Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 21. november 2024

Scroll to top

Top

69 Comments

Sønderjydens suveræne opskrift på solæg

Sønderjydens suveræne opskrift på solæg

Eksilsønderjyden har fødselsdag og bliver gud ved hvor gammel! Og det var altså vores clue til at dele en af de mest populære opskrifter fra #onebooktorulethemall med jer.

Når nu to ud af tre Gastromænd har rødder i det sønderjyske, kommer vi naturligvis ikke udenom den ærke-sønderjyske snack solæg. Tidligere var det store sylteglas med solæg en fast bestanddel på knejperne i det sønderjyske, hvor man som gæst kunne banke lidt solæg i maven, sammen med øllen og snapsen. Husk, at du skal starte minimum 2-3 dage, inden drengene kommer forbi til en gang æg og øl!

 

Foto: Columbus Leth

Foto: Columbus Leth

 

Sønderjydens opskrift på solæg

4.15 fra 64 stemmer
Ret: Snack
Køkken: Sønderjysk
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

SOLÆG

  • 20 æg – gerne små eller medium
  • Skallerne af 2 løg
  • 8 spsk salt
  • 2 l vand

SERVERING

  • Hjemmelavet sennep se side 184
  • Tabasco

Sådan gør du

  • Kog æggene i 20 minutter – ja, den er god nok! Skyl æggene i koldt vand.
  • Lad æggene køle lidt af, knus skallen let og læg dem i dine sylteglas.
  • Kog vandet op med salt og løgskaller, som giver en god farve.
  • Lad saltlagen køle af og hæld den over æggene – sørg for, at lagen dækker
  • æggene.
  • Æggene skal stå i minimum 2-3 dage, før de kan serveres. De kan holde sig
  • i 2-3 uger.

TILBEHØR

  • Smid sylteglassene på bordet sammen med øl og snaps!
  • Hver mand piller selv sit æg, flækker det og fjerner forsigtigt blommen.
  • I hullet kommer man lige så meget sennep, tabasco og eddike i, som man
  • lyster. Peber kan også accepteres.
  • Læg blommen omvendt på det fyldte hul (se evt. billede) og spis det halve
  • æg i én mundfuld.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

 

Solæg deler som regel vandene – enten elsker man dem eller også, ja så hader man dem (og er dermed pr. definition ikke en gastromand). Har du smagt soløg og hvad synes du om dem?!

 

Stik os en kommentar

Comments

  1. Bente Iversen

    Det oprindelige fyld i opskriftbog fra Sønderborg Slot skal der kun sennep salt og alm. eddike i solæg😊👍

  2. Rikke

    Jeg glæder mig til solæg, skærtorsdag.
    Hvilken sennep vil du anbefale.

    • Samme her!

      En klassisk Dijon går du aldrig galt med.

  3. Jette Sørensen

    Olie, lidt eddike og sennep – vend blommen opad- karse på toppen

  4. Pernille

    Når I skriver at det kan spises med eddike, hvilken slags mener I så? Er det almindelig lagereddike?
    Tak for opskriften, vores første hjemmelavede solæg nogensinde står nu og venter til påskens frokoster 😊

    • Lars

      Ja det er fint. Anden eddike kan også bruges. Velbekomme

    • Eller hvidvinseddike…

  5. René

    Fin opskrift. Men vi skifter aldrig vandet og har aldrig oplevet slimede æg. Løgskaller kan fint komme med i glasset. Velbekomme

Submit a Comment

4.15 from 64 votes (42 ratings without comment)

Opskrift Vurdering