Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 18. april 2024

Scroll to top

Top

19 kommentarer

Weekendtesten: LCHF – spis dig mæt og glad (i fedt!)

Weekendtesten: LCHF – spis dig mæt og glad (i fedt!)
Gastromand

Endnu en “mode-kur” har ramt os og endnu en gang er vi i Palæo-land (ikke at bogen indrømmer det direkte, men ligheder og principperne ligner hinanden).  LCHF minder om Palæo 2.0, som du kan læse om i Thomas Rodes “Stenalderkost” som udkom sidste år. Faktisk må jeg tilstå, at selv efter lidt research synes jeg ikke forskellen springer mig i øjnene, men skidt også med det. Lad os fokusere på bogen i stedet.

LCHF står for “Low Carb High Fat” og handler meget kort fortalt om, at du fjerner kornprodukter, stivelse og sukker i din kost, og i stedet spiser lavere indtag af kulhydrater, højere mængde af naturlig fedt fra smør, olier lidt nødder og bær og en masser naturlige råvarer i form af kød, fisk, fjerkræ, æg og fede mælkeprodukter – resultatet skulle være det samme som ved Palæo; “stabil mæthed, god energi, ingen kontant sukkertrang og god søvn natten igennem”.

Tacotærte - Mexican Style...

Tacotærte – Mexican Style…

Udseende og førstehåndsindtryk

Ærlig talt, så bliver jeg lidt træt af den smørre, som vi efterhånden har hørt adskillige gange og sundhed, velvære og prædiken om gode og dårlige kostvaner, men så kan jeg jo heller ikke lade være med at blive lidt inspireret. De faste læsere her på Gastromand ved nok godt, at jeg har levet efter Palæo 2.0 gennem længere tid, og jeg kan jo ikke berette andet, end at ovenstående i hvert fald fungerer på min krop. Så når lignende diæter præsenteres, ja så er jeg jo alligevel forholdsvis open-minded.

"Blomkålspizza"... Tjo, ikke lige en Gastromand-special, men den slags skal det jo være plads til...

“Blomkålspizza”… Tjo, ikke lige en Gastromand-special, men den slags skal det jo være plads til…

Bogen er i “softback” og forekommer mig en smule tøset (lad os bare kalde en spade og en spade), mest på grund af pastelfarverne i lyserød, lyseblå, gul og lilla, og ja så er den selvfølgelig også skrevet af en kvinde – Jane Faerber.

Opbygning og struktur

Opbygningen er ikke videre kreativ, men fungerer ganske fint – Morgenmad, Frokost, Aftensmad, Dip og Tip, Brød, Desserter, kager og andre lækkerier samt Grønne juicer og smoothies. Inden da beretter Jane Faerber lidt omkring hvorfor hun har valgt at leve efter LCHF uden at være alt for prædikende (ros herfra) og lidt snildt har hun valgt at få en dr. Annika Dahlqvist til at skrive et ekstra forord, således at vi som læsere også lige har en mere videnskablig begrundelse.

Ellers fyldes de første 53 sider faktisk læsning om hvad LCHF er, hvad fordele ved diæten er, hvordan overgangsperioden bliver, gennemgang af næringsstoffer, kostråd gennemtiderne og til sidst hvordan du kommer godt i gang.

Det hele bliver en kende langt for en kogebog, men jeg må erkende, at Jane Faerber taler og argumenterer for hendes sag, og igen, det bliver ikke “jeg er frelst og bedre end alle jer andre agtigt”, men faktisk en saglig diskussion, og for nybegyndere indenfor de her diæter, så er det er fin ide, at komme lidt i dybden.

Billeder

Selv om forsiden er en kende tøset, så er det nogle skarpe, varierende og inspirerende billeder som fylder bogens ca. 83 opskrifter. Mange af dem vil vi faktisk være godkendt i det ellers snævre nåleøje billederne skal igennem for at være maskuline nok på Gastromand (større cadeau findes vel næppe?). Disse billeder er taget på rustikke mørke træborde, hvor andre med fx lyserød service er i helt anden boldgade – ikke desto mindre ser det lækkert ud (hvad kan man også forvente, når det er Columbus Leth der har skudt dem?).

Chokoladetrøfler med lakrids... Er du klar på diæt?

Chokoladetrøfler med lakrids… Er du klar på diæt?

Opskrifter

Det kommer nok ikke som en overraskelse, at de er alternative når kornprodukter og stivelse ikke indgår – hvilket på ingen måder skal betragtes som værende negativt. Opskrifterne er bygget op om fisk, skaldyr, fjerkræ og kød og vi har et hav af kreativiteter at kaste os over: Bacon/cheese burger med grøntsagsbrød, cremet peanutsauce, chick ‘n’ chips med rodfritter, “byg-selv” hotdogs med syltet løg og agurkesalat, djævleæg med tunfyld, bounty og snickers-desserter, et væld af mayonnaiser og saucer og meget mere. Alle opskrifter er opbygge meget enkelt og er nemme at gå til.

