Hvis du, ligesom jeg, ikke er bange for at udfordre dig selv og dine gæster, serverer du, som det mest naturlige i verden, chokolade og kirsebær til dit lam nytårsaften. Dette er mit bud på den ultimative hovedret til nytårsaften lavet på walisisk lam.
Lad champagnepropperne springe – de andre har ikke en chance, så smut du bare ud og køb ind.
1dleddike – fx balsamicorødvins- eller æblecidereddike
1spsk.honning
4dlkirsebærvin
Lidt lammefond eller bouillon
Lidt frisk rosmarin
Chokolade-crumble
100gsmør
100gmel
25gkakao
1spsk.flormelis
En smule salt
Sådan gør du
Syltede bøgehatte
Rens svampene grundigt. Skær evt. lidt af bunden af men lad svampene sidde i buketter. Kom dem i en skål. Kog alle ingredienser op, undtagen svampene.
Hæld syltelagen over svampene og stil det på køl indtil svampene skal bruges.
Lammefilet
Tag lammefileterne ud af køleskabet og salt dem 30 minutter før stegning.
Tænd ovnen på 175 °C. Varm en pande op til max og giv den et tyndt lag olie. Brun lammefileten på alle sider. Tilsæt smør, hvidløg, rosmarin og tag panden af varmen. Sæt panden i ovnen i ca. 5 minutter. Tag fileterne af panden og lad dem hvile i 5 minutter.
Kirsebær-glace
Kog eddike og honning op under omrøring til massen bliver karamelagtig. Tilsæt de øvrige ingredienser og kog ind til en tilpas tyktflydende konsistens. Smag til med lidt salt og sukker.
Chokolade-crumble
Bland alle ingredienser med fingrene. Læg smulderet på en bageplade med bagepapir. Bag crumblen ved ca. 100 °C indtil det er sprødt (ca. i 45 minutter).
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Anretning
Lav en lille bund af chokolade-crumble. Læg en buket bøgehatte ovenpå og læg et stykke lammefilet ved siden af. Afslut med kirsebær-glace ved bordet.
Du kan i øvrigt roligt drikke Årets julevin til – det vil jeg gøre!
Følg med i dagene op til nytårsaften, når de øvrige gastromænd giver deres bud på årets sidste hovedret.
Gastromands nytårsbattle er blevet til i samarbejde med Walisisk lam
I hvor lang tid i forvejen kan man sylte svampene?
Godt nytår🥂🍾
PS: Lars L.: jeg bruger Enoki/Fløjlsfod svampe, da de ligner bøgehatte og kan købes i Føtex. I crumblen bruger jeg udelukkende havregryn, da en af vores gæster ikke må få gluten👍🏻
Har problemer med crumblen. Den bliver ikke sprød, men ender med en konsistens som pudsstøv. Smagen er god, og den samlede smagsoplevelse af retten er fantastisk, men crumblens konsistens er ikke rar.
Har faktisk prøvet at lave crumblen igen for at sikre mig, at det ikke “bare” var gået skævt. Samme resultat.
Hjælp.
Comments