Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 6. maj 2024

Scroll to top

Top

Ingen kommentarer

Copenhell 2023: Ti Madboder du skal besøge

Copenhell 2023: Ti Madboder du skal besøge
The Johan

De danske sommerfestivaler buldrer derud af, og om få dage brager festivaltoget for alvor af sporet og lige ind i helvedes forgård, når de gamle B&W haller for 12 gang lægger scenetæppe til årets udgave af de sortklædtes folkefest, Copenhell! Som optagt giver vi dig her ti madboder på Copenhell 2023, vi glæder os til at besøge – og som du også bør prøve under dine sommerdage i Helvede!

Det er efterhånden mange år siden, vi postulerede at Copenhell havde vokset sig fra at være festivalverdens grimme ælling til at være en smuk, sort svane. Den gang spurgte vi os selv, hvordan det mon ville gå herfra. Og spørger man Copenhells festivalledelse, har svaret helt uden tøven været fremad! På onsdag åbnes helvedes porte igen på Resfhaleøen – og det i år med festivalens mest ambitiøse madprogram til dato. Og når det sker, er der i modsætning til visse andre danske festivalers madudbud, med plads til alle!

Om du er planteelsker, veganer, flæsketar, glutenallergiker, laktoseintolerant, insektnyder eller slet og ret bekender dig en strengt dessertbaseret diæt, vil du (på papiret) finde et rigt udvalg blandt festivalens 25+ madboder – og det endda relativt nemt: Tjekker du listen over madboder på hjemmesiden eller i Copenhell appen, vil du nemt finde en klar indikation over hvilke boder, der henvender sig til dine eventuelle diætmæssige overbevisninger og/eller begrænsninger.

Som glubske bæster har vi de seneste dage gransket listen, og her er ti af de spots, vi finder specielt interessante blandt årets imponerende udvalg – af nostalgiske, kvalitetsmæssige eller helt personlige årsager.

Big Easy Voodoo Kitchen

Vi starter listen med en indrømmelse og en undskyldning. Vi smagte faktisk på maden fra Big Easy Voodoo Kitchen sidste år – og som mange kommenterede, er det lige dele forunderligt og forkasteligt, at de gæve drenge og piger ikke fik det spotlight, de fortjente, i vores Copenhell 2022 opsamling. Sådan. Så er det sagt.

Med en pimpet food truck, Americana-vibes i overflod, store smil, kulørte lamper og cajun spice i tøndemål, er det tændte crew fra Big Easy nærmest garant for en fest i festen ud på aftenen når mørket sænker sig over Refshaleøens grå beton. Og for en stemning, der i hvert fald sidste transporterede selv denne ellers så fokuserede anmelder fra en støvet festivalplads til et rock n roll summer party i Louisianas Bayou.

Personligt glæder jeg mig til at gensmage deres gumbo, som jeg endnu ikke har fundet mere autentisk udenfor USA, og måske på vulgær vis nedsvælge et par grillede østers serveret med masser af kærlighed og Southern Spice!

Big Bad Wolf

Ikke alt er nyt og moderne på Copenhell – og satansketakoglov for det! Copenhell er og bliver mangfoldighedernes mekka, både på kultur og på madsiden, og selvom tidligere tiders mere nede på jorden boder ikke nødvendigvis vil blive savnet eller genbesøgt, er der stadig nogle helt basale ting, som ikke må mangle.

Om du er til helstegt pattegris med flødekartofler, flæskesteg eller en helt tredje Copenhell-klassiker, er egentligt lige meget, du finder det stadig på Copenhell. Visse klassikere dør aldrig. Og tak for det, I øvrigt! Hvis vi skal være tvangsindlagt til at høre Vince Neil kæmpe sig igennem “Primal Scream” og andre Motley Crue klassikere, så skal der også primal-mad på bordet.

For mig er valget altid nemt blandt Copenhell-klassikere. Jeg er egentligt slet ikke vild med stegt flæsk og persillesovs. Jeg spiser det faktisk kun en gang om året. Og det er fra Big Bad Wolf på Copenhell, hvor min krop pludselig bare skriger efter det. Det der med at stå sidst på eftermiddagen eller først på aftenen, midt på pladsen væk fra scenerne, perfekt funktionspromille, et stykke flæsk i kæften og en halvdoven fadøl i hånden mens moshere hvirvler pladsens støv op som slør for den bagende sol. Det er smagen af Copenhell. Det er smagen af at vende hjem.

Tommi’s Burger Joint

En festival er intet uden en god burgeroplevelse. For mange festivalers vedkommende er dette ensbetydende med to efterhånden så velkendte ord: Nej, ikke Arizona Burger, den er tiden heldigvis vokset fra. Gasoline Grill, venner. På Copenhell er man dog gået imod strømmen, og har – som med årets musikalske headliners – skuet tilbage i tiden. Tilbage til starten af Københavns store burgerkapløb.

Mange glemmer, at den gang Gasoline Grill blot var en tanke om minimalistisk burgerbar i Indre By. Den gang Jagger ikke fandtes på hvert gadehjørne. Den gang Sliders blev regnet for en gourmetoplevelse. Den gang selv Boserup brændte nallerne på burgerscene… Den gang var der en burger, der definerede og dominerede den københavnske scene: Tommi’s Burger Joint i den endnu relativt uhypede Kødby! Stedet hvor man som nogle af de første gjorde op med dovenskaben i den danske fastfood-kultur og langede simple, absolut velsmagende no-bullshit cheeseburgere efter amerikansk forbillede over disken.

Mange ville måske hellere have set en Gasoline Grill eller Jagger burger på Copenhell? Nuvel, vi glæder os til et nostalgisk gensyn med Tommi’s og smagsminder i verdensklasse når vi napper en bid af burgerhistorien.

Dhaba Kitchen

Afghaner, dansker og inder by heart. Sådan beskriver Enayahtullah Safi sig selv. Safi er manden bag ikke kun en af de smukkeste og mest farverige kogebøger i Danmarkshistorien, Dhaba Walla, men også Dhaba Kitchen, en kæde af restauranter – og en food truck – med fokus på indisk streetfood og klassiske curries. Maden tager udspring fra Safis livslange crush på indisk kultur, krydderier og smage – lettere tilpasset de danske smagsløg uden dog at gå ned på kompleksitet og dybde.

For moshere i den plantebaserede ende af spektret er Dhaba Kitchens foodtruck med et udmærket sted at starte den vegetariske eller veganske festivaltur, men vi bliver lovet at også kødelskere vil finde autentiske favoritter blandt Dhabas udvalg af kærlighedserklæringer til det indiske køkken.

Deadliest Catch by Hooked

Hvis man har fulgt os Gastrodrenge bare en smule over årene, overrasker denne anbefaling vel næppe. Vi har tidligere over flere gange skamrost Hooked for deres formidable festival line-up, som aldrig har skuffet over årene – uanset tid og sted. Senest var det vores helt egen teenager Hopdaddy, der om Hooked til Musik i Lejet 2022 skrev:

“Hooked er efterhånden kendt som et sten sikkert valg på festivaller. Deres fisk er sprød og saftig og deres fuldstændig absurd lækre eddike fritter, er noget af det bedste før under og efter druk der findes.
Et godt valg, hvis du skal videre og skabe dig åndssvagt til en koncert (som man jo skal)”

Foto: Simon Kirkegaard, 17 år

Vi lukker den her. Der er ikke andet at sige. Alle på redaktionen vil give mig ret, når Teenageren og jeg er enige, så er det godt! Og så fandme bare med at komme afsted. Hen til Hooked og spis deres Fish ’n’ Chips. Længere er den absolut ikke. De er en lektion i saftighed og sprødhed, som ville gøre en engelsk chippie-fatter stolt. Og formentligt stå helt fantastisk til en dunkevenlig kast-i-nakken-bajser, som vores Teenager ville sige.

Tonkin – District of Hell

Har man sagt ordene “Vietnam” og “street food” i samme sætning, så er man i den grad forpligtet. Og har man som denne jyde læst ordene “Vietnam” og “street food” i samme sætning på diverse street food markeder i provinsen, er man som oftest blevet skuffet.

Men godt. Det kan vietnamesisk mad absolut være. Også i Danmark. Og måske også på festival? Med tre lokationer i København og gode anmeldergloser som “autentisk”, “smagfuldt”, “spicy”, “farverigt”, og “lige som hjemme i Hanoi” med i bagagen, fortjener District Tonkin om nogen en chance på årets festival. Vi vover pelsen, stikker en anbefaling, håber de har Sriracha, og sender vores egen selvudnævnte ekspert i spicy, eksotiske køkkener forbi. Skuf os ikke!

Smokestack BBQ

Er du til saftdrivende pulled pork burger, smagfuld pulled beef, røg fra hickory træ, prisvindende BBQ-saucer og den helt perfekte kombination af saftighed, mørhed, tekstur og røgsmag som kun tilberedning i op til 23 timer i en ægte smoker kan frembringe?

Så er svaret på dine vådeste (ikke-alkoholiske) festivaldrømme sandsynligvis at finde hos Smokestack BBQ, der i 2022 formåede at få ikke kun madbloggere på stribe men selv vores camps semi-prof BBQ entusiast til at falde på halen; paralyseret af overraskende, røget velsmag.

BBQ er et begreb, som er overraskende nemt at tage i sin mund, men overraskende og frustrerende svært at mestre. Hos Smokestack BBQ gør man begge dele, og vandt i 2022 folkedomstolens hyldest for indsatsen. Vi ses igen i 2023 i det mobile BBQ-pit.

Mamati

Det irakiske gadekøkken er ikke noget man hører vanvittigt meget til på disse breddegrader. Nuvel, det skyldes givetvis visse geopolitiske spændinger over de seneste årtier, men det er en skam da den persiske kultur bringer flere tusinde års historie til fadet, også rent madmæssigt.

Foto: Mamati

Personligt stiftede jeg for første gang tilfældigt bekendtskab med irakisk street food i en lille bod på en sidegade til Borough Market I London sidste år, da jeg dækkede World’s 50 Best på disse sider – og det blev en sand åbenbaring. Jeg faldt pladask for kombinationen af friske råvarer, varme krydderier, larm og kaos, ilden og røgen fra grillen, stoltheden ved de traditionelle opskrifter og det mellemøstligt temperament.

Foto: Mamati

Det er derfor også en sand fornøjelse at læse om tilføjelsen af familieforetagende Mamati til årets Copenhell mad line-up. Bag navnet gemmer sig, loves vi, traditionel street-food efter iransk forskrift med både faderens autentiske grillspyd tilberedt klassisk over åben ild og glødende kul samt traditionelle falafler i bedste kvalitet fra moderens originale opskrift. Take me back!

The Pizza Bro

Det er egentligt underligt at tænke på, at vi skal mindre et årti tilbage før pizza på en festival var en, hvis ikke utænkelig, så i hvert fald sørgelig oplevelse. Siden har lokale helte, i særdeleshed Oles Gård, som Aarhusianeren hvert år troligt besøger på Northside, gjort op med slatne slices og tarvelig fyld. Og bevist at det kan lade sig gøre at smede lødig pizza bestående af lødige ingredienser tilberedt på lødig vis – i stenovn selvfølgelig – selv på en festivalplads.

Stenbroens festival-helvede er dog åbenbart ikke noget for gårdboer fra midtjylland og hos Copenhell har man derfor i stedet allieret sig med lokale The Pizza Bro, som står klar til at pumpe både attitude og autentiske italienske pizzaer ud af deres kulsorte food truck – i hvert fald lige indtil Gojiras tonstunge Stranded får selv helvede til at styrte i grus.

Wardogs by Warpigs

Warpigs. Jeg har noget med Warpigs. Og jeg er ikke den eneste. Når Høvdingen og jeg engang ca. hver andet år har en stille stund til en voksendate i København, trækkes vi for det meste i en bestemt retning, og det er Mikkellers Warpigs. Ikke kun fordi det ret beset er det eneste sted I København helliget BBQ, en fritidsaktivitet vi begge elsker. Men også fordi de faktisk (for det meste) gør det rigtigt godt. Her kastes hver dag syndige mængder af saftigt, krydret, røget kød i alle afskygninger i svælget på sultne gæster fra hele verden. Som nærmest enstemmigt jubler over den traditionelle texanske tilgang til kød, krydderi, røg og tålmod.

Kvalitet i den størrelsesorden forpligter, og alene af den grund er Wardogs by Warpigs et besøg værd. For de om nogen må kunne mestre at måtte 40.000 sultne munde over en weekend. Skal jeg være ærlig, aner jeg faktisk ikke engang hvad begrebet Wardogs med røget spidsbryst og to typer pølser, som de beskriver deres festivalmenu, dækker over. Men jeg glæder mig til at finde ud af det, og tror dem når de siger, de står inde for masser af velsmag til metalhovederne.

Glemte vi noget? Tip os!

I vores iver og kådhed over at komme på græs… øh… beton… igen har vi helt sikkert glemt netop din favorit! Specielt når det kommer til det plantebaserede udvalg, som vi endnu ikke for alvor har udforsket. Vi ved det venner, det kommer, vi skal nok nå det hele!

Har du et tip? Smid os et forslag i kommentarsporet eller fang os på Instagram under festivalen på @gastromanddk #gastromandihelvede – VI SES I HELVEDE!!

Stik os en kommentar

Smid en kommentar