Vi er faktisk tæt på Webmasterens udødelige "Snickers Booomb!"...

Vi er faktisk tæt på Webmasterens udødelige “Snickers Booomb!”…

Dommen

Hvad skal en Gastromand sige til sådan en kogebog? At den er tøset og feminin? Nej vel? Faktum er, at Jane Faerber har lavet en god kogebog med masser af glimrende opskrifter, som med få justeringer, fx lidt ekstra bacon og en omgang tripple cooked fries hist og her fungerer særdeles glimrende. Om du tror på, at LCHF vil ændre noget i dit liv eller ej, vil jeg på samme måde som med Palæo lade være helt op til dig, men lige meget hvad, så er der inspiration og gode opskrifter at hente.

Her erstatter du mel med rigelige mængder ost! We Like...

Her erstatter du mel med rigelige mængder ost! We Like…

Det jeg mangler lidt er et lille skriv om den træning, som er nødvendig for at bearbejde den mængde af energi du indtager igennem mængden af fedt og protein. Jeg ved fra mig selv, at Palæo er ganske fint til at sikre en “grunddiæt” eller livsstil som sikrer, at du holder en nogenlunde slank linje, men du skal altså dyrke en eller anden form for motion ellers så fungerer det ikke, og det vil LCHF heller ikke gøre. Det er nok lidt naiv at tro, at du taber dig, hvis du laver minipizzaer af 300 gram revet ost, 3 æg og en smule frø – uden at du også giver den gas i træningscenteret :-)

skala-4

 


Fakta:

Forfatter: Jane Faerber
Fotograf: Columbus Leth
Vejl. pris: 250,-
Sideantal: 211
Forlag: Politikens Forlag

Stik os en kommentar

Kommentarer

 1. Bine

  Gammel tråd, men lige en kommentar alligevel. Jeg har nu smidt 9 kg siden juli – altså på et halvt år. Jeg spiser efter LCHF-principperne uden at være fanatisk. Dog rør jeg ikke kornprodukter da jeg får det som om jeg er ved at få influenza. Jeg dyrker ikke motion (åh samvittighedskvaler) og tæller aldrig kalorier.

  De 9 kg er samtidig 13 cm i taljen – og cm røg langt hurtigere end kg gjorde.

  Men det bedste er et stabilt blodsukker uden dyk, en bedre hormonbalance og et generelt velvære.

  • Hej Bine – min søster har faktisk gjort det samme og smidt ikke mindre end 16-17 kg, så ingen tvivl om, at det er effektivt og som hun siger – så føler man jo ikke at man er på “kur” på den måde, det er et spørgsmål om livsstil…

 2. Mht. sved ovenfor mindede snakken mig om en artikel Ben Greenfield engang skrev om, hvorfor man lugter når man sveder. Interessant læsning med et par tips til, hvordan man kan minimere det: http://magazine.foxnews.com/food-wellness/why-do-i-stink-when-i-work-out

  • Tak for tips Jakob – og nu havde jeg ellers lige lykkeligt glemt delen omkring “sved” :-) men for mit vedkommende, så bliver det nok svært at undlade at spise kød og æg, og sikkert også for alle de andre, som har taget LCHF til sig med åbne arme, men de andre råd kunne nok være brugbare.

 3. Sacha

  Jeg tænker forskellen mellem LCHF og Paleo alias stenalderkost egentlig er ganske enkel. I paleo er filiosofien jo at man ganske enkelt spiser alt det en stanaldermand kunne finde: Kød, bær, nødder, rødder mv. samt naturligt sukker i form af honning, hvorimod med LCHF har man stadig en del “fabrikeret” mad som en “stenaldermand” ikke havde tilgang til (sukrin f.eks).
  Selv er jeg sukkerresistent/sukker sensitiv og skal spise efter et stabilt blodsukker hvilket jeg nemmere gør med LCHF hvis jeg også vil “synde” som alle andre og spise kage mv. Men personligt tiltaler Paleo mig mere med ideen om at spise efter det vores kroppe er bygget til oprindeligt.
  Vores kroppe kan jo ikke følge med den forfinede industrialiserede kost vi har idag. Rent evolutionsmæssigt står vi jo stadig i stampe mht. hvilken kost vi kan byde kroppen for at kunne fungere optimalt…
  Men gudskelov er der kommet skred i en massiv madbevægelse som forhåbentlig for åbet øjnene hos flere – som igen bliver mere selektive over for hvad de bruger som brændstof til kroppen.

