Gastromand.dk | 17. August 2018

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Weekendrom: Minismagning i Flensborg

Weekendrom: Minismagning i Flensborg
Fynboen

Tilbage i juli var jeg lige en lille smuttur forbi Flensborg sammen med min kæreste. Udover tilbudsjagt i grænsebutikker og lidt shopping i gågaden, stod programmet på en hyggelig middag og lidt godt til ganen i form af en miniromsmagning på Hotel Hafen Flensburg.

Hotel Hafen Flensburg… L√¶kkert hotel.

Vi ankommer tidligt på dagen til Flensborg, så vi er faktisk for tidligt på den i forhold til at checke ind, men det går nok, for maverne knurrer, og vi trænger til frokost. Tæt på vores hotel finder vi et lille sted, hvor vi beslutter os at tage frokosten.

Efter en god frokost hopper vi lige ind p√• Flensborg S√łfartsmuseum (Flensburger Schifffahrtsmuseum). Det ligger lige ved siden af s√łmandshjemmet og ikke mange meter fra hotellet, og s√• er det gratis at komme ind. Udover at fort√¶lle om s√łfartshistorien, finder vi ogs√• fort√¶llinger om rom – og det er jo det vi kommet for. Stedet har nemlig sit eget lille rommuseum, hvor der 2 gange i timen vises en film omkring Flensborgs historie om rom og handlen med spiritussen. Det er ganske sp√¶ndende at t√¶nke p√•, at der for mange √•r siden var over 200 romhuse i Flensborg, nu hvor der i dag faktisk kun er 2 tilbage.

Hyggesmagning inden aftensmaden

Vi får nemt checket ind på hotellet og efter at have smidt vores bagage i vores overraskende store værelse, så er det tid til en lille smagning.

Så er der lækre sager klar

Vi skal igennem tre forskellige rom, og den f√łrste er fra Jamaica.

Flensburger Senior 1965 (Johannsen)

Denne rom er det, som tyskerne kalder “echter rum”, alts√• ikke et blandingsprodukt, og den kommer i en ganske p√¶n flaske, hvor der er h√•ndskrevet p√• flasken, hvilket g√łr dem lidt unikke. Vi er ude i en rolig basse p√• 42 %, s√• den er skam ganske tilforladelig p√• alkoholen.

Duften pr√¶ges af vanilje, l√¶der, rosin og if√łlge mine noter ogs√• v√•d hund! Smagen er ganske bl√łd og behagelig og er en blanding af karamel, vanilje¬† med et hint af chokolade. En ganske fin rom at starte ud p√•, og bestemt v√¶rd at drikke.

Dark Cane (Braasch)

Nummer to rom, som skal pr√łves, er af den s√łde slags. Her er der tale om et blandingsprodukt af flere forskellige typer af alkohol og tilsat lidt af hvert (som f.eks. karamel) – eller det som tyskerne kalder “Rum-Verschnitt” Indholdet af flasken skal v√¶re minimum 5 % rom, men resten kan v√¶re vand og vodka. Denne flaske holder en alkoholprocent p√• 40, og den indeholder rom fra den Dominikanske Republik, Jamaica og jeg mener den sidste var Guyana. Denne rom har inden tapning ligget p√• portvinsfade og det pr√¶ges duften ogs√• af. Den virker ogs√• klart mere s√łdmefuld end den f√łrste vi smagte. Smagen er meget s√łd og man fornemmer meget chokolade og en snert af tobak – portvinssmagen g√•r igen, og det kl√¶der den fint. Alt i alt nok ikke en rom, som jeg selv ville v√¶lge at stille p√• hylden, men er du til de meget s√łde sager, s√• check denne ud.

Rum Kontor 01

Den tredje og sidste rom vi skal pr√łve er igen en “echter rum”. Vi er ude i en 11 √•rig fadlagret rom fra Barbados, som svinger sig op p√• 50 %. Hvis du har l√¶st mit indl√¶g om¬†Ron Esclavo XO Cask, s√• ved du m√•ske allerede, at jeg er lidt til de st√¶rke sager, s√• denne rom er bestemt interessant.

Aftenens vinder – uden tvivl!

Oprindeligt kommer indholdet i flasken fra kultdestilleriet Foursquare, og alene det g√łr at mine forventninger er h√łje inden jeg overhovedet s√¶tter n√¶sen til glasset. Rommen er blevet sejlet til Europa p√• Tres Hombres sejlskibet og derefter tappet p√• 200 √•r gamle flasker fundet i et skibsvrag. Ja, den tager vi lige igen. Flaskerne er forskellige og er hevet op fra et skib der sank for 200 √•r siden, og s√• er denne rom alts√• h√¶ldt p√•. Det hele lyder lidt som en rigtig r√łverhistorie, men den skulle alts√• v√¶re god nok.

Til at starte med dufter jeg kun reng√łringsmidler, hvilket de fleste nok vil finde knap s√• attraktivt. Efter lidt tid begynder rommen dog at √•bne sig, og den her Ajaxduft er v√¶k. Nu fornemmer man til geng√¶ld den √¶gte vare, ingen tilsatte ting, bare ren piratjuice. Vores “smagemester” har v√¶ret lidt n√¶rig med at h√¶lde op, s√• jeg sipper meget forsigtigt for ikke at tage en for stor mundfuld. Jeg fornemmer med det samme honning, rosin og marcipan. Nydelsen er lang, da smager h√¶nger l√¶nge i munden. Ved anden t√•r bliver smagene endnu kraftigere, og nu fornemmes ogs√• tr√¶ og fad – uden at den st√¶rke alhohol br√¶nder. Rommen er virkelig godt balanceret.

Efter den gode historie med skibsvrag og selve smagen, ser jeg mig n√łdsaget til at eje en flaske selv. Heldigvis forhandles den ovre p√• s√łfartsmuseet, s√• det f√•r vi bes√łgt igen. Hvis du √łnsker dig noget helt s√¶rligt, s√• vil jeg anbefale Kontor 01.¬†Den findes dog i et ret begr√¶nset antal – der er tappet 393 flasker – og den forhandles derfor heller ikke s√• mange steder. S√• her er endnu en god grund til at bes√łge Flensborg og s√łfartsmuseet.

F√łlg med i n√¶ste indl√¶g om miniromturen, n√•r jeg skriver om Hotel Hafen Flensburg og vores middag p√• Restaurant Columbus.

Smid en kommentar