Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 31. oktober 2024

Scroll to top

Top

5 kommentarer

Drømmekage – fræk opskrift på drømmekage fra Brovst

Drømmekage fra Brovst - med lidt rom
Gastrografen
Lækker opskrift på den berømte drømmekage fra Brovst - evt. tilsat lidt rom og havsalt til at gøre det hele lidt mere frækt.
Drømmekage fra Brovst - med lidt rom

Drømmekage – altså den der berømte drømmekage fra Brovst – er en rigtig klassiker. Fyldet er da også out-of-this-world i al sin lækkerhed. Og skal drømmekagen have et ekstra pift? Så smid lidt rom og havsalt i fyldet. Så bliver drømmekagen lige lidt frækkere.

Som den af Gastromand-familiens skribenter, der rent faktisk kommer fra Brovst, så er det også på sin plads, at det er mig, der bringer jer en opskrift på den berømte Drømmekage fra netop Brovst. Også selvom den egentlig ikke fyldte specielt meget i min opvækst. Altså ud over at man af og til fik den serveret – ofte bare omtalt som Brovstkage, udtalt på klingende nordjysk (hvor Brovst udtales meget hurtigt og med et kort o, udtalt som å).

Men altså uanset hvad, så er drømmekage altså en virkelig god kage. Det er jo sådan en fedtet lys sag, der bliver allerbedst med rigtig vanilje. Og især, fordi den bliver toppet med en rigtig frækkert af et fyld. De mørke toner fra fyldet står bare så godt til den ellers lidt neutrale kage.

For hulen, hvor smager det jo altså bare godt, når ufattelige mængder af smør møder mørkt sukker – enten muscovadosukker eller brun farin – og kokos i rigelige mængder. Det er jo helt klart en af de kager, man mest spiser for at få fyldet. Og derfor skal der også være en ret vulgær kage-til-fyld-ration. Faktisk skal det allerhelst være omkring halv-halv, vil jeg sige.

Drømmekage fra Brovst - med lidt rom

Prøv at smide rom og havsalt i

Drømmekage er jo sig selv en ret perfekt kage. Især når kagen er fugtig og svampet og fyldet er rigeligt og tilpas smovset. Men det er faktisk muligt at gøre klassikeren endnu bedre: Jeg har nemlig pimpet fyldet ved at smide et par skefulde rom i samt lidt havsalt i flager.

Rommen giver lige det der voksne spark, der kan løfte smagsoplevelsen. Endda uden at det bliver for meget. Mine børn elsker den også med rom i, skal jeg hilse og sige. Og havsalten løfter så lige de enkelte smage endu mere. Dermed fremstår kagen lige lidt mere kompleks og smagsintenst – og hvor det søde ikke tager overhånd.

Prøv også: Fynske drømmekage-muffins

Drømmekage fra Brovst er i øvrigt slet ikke fra Brovst

Som en der er opvokset i nordjyske Brovst er jeg selvfølgelig stolt over at fra en by, der har skænket verden herligheder som en 19-dobbelt verdensmester i speedway (Hans Nielsen), en tidligere skatteminister (Ole Stavad) samt en danmarksberømt kage.

Men desværre er drømmekagen slet ikke fra Brovst. Det kunne Samvirke fortælle i en artikel for nogle år siden.

Jovist, opskriften blev landskendt, fordi AMO holdt en husmoder-kage-dag i Brovst, hvorfra de – vist endda uden at tænke over ophavsret og al den slags – trykte opskriften, som den dengang 13-årige Jytte Andersen havde taget med. Men hun var faktisk fra Klokkerholm i en helt anden del af Nordjylland, og her var opskriften en rigtigt familieopskrift – og i gamle dage var en kage med så meget kokos i øvrigt en rigtig luksus.

Men altså, Jytte Andersen havde ikke rom i sin drømmekage, så vidt jeg ved. Men du skulle hun altså prøve.

Drømmekage fra Brovst - med lidt rom

Drømmekage

Lækker opskrift på den berømte drømmekage fra Brovst – evt. tilsat lidt rom og havsalt til at gøre det hele lidt mere frækt.
4.25 fra 4 stemmer
Forb. tid: 20 minutter
Tilb. tid: 40 minutter
Ret: Kage
Køkken: Dansk

Ingredienser

Selve kagen

  • 450 g sukker
  • 1 vaniljestang – eller 1 tsk vaniljesukker
  • 6 æg
  • 5 tsk bagepulver
  • 425 g mel
  • 3 dl mælk Kan erstattes af havremælk
  • 100 g smør

Fyld

  • 185 g smør
  • 375 g muscovadosukker eller brun farin
  • 260 g kokosmel
  • 1,5 dl mælk Kan erstattes af havremælk
  • 3 spsk mørk rom Kan udelades
  • 1,5 tsk havsalt i flager Kan udelades

Sådan gør du

Selve kagen

  • Kom mælk og smør i mindre stykker i en gryde og varm mælken op, til smørret er smeltet.
  • Pisk æg, sukker og korn fra vaniljestangem (eller vaniljesukker) godt sammen, så det skummer og sukkeret er opløst.
  • Sigt mel og bagepulver ned i dejen og rør godt rundt.
  • Tilsæt mælken med smeltet smør i. Rør godt rundt, så der ikke er nogen klumper i dejen.
  • Beklæd et ovnfast fad (30×20 cm) med bagepapir eller smør det godt med smør og hæld dejen heri.
  • Bag kagen ved 175 grader i 35 minutter.

Fyldet

  • Kom alle ingredienser – med undtagelse af rom og havsalt – i en gryde og smelt det langsomt sammen over middel varme.
  • Smag fyldet til med rom og havsalt i flager.
  • Skru ovnen op til 225 grader.
  • Kom fyldet på den bagte kage og kom kagen tilbage i ovnen i fem minutter.
  • Tag drømmekagen ud af ovnen ovnen og lad den køle af, inden servering.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Harry-Bjørn

    Hvad betyder 425 5 mel

  2. Jette Sauerberg

    Det er vist gået lidt stærkt med den opskrift. Hvor mange æg og hvor meget mel skal der i?

    • Ja, jeg har vist drukket for meget af rommen imens. Men det er rettet nu, så du kan se det.

      • Christina

        Hvor mange personer er der til ?

Smid en kommentar

4.25 from 4 votes (4 ratings without comment)

Opskrift Vurdering