  • Tak for din kommentar Sacha – Helt enig – og hvis vi omvendt absolut skal forsøge at sammenligne så er LCHF og Palæo 2.0 som Thomas Rode er bannerfører for nok det som ligner sig mest. Jeg har fulgt LCHF noget tid nu, og det er som om, at min krop bedre kan fungere så. Jeg lavede lidt den fejl med Palæo at jeg ikke fik så meget fedt, så efter noget tid blev jeg lidt “udhungret” og følte mig konstant sulten, hvor jeg sidenhen måtte overgive mig og kastede mig frådende over brød (ofte midt om natten), da jeg var blevet vanvittig sulten – not my finest hour. Men efter jeg fik noget mere fedt i form af fx smør, fed creme fraiche og ost, så går det noget bedre.

   Jeg mener ikke, at det er holdbart at sige, at ens “kur” blot er mådehold, for du mangler de retningslinjer som fx LCHF eller Palæo giver dig, og så er det svært at efterleve. Min klare anbefaling er, at følge en af delene – det er rigtigt, at du smider væske når du starter på begge, men efterfølgende så kommer dit tabt af fedt – navnlig hvis du lige smider lidt god træning oveni. Men igen, man skal følge hvad man synes falder en bedst…

 4. Jamen, fineste anmeldelse! Forfatteren er meget stolt!

  Uden at være helt hjemme i nuancerne i paleo 2.0, tror jeg, at forskellen er, at LCHF er en low carb kost, hvilket paleo (med frugt og rodfrugter) vel ikke nødvendigvis er. LCHF var også i sin oprindelse en ketogen diæt, hvilket netop hjælper mange (men ikke alle) til at tabe sig uden sult og uden motion.

  Men men… jeg placerer mig jo i den liberale ende og er hverken skræmt af frugt eller rodfrugter, hvorfor forskellene kan flyde yderligere ud. Det vigtige for mig er det høje fedtindhold i maden. Det er der, jeg henter min energi, min mæthed og mit vægttab, hvis jeg skulle gå efter sådan et. Men altså mest af alt er det jo bare god mad. Og så er det for mig at se mindre vigtigt, hvad vi kalder det.

  • Hej Jane,

   Du fortjener bestemt roser her, det er en spændende og meget inspirerende kogebog du har lavet, jeg kan kun forestille mig, at det har været et omfattende stykke arbejde. Og ja, du har bestemt ret, det er sådan set lidt ligemeget hvad vi kalder det, og hvordan vi gør det – bare vi får lavet noget lækkert mad!

 5. En fin og forholdsvis objektiv anmeldelse. LCHF er ikke en nyhed, det er blot en nyhed i Danmark. LCHF har i mange år været anvendt til at behandle epilepsi under navnet “ketogenic diet”. Jeg vil (uden at have evidens herfor) faktisk tro at paleo 2.0 er inspireret af LCHF ;)

  Hvis du prøver at google [weightloss ketosis] så kommer google med Ca. 1.890.000 resultater (0,45 sekunder). Jeg selv og tusindevis af andre har bevist at man kan tabe sig på LCHF uden yderligere motion. For at forstå hvorfor må man sætte sig lidt mere ind i fænomenet ketose. Men naivt (barnligt, godtroende) er det altså ikke. For det er faktisk nemt at tage sig på LCHF. At motion så er sundt er en helt anden sag, som jeg langt fra er uenig med dig i.

  Ud over det, så synes du har skrevet en rigtig fin anmeldelse af bogen og det er rart at læse en mands synsvinkler på denne bog, da jeg faktisk tror du har helt ret i at den er lidt tøset.

  Ps.. Jeg elsker at den er tøset :D :D

  • Æhem.. “tage sig på”…. er jo faktisk det modsatte af hvad jeg ville skrive: “tabe sig på” :) Håber du fangede pointen alligevel :)

  • Hej Mette,

   Tak for din kommentar – vi forbeholder os retten til at være lidt subjektive når det gælder den slags her på Gastromand, men tak for rosen, det glæder mig du synes om anmeldelsen – jeg forærede faktisk min svigermor bogen, og hun var solgt med det samme, hun lider at glutenallergi, så det var en drømme-kogebog for hende. Jeg må tilstå, at jeg har svært ved at smide kilo uden min træning, men det er måske fordi jeg er “mand-og-altid-utålmodig” :-)

 6. JesperD

  Hvis jeg spiser LCHF eller paleo så vælter min vægt op. Jeg får slet ikke nok mæthedsfornemmelse i forhold til kalorieindholdet og får det generelt som om jeg har krudt eller benzin i blodet og et generelt alt for højt adrenalin-niveau. Lidt som om fight-or-flight centeret i hjernen er permanent i overdrive.

