Sønderjydens suveræne opskrift på solæg

Eksilsønderjyden har fødselsdag og bliver gud ved hvor gammel! Og det var altså vores clue til at dele en af de mest populære opskrifter fra #onebooktorulethemall med jer.
Når nu to ud af tre Gastromænd har rødder i det sønderjyske, kommer vi naturligvis ikke udenom den ærke-sønderjyske snack solæg. Tidligere var det store sylteglas med solæg en fast bestanddel på knejperne i det sønderjyske, hvor man som gæst kunne banke lidt solæg i maven, sammen med øllen og snapsen. Husk, at du skal starte minimum 2-3 dage, inden drengene kommer forbi til en gang æg og øl!

Foto: Columbus Leth

Ingredienser
SOLÆG
- 20 æg – gerne små eller medium
- Skallerne af 2 løg
- 8 spsk salt
- 2 l vand
SERVERING
- Hjemmelavet sennep se side 184
- Tabasco
Sådan gør du
- Kog æggene i 20 minutter – ja, den er god nok! Skyl æggene i koldt vand.
- Lad æggene køle lidt af, knus skallen let og læg dem i dine sylteglas.
- Kog vandet op med salt og løgskaller, som giver en god farve.
- Lad saltlagen køle af og hæld den over æggene – sørg for, at lagen dækker
- æggene.
- Æggene skal stå i minimum 2-3 dage, før de kan serveres. De kan holde sig
- i 2-3 uger.
TILBEHØR
- Smid sylteglassene på bordet sammen med øl og snaps!
- Hver mand piller selv sit æg, flækker det og fjerner forsigtigt blommen.
- I hullet kommer man lige så meget sennep, tabasco og eddike i, som man
- lyster. Peber kan også accepteres.
- Læg blommen omvendt på det fyldte hul (se evt. billede) og spis det halve
- æg i én mundfuld.
Solæg deler som regel vandene – enten elsker man dem eller også, ja så hader man dem (og er dermed pr. definition ikke en gastromand). Har du smagt soløg og hvad synes du om dem?!
Stik os en kommentar
-
Født i Synnejylland og boet der i 20 år, men aldrig smagt SOLÆG.
Så nu skal det være!
-
Glimrende spise som kan sammenlignes med tørfisk (jeg stammer fra vestkysten).
Det er snackens salte og skarpe smag samt traditionen som er det centrale, mere end det forfinede lækre. -
total lækkert
Hvad er rigtigt. Deler man æget på langs eller på højkant?MVH Lorenzo
-
Go opskrift men vi fylder altid med ca 1 tsk Olie , et par dråber olie, sennep som fyld- pynt med karse
-
Jeg har spist sol æg mange gange havde en chef fra Sønderjylland på den restaurant hvor jeg arbejdede men jeg var ikke vild med dem i begyndelsen men jeg var heller ikke så gammel. I dag over 40 år senere kan jeg rigtig godt lide dem -
Mojn med jer. Solæg er en fast del af vores frokostbord, når hele familien (17 mand) er på den årlige skiferie, og dertil høre selvfølgelig en snaps og en Fuglsang øl til. Det er sønderjysk så det batter.
-
Jeg eeeelsker solæg, og serverer dem hvert år til påske. Jeg serverer dem også for min mands kortgutter til udelt fornøjelse
Venlig hilsen
LISSI HALL -
Lidt rødbedesaft i lagen giver flot mønster på æggene. -
Det smager fantastisk.
-
Rettelse: chilihouse.dk og ik chilisauce.dkJeg kan anbefale en ghost chilisauce, dog skal man passe på med ik at bruge for meget, da den virkelig sparker fra sig…
-
Elsker dem. -
Har man smagt solæg, og kan li dem, er der en fantastist spise som vi nyder i familien. Og altid til jul.
-
Hvor har I holdbarhedsterminen fra?
Jeg husker, at solæg (saltæg!) kunne holde i månedsvis, når de var nedlagt i maksimalt saltmættet vand.
-
-
Æ ha boet i Hæve! Å da lært æ å spies Solæg å æ Fårmærken! Og det smager totalt fedt. Nu er jeg rykket tilbage til djævleøen, men får gæster på næste lørdag. Og gæt hvad jeg serverer for dem. Min opskrift er dog med engelsk sovs i stedet for Tabasco. -
Solæg er SÅ vild og overset en snack. Selv født i Helsingør, boede kort i Sønderjylland, hvor jeg stiftede bekendtskab med dem. Nammenam siger jeg bare 👌
-
Nammenam
-
-
Hejsa.
Har I oplevet at lagen bliver grumset og uklar efter et par dage?? :(
Mon de stadig dur???-
Prøv at starte med at vaske dine hænder og køb nogle friske råvarer. En god ide er nok også at sætte sig ind i holdbarhed og hygiejne uanset, hvad du foretager dig i dit køkken. PRØV DET….
-
Sikke dog et humør at lægge for dagen. Og så på juleaftensdag endda…
Håber, at du er kommet bedre ind i det nye år :)
-
-
-
Æ ælske solech – men; æ, æ jo å synnejye.-
Skallerne fra løgene skal sies fra lagen, ikk.?
-
Kommentarer