Filet af sommerbuk med ærtepuré og dampede løg
Det danske vejr er Gastromand-vejr!
Især når sommeren, som så mange gange før, mere indbyder til bastant rødvin i stuen end til kølig rosé på terassen. Dette passer jo ganske fint til en gastromand, som naturligvis hellere bruger sin tid på at se efter bryster og lår i ovnen, end på stranden.
Men når den dejlige danske sommer lejlighedsvis bliver afbrudt af solskin og temperaturer på over 25 grader, kan der sagtens blive brug for nogle lidt lettere retter i repetoiret – selvfølgelig retter der stadig er proteinrige nok, til at tilfredsstille en voksen mand.
Følgende er Eksilsønderjydens bud på en ret, som opfylder ovenstående krav og som samtidig ikke kræver en hel solskinsdag i køkkenet – og det kan vi egentlig også godt li’ (Så er der jo mere tid til at drikke vin…)
Både sommerbuk og ærter er i sæson lige nu og jeg synes at de to råvarer fungerer rigtigt godt sammen- dybden og sødmen i kødet får glimrende modspil af de friske ærter og de sprøde grøntsager. Hvis du føler for lidt mere dybde i retten, kan du vælge at servere en vildtglace til.
Ingredienser
Sommerbuk
- 800 g filet af sommerbuk eller andet vildt fx. Krondyr
Ærtepuré
- 200 g ærter
- 40 g smør
- En sjat hvidvin
- Friskbælgede ærter til anretning
Skinke
- 4 skiver Parmaskinke
Løg
- 2-3 løg
- 1 dl hvidvin
- En klat smør
- Et par kviste timian
Gulerødder
- 4 gulerødder
- En klat smør
- Et par kviste timian
Sådan gør du
Sommerbuk
- Afpuds og salt fileten min 8. timer før tilberedning
- Gem de afpussede rester til senere
- Fileten brunes af på en pande i lidt smør og krydres med salt og peber.
- Placer nu fileten i et ildfast fad, og steg i ovnen (180 °C) i ca 10 min.
- Fileten tages ud af ovnen ved en kernetemperatur på 58-59 °C.
- Lad kødet hvile i 15-20 min.
Ærtepuré
- Smelt smørret.
- Tilsæt ærterne og blancher i et minut.
- Tilsæt hvidvin og lad det fordampe (ca 5 min.)
- Blend ærterne og smag til med salt og peber og måske lidt citronsaft.
- Hold puréen lun.
Skinke
- Rist skinken i ovnen til den er sprød.
Løg og Gulerødder
- Skær en smule af enderne på de pillede løg.
- Skræl gulerødderne og fjern det meste af toppen.
- I en gryde tilsættes hvidvin, lidt smør, timian og de afpussede rester fra kødet.
- Placer løg og gulerødder i gryden og damp i ca 5-7 min. til løgene er let møre.
- Lad løgene køle lidt og skær yderligere lidt af bunden, til det er muligt at presse de enkelt skaller fra hinanden.
- Gulerødderne glaseres på en pande i lidt smør tilsat lidt timian.
- Samtidig varmes løgene let i ovnen.
Anretning
- Anret det hele som på billedet og server med kogte nye kartofler.
Velbekomme….
Stik os en kommentar-
Hej
Kontakt da bare nogle jægere, og køb et et helt rådyr pris ca 600kr.
der er rigtig mange stykker råvildt til salg rundt omkring.
Prøv evt gennem en lokal jagtforening
Der kan laves fantastiske retter af et stykke råvildt, ikke mindst det dele som
regner for ringere kød, prøv at brassire skanker bov eller hals i øl. -
Altså sæsonen for sommerbuk ligger jo i 16/5 til 15/7, så det eneste der er tilbage vil nok være frost..
-
Kæft hvor er det nemt og se at en sønderjyde har været i spil her, det oser jo af go smag :-)
Gode fif’s mht. anretningen med løgene. Sommerbuk er kongespise. Jeg kan bedst lide det første billede taget fra siden, farverne og anretningen….det sgu lige før jeg slikker på skærmen :-) knivskarptThomas aka madfar…sønderjyde bosiddende i Aalborg :-)
-
Har faktisk også set vildt kød – både ryg og kølle – i SuperBest flere gange. Men det kan selvfølgelig variere fra butik til butik
-
Så vidt jeg ved er det de færreste slagtere der har vildt… spørg mig ikke hvorfor. Men skal selvfølgelig ikke kunne sige om lige netop din slagter kan skaffe det. Ellers så vil mit bud være at tage til fiskehandleren. Nogle fiskehandlere forhandler af en eller anden mærkelig årsag vildtkød. Eller også er det bare i odense at de er mærkelige ;)
-
Lækkert! – hvad måtte du slippe for 800 gram vildt? Og hvor har du erhvervet det?
-
Sådan! Det er sat’me i orden det der.
Comments