  Jeg forsøger derfor grundlæggende at holde øje med kalorieindholdet og så fordele de kalorier med en trediedel til hhv protein, fedt og kulhydrater med fokus på langsomme kulhydrater, reel fuldkorn og en kraftig begrænsning af eks ris, kartofler, hvedebrød osv.

  Det gør at jeg kan spise mad jeg kan lide og i mængder jeg bliver mæt af uden at frygte at eksplodere som en ballon indenfor det næste kvarter.

 7. Hmm skulle Lchf være nyt? Jeg hørte om det for mange år siden – ja længe inden at Thomas rode blev frelst.
  I USA spiste jeg på lhcf restauranter i 2003, så det har været en etableret og velkendt diæt i over 10år i hvert fald.

  Mit største problem, da jeg prøvede det for en 5-6år siden var, at mit sved kom til at lugte helt enormt ringe. Proteinen gik nærmest ind og gjorde lugten helt harsk.
  Kan taber sig ganske hurtigt lige i starten (også uden træning) men så stagnerer det (for mig efter ca 5mdr).

  • Så er jeg hjemvendt fra Hamburg igen, og kan lige smide lidt kommentarer – nej Kim, men som der også står længere nede, så er det forholdsvist nyt i lille Danmark – lyder nasty med dit sved – faktisk hjemsøger det mig pt. men den lille farverige beskrivelse :-) – ikke desto mindre kan jeg godt følge dig, man skal selvfølgelig kun følge hvis det passer til ens temperament og til ens krop…

 8. Min opskrift en meget enkelt og faktisk lidt en blanding af aller jeres gode kommentarer

  1: LCHF/Palæo – men som en livsstils ændring og en vedvarende diæt
  2: Selvkontrol
  3: Crossfit 5 gange om ugen :-)

  Nå det så er sagt, ja så har jeg faktisk lige nappet en hjemmebrygget fætter ala nedenstående: http://gastromand.dk/hjemmelavet-umami-burger/ man er jo Gastromand ikke?

 9. Akademikeren

  De videnskabelige konklusionener fra sverige, og på atkins kostens indledende del og på diverse andre kure som kører på høj energitæthed i det du spiser ift. protein og fedt er at:

  “Ja du taber dig indledningsvis, fordi du simpelthen bliver monster mæt og deraf kommer i negativ energibalance. Dog vil du efter en tilvænningsperiode tage det hele på igen, fordi du vænner dig til at spise det energirige kost, skal spise mere for at blive mæt og deraf igen kan være i positiv energibalance.”

  Det eneste der virker på langt sigt er selvkontrol med hvad du spiser og hvor meget energi du forbruger for at opretholde negativ energibalance, hvis du vil tabe dig eller neutral energibalance når du skal holde vægten.

  På kort sigt kan mange af de her kure virke, LCHF virker specielt godt fordi kulhydrater også binder utroligt meget vand. Hvorfor hovedparten af dit vægttab er vandbaseret og… faktisk bare er lidt snyd.

  Generelt er det at gå på “kur” som at pisse i bukserne. Du bliver varm et stykke tid, men så holdet egentlig heller ikke længere. Det der virker er din opmærksomhed på det du spiser og øget energiforbrug.

  (Har bl.a studeret idrætsernæring som del af min kandidat… så har en lille smule ide om hvad der virker)

 10. DVP

  “Tricket” er nok nærmere at de to macro’er der mætter mest er protein og fedt (i den rækkefølge), derved indtager man helt naturligt færre kalorier, end på en kulhydrat baseret diæt. Med videre kommer så ned reguleringen af ghrelin, bedre insulin håndtering, ketose, etc etc.

 11. En fin anmeldelse hos dig. Men jeg kan bekræfte at din konklusion, der vedrører en stor mængde træning passer ikke. Jeg har tabt 5 kilo på 5 uger, ved at følge LCHF, og tricket er, som jeg forstår det, at kroppen ikke optager fedtet på samme måde som når man spiser kulhydrater, på normal kost. Denne type kost har kørt længe i Sverige, med gode resultater, og er ved at finde fodfæste i DK.

  • Og det er bestemt godt gået, jeg har selv fulgt Palæo 2.0 længe og det fungerer ganske fint – det var mere for at flage, at man ikke skal tro, at man kan tabe sig ved at indtage fed ost og æg og så bare læne sig tilbage, det gælder i hvert fald ikke alle mennesker. Igen er det jo også meget afhængigt af dit udgangspunkt hvor BMI, fedtprocent og forbrænding også er medvirkende.

Smid en kommentar