Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 24. oktober 2024

Scroll to top

Top

En kommentar

VIN UDEN PIS: Hvad ka’merika?

VIN UDEN PIS: Hvad ka’merika?
Vinhjernen

Nu hvor det er Super Bowl, synes vi det kunne være passende med lidt amerikansk vin.

Der laves vin i det meste af USA. Og groft set kan man tale om Californien og alle de andre. Ikke sådan at forstå, at Californien er det vigtigste vinområde, for dig, vores kvalitets- og prisbevidste læser. Det er bare i solskinsstaten at langt det meste vin produceres. Sådan cirka 90% af den samlede mængde. Men det betyder jo ikke at du skal ignorere Oregon, Washington eller New York, der bestemt er leveringsdygtige i masser af kvalitetsvin.

Californien kan deles ind i tre områder; North Coast, der omfatter berømte områder som Napa og Sonoma, Central Coast, hvorfra du måske kender Santa Barbara og Paso Robles og Inland Valleys, hvor der er varmt og tørt og laves masser af billig vin.

For North Coast og Central Coast gælder, at de har to klimazoner; den varme indlandsdel og de køligere kystområder.

Der dyrkes en mangfoldighed af druer, men det er er velkendte sorter som cabernet sauvignon, merlot, pinot og zinfandel samt chardonnay til de hvide, der er de store spillere.

Udenfor Californien er Northwest nok det vigtigste område. Her laves der masser koldklimavine i Oregon på pinot noir og chardonnay, men også med succes vine på fx riesling, pinot gris og syrah.

Washington state er varmere end Oregon. Vinfremstillingen er her mere industriel og strømlinet end Oregon, der dyrkes af små håndværksvinmagere. Men der laves bl.a. glimrende rødvine på bordeaux-blends og gode hvide på sauvignon blanc.

Alting er stort i Guds eget land, også vinproduktion. Således hører verdens to største producenter hjemme i USA, først Constellation Brands, der bl.a. omfatter Mondavi og på andenpladsen Gallo Wines, der alene står for en fjerdedel af USA’s vinsalg.

Det betyder også at den vinøse diversitet i USA går fra ensartede konsumvine af den værste slags til håndværksvin lavet af ambitiøse og idealistiske vinmagere. Og alting derimellem. Vi holder os i den pænere ende, når vi for din skyld anmelder en skæv håndfuld. “Don’t mind if I do”.

Vine fra Amerika

 

Roar Rosella’s Syrah 2014, Santa Lucia Highlands

Pris: 300,- per flaske v. 2(normalpris 450,- per fl.)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Santa Lucia ligger syd for Monterey Bay og der dyrkes primært, pinot, chardonnay og syrah. Næsen på brølet her lægger elegant ud med intens duft af modne brombær, ristet rugbrød og viol. Munden er “ta’ mig-lækker” med cremet frugt, masser af fylde og et lille syrebid til at skabe balance og give dig lyst til mere. Alkoholen brøler lidt til sidst, så hold den omkring 15 grader. Så skal den nok skylle din Tomahawk steak ned.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

BOOTLEG Red Blend 2013 [BEDST I TEST]

Pris: 379,-

Forhandler: Jysk Vin

Så er vi i Napa, der både kan levere underspillet elegance og hårdtpumpede prestige-cabs. Bootleg er bredt blend af Cab, petite syrah, zin, syrah og merlot. Der er hverken nylon eller gummisko i næsen, men masser af Napa; hårdtristet fad, fed solbærfrugt og mørk choko. Som en Kæmpe Eskimo på EPO: Munden er mere smooth end en københavnsk bilsælger og noget mere charmerende. Tæt, fed, overdrevet, behagesyg. Og umulig at blive sur på. Refill, please…..

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Grayson Cellars Chardonnay 2016

Pris: 89,95 v.6(normalpris 129,-)

Forhandler: Jysk Vin

Ærketypisk næse af Cali-chard. Tropiske frugter, eg (mere fransk end amerikansk) og vanilje. Behagelig og balanceret mund. Velfungerende, alsidig og teknisk vellavet vin, men jeg bliver altså ikke helt forløst, der….

4/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Erath Resplendent Pinot Noir 2017

Pris:149,- (normalpris 229,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Så er vi i det kølige Oregon. Her får du fed næse med peberkrydret jordbærfrugt og en vin, der i munden glider ned som en slange fra en isklump. Masser af drinkability og charme og til tilbudsprisen hiver det os lige op på fem.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Grayson Cellars Pinot Noir 2016

Pris: 109,95 v.6(normalpris 169,-)

Forhandler: Jysk Vin

Tilbage i Californien har Grayson fundet deres pinot frem. Den har krydret, let reduktiv næse og er ikke vanvittig druetypisk. Igen hænger det hele for så vidt pænt sammen, men jeg sidder altså tilbage med fornemmelsen af at kede mig en anelse. It’s not you, it’s me…..

3/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Brutocao Pinot Noir Slow Lope’n Vineyard 2014

Pris: 190,- per flaske v. 2(normalpris 250,- per fl.)

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Vi er stadig i Californien, nu i Anderson Valley, opkaldt efter William fra Europa, og sin egen appellation pga. unikt klima. Tung næse af mørke bær, ikke meget pinot her, men flot næse. Munden er fyldig og rank, med mere stillads end næsen antyder. Juicy tannin og saftig syre indbyder i den grad til vinøs californication.  Drik fx til gråænder eller skovduer.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=

 

Finger Jack Old Vine Zinfandel 2015 [BEDST TIL PRISEN]

Pris: 119, -(normalpris 179,-)

Forhandler: Kjær&Sommerfeldt

Disclaimer: Jeg er ikke stor zin-fan og jeg var ikke vanvittigt imponeret over mit besøg i Lodi, der er fladere end min vitser, når jeg er ædru og så varmt at det er urart.

Men det dufter sgu meget godt, det her Syltede kirsebær, snedkerværksted og sommervarm asfalt. Og det smager godt. Krydret og tung vin, men alligevel saftig og balanceret. Smid brisket i smokeren og køb rigeligt af dem her, mens de er på tilbud.

5/6 Gastromands Bedømmelse' width=
Stik os en kommentar

Kommentarer

Smid en kommentar