Gastromand.dk | 22. February 2018

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Weekendtesten: Vil du med en tur til Afrika?

Weekendtesten: Vil du med en tur til Afrika?
Fynboen

N√•r jeg t√¶nker over det, s√• er det sj√¶ldent, jeg er faldet over en afrikansk kogebog. De h√¶nger i hvert fald ikke p√• tr√¶erne. Med Mama Afrika har Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg lavet et k√¶mpe opslagsv√¶rk, som hylder de mange forskellige k√łkkener, du finder i Afrika…¬†

Med sine imponerende 500 sider er der tale om en stor moppedreng, der er resultatet af en længere kulinarisk rejse rundt på det afrikanske kontinent. Bogen har stort fokus på simpel mad og hverdagsretter, så udover at du måske skal opgradere krydderihylden, så kan alle altså være med her.

Udseende og f√łrsteh√•ndsindtryk

Det f√łrste, der m√łder dig, er den smukke forside, som minder en om noget dyrem√łnster.

N√•r du s√• √•bner bogen, f√•r du allerede i indholdsfortegnelsen indtrykket af, at de to forfattere virkelig har rejst rundt i Afrika. Der er opskrifter fra nord til syd med alverdens eksotiske navne, som godt kan v√¶re lidt af en udfordring at udtale.¬†Bogen er som sagt en ordenlig krabat, s√• det ville v√¶re synd at sige, den er s√¶rlig handy p√• k√łkkenbordet. Men flot og sp√¶ndende er den.

L√¶s ogs√•:¬†Gaveid√©: Topkarakter til Vollmers kogebog ‚ÄúTo Sider af Samme Smag‚ÄĚ

Opbygning, struktur og indhold

Bogen er opdelt i lande, hvilket faktisk giver rigtig god mening. Det afrikanske k√łkken sp√¶nder vidt, og der er stor forskel p√• om du er i Sydafrika eller Etiopien – dette ses ogs√• p√• retterne.¬†Hvis du lavede en tilsvarende bog om Europa, ville der jo ogs√• v√¶re k√¶mpe forskel p√• det danske k√łkken og det gr√¶ske.

Udover de mange opskrifter, er der ogs√• en del stemningsbilleder, historier og forklaringer af de forskellige retter og k√łkkener. Det fungerer sammenlagt rigtig godt. Oveni det er metoderne og opbygningen af opskrifterne simple og nemme at f√łlge.

Billeder

Mama Afrika er som sagt en stor bog, og det betyder naturligvis også rigtig mange billeder Рog flotte billeder. Mange af retterne er dog skudt ens, men de er stadig rigtig flotte.

Maf√©… ehh, what?

Aish baladi, eller bare pitabr√łd.

Viazi hva’for noget..

Akoto…. ja.. eller krabbe :-)

Udover at billederne er flotte, er de også rigtig appetitlige. Man skal huske på at rigtig meget af maden er gryderetter, og det kan i sig selv være en udfordring at tage lækre billeder af. Det lykkes dog ret godt næsten hver gang.

Dommen

N√¶sten hver gang jeg anmelder en kogebog, tester jeg retter fra bogen. Det plejer at v√¶re en god indikator for selve kvaliteten af bogen. Mama Afrika er ingen undtagelse. Her har jeg ogs√• testet opskrifterne. Jeg valgte at invitere en flok venner p√• bes√łg og udfordre dem p√• det afrikanske k√łkken. Det fungerede supergodt, og alle synes, det var et hit.

Lige fra jeg f√łrste gang holdt bogen i h√•nden, har jeg v√¶ret meget betaget af den. En af hoved√•rsagerne er, at det omhandler opskrifter og omr√•der, som jeg sj√¶ldent er st√łdt p√•. Mine tanker ledes hen p√• f√łrste gang, jeg √•bnede S√łlvskeen (italiensk kogebogsklassiker). Her √•bnede der sig nemlig ogs√• et k√¶mpe register af opskrifter.

Læs også: Årets julegave er klar: Gastromand Extended

Og det er netop en af styrkerne i Mama Afrika. Der er rigtig meget forskelligt at kaste sig ud i, og det store register af opskrifter g√łr nemlig, at denne bog vil v√¶re sp√¶ndende i mange √•r fremover.¬† S√• selvom vi ikke er ude den store fingastronomi, rammer vi en topkarakter for et super gennemf√łrt produkt, som b√•de kan gl√¶de nybegynderen og eksperten. Det er en oplagt julegaveid√©. Jeg kan kun give topkarakter og gl√¶der mig til at afpr√łve de retter, jeg ikke allerede har smagt.

Fakta:
Forfatter: Nikolaj Kirk, Mikkel Maarbjerg
Fotograf: Jon Angelo Gjetting
Vejl. pris: 499,-
Sideantal: 500
Forlag: FADL 

Smid en kommentar