervin.dk

Blød næse af nyslået hø og ananas. Cremet mund med medium fylde, vandet og lidt bitter afslutning.
3 Gastromænd

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Bugalugs by Tim Smith Shiraz 2015

Pris: 119,- v. 6 stk. (normalpris 179,95)

Forhandler: Andrup Vin

Næse med sød frugt, asfalt og viol. Fyldig mund i pleaserstil. Krydret vin med bred appel. Saftig shiraz i ikke al for tung version.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Aniello 006 Merlot 2015

Pris: 100,- v. 6 (normalpris 120)

Forhandler: Erik Sørensen

Ren merlot fra det sydligste Argentina. Dufter som de sorte engelske vingummi, krydret med bålrøg. Munden er saftig med let sødme og tør finish. Venlig vin, der tigger om lidt grillet okse. Eller en juleand

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Punto Final Reserva Cabernet Franc 2015

Pris: 125 v. 6 stk. (normalpris 170)

Forhandler: Erik Sørensen

Dejlig næse af modne, parfumerede bær og lidt urtede noter. . Munden har krydret fylde og er cremet og venlig.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Pico & Vine Meritage 2013

Pris: 159,95 v. 6(normalpris 219,95)

Forhandler: Supervin

Merlot-domineret bordeaux-blend fra Napa. Sød og bolsjet frugt i næse. Juicy og jammy mund. “Det smaver pæ-ænt” som svoger ville have sagt. Og puristerne(det plejer at være mig) kan i det her tilfælde bare klappe kaje. 4 store

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Massena The Moonlight Run 2014

Pris: 279,-

Forhandler: Propperiet

Moderne næse med sød frugt. Saftig og sød mund. Lidt stikkende syre midt i alt det bløde søde. Kraftig vin, der nok skal få mange fans, jeg savner dog lidt balance og dybde til prisen.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Felipe Staiti Vertigo 2012

Pris: 249,- v. 6(normalpris 329,95)

Forhandler: Supervin

Mørk og krydret frugt i næsen. Tæt mund, vilde tanniner med meget lange ører og tør finale. Kraftig og tør vin, næsten i Cahors-stil, men det er et malbec-syrah blend fra Argentina. Tung og flot vin. Stadig ung, alderen til trods, så dekantér eller vent.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Fatalis Fatum Red blend 2014 “BEDST I TEST”

Pris: 299,-

Forhandler: vinomani.dk

Noget så sjældent som en vin fra Long Island, New York. Nydelig næse af kaffe og solbær. Saftig og balanceret mund med god syre og afsluttende sødme. Meget flot vin i nærmest gammel-europæisk stil. Bravo!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Vina Salort Tannat Reserva 2015

Pris: 89,95(normalpris 119,95)

Forhandler: Supervin

Ikke meget næse, men et lille whiff af knuste hyldebær. Munden er et tannisk bagholdsangreb der med tjærenoter sætter sig overalt i mundhulen. Der et intet formildende eller publikumsleflende over fyren her. Og det er sgu’ meget charmerende. Dekantér og drik sval til vildsvin eller pattegris.

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Zuccardi Q Malbec 2013

Pris: 99,75 v. 6( normalpris 139,95)

Forhandler: Jysk Vin

Jammy, men behagelig solbærnæse. Spicy mund med blide tanniner og godt bid. Vellavet vin med bred appeal.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Kommentarer

Smid en kommentar