Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 12. december 2019

Scroll to top

Top

25 kommentarer

Sønderjydens suveræne opskrift på solæg

Sønderjydens suveræne opskrift på solæg
Webmasteren

Eksilsønderjyden har fødselsdag og bliver gud ved hvor gammel! Og det var altså vores clue til at dele en af de mest populære opskrifter fra #onebooktorulethemall med jer.

Når nu to ud af tre Gastromænd har rødder i det sønderjyske, kommer vi naturligvis ikke udenom den ærke-sønderjyske snack solæg. Tidligere var det store sylteglas med solæg en fast bestanddel på knejperne i det sønderjyske, hvor man som gæst kunne banke lidt solæg i maven, sammen med øllen og snapsen. Husk, at du skal starte minimum 2-3 dage, inden drengene kommer forbi til en gang æg og øl!

 

Foto: Columbus Leth

Foto: Columbus Leth

 

Sønderjydens opskrift på solæg

4.65 fra 17 stemmer
Ret: Snack
Køkken: Sønderjysk
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

SOLÆG

  • 20 æg – gerne små eller medium
  • Skallerne af 2 løg
  • 8 spsk salt
  • 2 l vand

SERVERING

  • Hjemmelavet sennep se side 184
  • Tabasco

Sådan gør du

  • Kog æggene i 20 minutter – ja, den er god nok! Skyl æggene i koldt vand.
  • Lad æggene køle lidt af, knus skallen let og læg dem i dine sylteglas.
  • Kog vandet op med salt og løgskaller, som giver en god farve.
  • Lad saltlagen køle af og hæld den over æggene – sørg for, at lagen dækker
  • æggene.
  • Æggene skal stå i minimum 2-3 dage, før de kan serveres. De kan holde sig
  • i 2-3 uger.

TILBEHØR

  • Smid sylteglassene på bordet sammen med øl og snaps!
  • Hver mand piller selv sit æg, flækker det og fjerner forsigtigt blommen.
  • I hullet kommer man lige så meget sennep, tabasco og eddike i, som man
  • lyster. Peber kan også accepteres.
  • Læg blommen omvendt på det fyldte hul (se evt. billede) og spis det halve
  • æg i én mundfuld.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

 

Solæg deler som regel vandene – enten elsker man dem eller også, ja så hader man dem (og er dermed pr. definition ikke en gastromand). Har du smagt soløg og hvad synes du om dem?!

 

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Svenne

    4 stars
    Lyder lækkert! Lige et enkelt spørgsmål – når lagen er hældt over osv. Skal de opbevares i køleskab??

    • sønderjyden

      Behøver de ikke..
      -dog skal vandet skiftes dagligt..

      • Dorthe

        5 stars
        Vandet skal kun skiftes, hvis man ønsker at gemme over længere tid. Ikke hvis de skal bruges efter 2-3 dage ;-)

  2. Mtborggild

    Hvis man vil have et lidt “sjovere” look, kan man putte lidt snittet rødkål i den første lage man lægger æggene i. Denne skal dog skiftes ud, da rødkålen bliver kedelig og slatten. rødkålen giver “marmoreringen” en blålig farve. Men det er måske lidt poppet. Jeg har brugt det, da vi skulle pimpe solæggene til et mere moderne indslag, hvor vi lavede solæg med bla. creamcheese, chili og stenbiderrogn. – og så vil jeg lige tilføje, at jeg ELSKER traditionelle solæg.

  3. Bente Jensen

    Hej.. fin opskrift, men jeg kan ikke finde opskriften på sennep, som skulle være på side 184??

  4. Laust Peter

    5 stars
    Der findes kun 1 ting der er bedre end solæg

  5. Per Uhrskov

    5 stars
    Solæg er klar en af de bedste spiser man kan få til forret.

  6. Jes

    Kan du lige uddybe den med udskiftning af vandet og holdbarhed? Skal der ny saltlage til hver dag hvis de skal holde i 2-3 uger?

  7. Jette sørensen

    4 stars
    Vi skifter ikke lagen og laver dem ca 5 dage før. Men opbevares køligt.
    Vi kommer olie i også og karse på toppen – ingen Tabasco-sauce
    Dæ smache da ba ski gott
    Mojn

  8. Marianne

    Sol æg er en konge spise :o)
    Er gift med en SønderJyde og det giver altid positiv kommentarer når det kommer på bordet ved hyggelige lejligheder :o)

  9. Holger Nabel

    5 stars
    kan huske æggene fra nordtyske kroer, men husker nærmere, at de lå i en marinade af olie og vand,som ikke blev sikret. Kan det passe?

  10. 5 stars
    Laust, hvad er det? Leder efter en ny yndlings ret

  11. Anja G Madsen

    Jeg laver lagen med krydderurter i også, det giver en supergod smag og så laver jeg også chilimayo til 🤪😜
    Jeg skifter ikke lage, men lader dem stå på køl i ca 5-6 dage og så spiser vi af dem og tro mig, de holder ikke i 2-3 uger, for se smager så lækkert!

  12. Villum.

    Solæg, så bliver det ikke bedre , husk godt med Tabasco. Og glem ikke snapsen.

  13. Ida

    Kommer du dem i kogende vand og så koger i 20 min. eller koger du dem med op?

  14. Hans Peter Christensen Fra Ribe

    5 stars
    Har lige lavet dem efter opskriften

  15. Frank

    Cue, ikke clue :-)

    Er netop hjemkommet fra Tønderfestivalen og glæder mig til at dulme længslen efter marsklandet med hjemmelavede solæg.

  16. Tor Ivar Furuløkken

    5 stars
    Det smager sku deiligt

  17. evy olafsen

    5 stars
    Skal jeg ikke pille æggene inden de kommer i salt/æggeskaller vandet, tænker det er lidt fedtet at skulle pille æggene med en øl i den ene hånd ;-)

    • For gud skyld nej! Skallen bare knuses let.

      Du kan vælge t anrette solæggene til fx en julefrokost – så slipper folk for fedtede fingre😉

Smid en kommentar