Gastromand.dk | 24. November 2017

Scroll to top

Top

7 kommentarer

Sønderjydens suveræne opskrift på solæg

Sønderjydens suveræne opskrift på solæg
Webmasteren

Eksilsønderjyden har fødselsdag og bliver gud ved hvor gammel! Og det var altså vores clue til at dele en af de mest populære opskrifter fra #onebooktorulethemall med jer.

Når nu to ud af fire Gastromænd har rødder i det sønderjyske, kommer vi naturligvis ikke udenom den ærke-sønderjyske snack solæg. Tidligere var det store sylteglas med solæg en fast bestanddel på knejperne i det sønderjyske, hvor man som gæst kunne banke lidt solæg i maven, sammen med øllen og snapsen. Husk, at du skal starte minimum 2-3 dage, inden drengene kommer forbi til en gang æg og øl!

 

Solæg passer iøvrigt perfekt til både påske- og julefrokostbordet

 

Foto: Columbus Leth

Foto: Columbus Leth

 

4.7 from 3 reviews
Sønderjydens opskrift på solæg
Forfatter: 
Kategori: Snack
Køkken: Sønderjysk
 
Ingredienser
SOLÆG
  • 20 æg – gerne små eller medium
  • Skallerne af 2 løg
  • 8 spsk salt
  • 2 l vand
SERVERING
  • Hjemmelavet sennep (se side 184)
  • Tabasco
Tilberedning
  1. Kog æggene i 20 minutter – ja, den er god nok! Skyl æggene i koldt vand.
  2. Lad æggene køle lidt af, knus skallen let og læg dem i dine sylteglas.
  3. Kog vandet op med salt og løgskaller, som giver en god farve.
  4. Lad saltlagen køle af og hæld den over æggene – sørg for, at lagen dækker
  5. æggene.
  6. Æggene skal stå i minimum 2-3 dage, før de kan serveres. De kan holde sig
  7. i 2-3 uger.
TILBEHØR
  1. Smid sylteglassene på bordet sammen med øl og snaps!
  2. Hver mand piller selv sit æg, flækker det og fjerner forsigtigt blommen.
  3. I hullet kommer man lige så meget sennep, tabasco og eddike i, som man
  4. lyster. Peber kan også accepteres.
  5. Læg blommen omvendt på det fyldte hul (se evt. billede) og spis det halve
  6. æg i én mundfuld.

 

Solæg deler som regel vandene – enten elsker man dem eller også, ja så hader man dem (og er dermed pr. definition ikke en gastromand).

Har du smagt solæg og hvad synes du om dem?!

 

Kommentarer

  1. Svenne

    Lyder lækkert! Lige et enkelt spørgsmål – når lagen er hældt over osv. Skal de opbevares i køleskab??

    • sønderjyden

      Behøver de ikke..
      -dog skal vandet skiftes dagligt..

      • Dorthe

        Vandet skal kun skiftes, hvis man ønsker at gemme over længere tid. Ikke hvis de skal bruges efter 2-3 dage ;-)

  2. Mtborggild

    Hvis man vil have et lidt “sjovere” look, kan man putte lidt snittet rødkål i den første lage man lægger æggene i. Denne skal dog skiftes ud, da rødkålen bliver kedelig og slatten. rødkålen giver “marmoreringen” en blålig farve. Men det er måske lidt poppet. Jeg har brugt det, da vi skulle pimpe solæggene til et mere moderne indslag, hvor vi lavede solæg med bla. creamcheese, chili og stenbiderrogn. – og så vil jeg lige tilføje, at jeg ELSKER traditionelle solæg.

  3. Bente Jensen

    Hej.. fin opskrift, men jeg kan ikke finde opskriften på sennep, som skulle være på side 184??

  4. Laust Peter

    Der findes kun 1 ting der er bedre end solæg

Smid en kommentar

Vi er taknemlige for din vurdering af opskriften: