Gastromand.dk | 14. August 2018

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

VIN UDEN PIS: Noget om at gå til vinsmagning og lidt om pinot

VIN UDEN PIS: Noget om at gå til vinsmagning og lidt om pinot
Vinhjernen

For nylig var Vinhjernen til den store Go West vinsmagning. Her handler det, som navnet antyder, om amerikansk vin. Det er en af årets største smagninger med 200 producenter og omkring 1000 vine i udbud. Smagningen afholdes både for professionelle og for forbrugere og er bestemt et besøg værd, hvis man kan lide amerikansk vin, som det handler om denne gang.

Det er ikke let at være til en vinsmagning med 1000 vine udkænket fra omkring 80 borde. Din sædvanlige taktik med at gå fra bord til bord og af høflighed smage to-tre forskellige inden du tager dig mod til at bede om den dyre, du gerne vil smage, men aldrig ville ofre penge på, kommer hurtigt til kort inden du er en tredjedel inde i smagningen. Selv om jeg, som den benhårde professionelle smager jeg er, spytter hver en dråbe ud igen, så rammer Go West smagningens mange vine alligevel til sidst, hvis man virkeligt går til den.

Og er man udstyret med en grænseoverskridende vinøs nysgerrighed, så skal der lægges taktik til så store smagninger. Jeg udvælger mig som regel et tema og så smager jeg udelukkende vine fra det tema, sålænge der er stamina. I år var temaet “Hvidvin på andet end chardonnay” , blot for at se hvad der rører sig på den amerikanske hvidvinsside udover de chards, vi kender så godt.Men, men, men. Vinhjernens vinhjerte har en svaghed for pinot, og jeg kunne ikke helt stå for fristelsen til at hyggesmage lidt rundt omkring. Det gav adskillige dejlige oplevelser, bl.a med huset Phelps Creek fra Oregon, som også er med i testen her.

Der laves masser af vin på pinot noir i USA og i mange forskellige stilarter. Vinskribenter forfalder ofte til at benchmarke al pinot op mod bourgogne og det er fjollet, hvis man også samtidig kræver terroir-udtryk i vinene. Hvis man skal lave en grov inddeling af de amerikanske pinot-vine, så er de enten forsøgt holdt i en stram, kølig burgundisk stil eller også går de all-in på den amerikanske stil med mørk farve, fed frugt og let sødme. Men selvfølgelig er der masser af vine derimellem. Jeg har selv en svag præference for den lette stil, men er bestemt åben for alle stilarter.

Pinot er ikke den nemmeste drue at dyrke. Hvis den får for meget varme bliver vinene plumbe og dieselhørmende, hvis den får for lidt bliver vinene stramme og vegetale. Men i grænselandet derimellem kan druen lave nogle af verdens bedste vine. Den muterer også let og kan, hvis den ikke får sol nok, lave grønne druer og er dermed blevet til pinot blanc eller gris.

Kulinarisk kan pinot være med til en del, men jeg synes den har sin force til fugle, især hønsefugle, men kalvekød og filet af dyrevildt kan også lege med. Vine med alder har godt af, at blive parret med svampe og de unge vine køler du ned til 12-14 grader og drikker til alt fra grillen hele sommeren. Hvis den bliver varm. Sommeren altså, ikke grillen.

Hvid Loire

Allston Pinot Noir 2015

Pris: 129,95 v. 6 (normalpris 199,-)

Forhandler: Supervin

Fin duft af jordbær og muld. Saftig og ukompliceret crowdpleaser mund. Easydrinking og ok pris.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Calista Pinot Noir Edna Valley 2012

Pris: 189,95 v. 6(normalpris 219,95)

Forhandler: Supervin

God ekpressiv “jegviludafaflasken” pinotnæse. Munden er mere tæt, end den er pinotsk, men det fungerer fint det hele

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Bliss Pinot Noir 2015

Pris: 150,- v. 3 (normalpris 180)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Lille næse med sød jordbærduft. Tæt mund med kraftig alkohol. Behagelig omend lidt kort vin

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Pico & Vine Russian River Valley Pinot 2015

Pris: 194,95 v. 6 (normalpris 219,95)

Forhandler: Supervin

Fin og kompleks næse med spearmint og hindbær. Skøn mund, juicy med mellemfylde og fin syre.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=


Brutocao Slow Lopein Vineyard 2014

Pris: 210,- v. 3 stk (normalpris 250,-)

Forhandler: Erik Sørensen

Ret lukket næse, så slyng den grundigt eller dekantér. Munden i er smuk balance mellem syre, frugt og alkohol. Elegance, mere end power, her.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Calista Pinot Noir The Coast Range 2013

Pris: Tilbud 129,95 v. 6 (normalpris 199,95 v. 6)

Forhandler: Supervin

Tjærekrydret og frugtig næse. Mere sød end Edna Valley-vinen fra samme hus, men ligeså velfungerende mund.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=


Erath Resplendent Pinot 2015

Pris: 149,-(normalpris 229,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Kraftig og krydret næse med boysenbær parfume. Tæt, saftig og meget behagelig mund. Ret godt køb til tilbudsprisen

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Dancing Coyote 2016

Pris: 99,- v. 6(normalpris 129,-)

Forhandler: Andrup Vin

Der er næsten vulgært smæk på fadduften i næsen oveni lidt reduktivt. Munden er sød, velfungerende saft inden ballet er forbi. Prisen er nådig.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=


Whistler “Estate” 2013

Pris: 500,- v. 2(normalpris 650,-)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Indbydende næse med begyndende modenhed. Søde skovjordbær og spaghnum. Skøn mund i kølig burgundisk stil og lille fin bitterhed til sidst. Flot vin!

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Fort Ross Sea Slopes 2013

Pris: 339,-

Forhandler: Jysk Vin

Urtet næse med duft af røde bær. Ekstremt saftig og møgbehagelig mund med blid og let tør tannisk afslutning. Skyd en kalkun og drik det her til.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=


Phelps Creek Cuvée Alexandrine Pinot 2013 [BEDST I TEST]

Pris: 449,-

Forhandler: Vinomani.dk

Moden sart og elegant næse med duft af Jenka og læder. Fantastisk mund i slank stil men med masser af fylde og kompleksitet.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=


Frank Family Vineyards Carneros Pinot 2013

Pris: 345,-

Forhandler: Jysk Vin

Duft af ymer(malo), karamel og jordbær. Fyldig og fed mund med æteriske mint-noter. Fin vin i klassisk U.S-style, hvis sådan en findes endnu.

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

Phelps Creek Columbia Gorge Pinot Noir 2014

Pris: 229,-

Forhandler: Vinomani

Bedre end sidst, den var til test. Fin næse af søde hindbær og urter. Elegant og frisk mund med god syre og et tannisk haps til sidst. Balanceret og flot vin.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Smid en kommentar