Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 22. oktober 2024

Scroll to top

Top

27 kommentarer

Falafler – idiotsikker opskrift på frække og fremragende falafler

Falafler
Gastrografen

Falafler er vidunderlige, uanset om du skal have frisk aftensmad eller en omgang tømmermænds-snacks. De sprøde, friturestegte kikærte-boller kan nemlig lige præcis det hele, og det er vel derfor, vi elsker dem så højt. Nå ja, så er de i øvrigt heller ikke svære at lave selv. Så det bare om at finde fritøsen og chilidressingen frem og komne i gang med at lave dine egne hjemmelavede falafler.

Falafler! Det er vel vegetarkøkkenets svar på shawarma eller en god burger, bare tilsæt lidt mere god samvittighed og et skud friskhed. Falafler opfylder jo på samme tid både de craving for noget sprødt og fedtet, samtidig med at de har et frisk touch, der kan være godt for både krop og sjæl – uanset, om du har tømmermænd eller ej.

Og så er falafler jo også fremragende hverdagsmad i børnefamilierne. Mine børn elsker i hvert fald sprøde, friskstegte falafler. Og tilsat en frisk salat, lidt hjemmebagt fladbrød og lidt chiliolie, så kører det. Eller du kan smide dem i et pitabrød, som jo alle dage har været et hit – børnefamilie eller ej.

Se også: Pitabrød med hjemmelavet shawarma

Falafler

Nemt at lave falafler

Der findes mange opskrifter på falafler derude, ofte tilsat æg, kogte kikærter og alt muligt. Men ak, det er slet ikke nødvendigt. De bedste falafler laver du af kikærter, der er udblødt, men ikke kogte. Det giver en helt anden konsistens og bid til falaflerne.

Og der skal ikke æg i. Det troede jeg egentlig selv. Men da jeg til et gadeevent på Nørrebro engang spurgt en arabisk falafelmager, der havde fuld gang i ønskebrønden, om der var æg i, kiggede han nærmeste ængsteligt på mig. Nej, det skulle der bestemt ikke, lod han mig forstå. Falaflerne kan nemlig sagtens hænge sammen, hvis bare de bliver godt hakket i en foodprocessor. Kikærterne indeholder nok proteiner og lignende til fint at binde sig sammen uden hjælp fra æg. Og dermed kan du lave falafler helt vegansk, hvis det er vigtig for dig – men altså, de smager nu stadig godt med en god feta-salat og en cremefraiche-baseret dressing til, skulle jeg hilse og sige.

Falafler

Falafler – idiotsikker opskrift på frække og fremragende falafler

4.13 fra 31 stemmer
Ret: Hovedret, Hovedret / Snack
Køkken: Mellemøsten
Keyword: Kikærter
Antal: 4

Ingredienser

  • 400 g tørrede kikærter
  • 2 små løg – eller 1 stort
  • 6 fed hvidløg
  • 2 håndfulde persille
  • 1 spsk spidskommen
  • 1 spsk korianderfrø
  • 1 spsk chiliflager
  • 2 tsk bagepulver
  • 2 citroner
  • 2 tsk salt
  • 1 dl olivenolie Til at tilsætte farsen
  • 1-2 l olie Til fritering
  • Evt. 2 spsk hvedemel eller raps Kun hvis farsen ikke rigtigt hænger sammen

Sådan gør du

  • Kom kikærter i en skål og dæk med dobbelt så meget vand. Udblød kikærterne 8-10 timer, gerne natten over.
  • Knus spidskommen og korianderfrø i en morter eller en kaffekværn.
  • Kom de udblødte kikærter, løg, hvidløg, koriander, spidskommen, hvidløg, persille, chiliflager, bagepulver, salt og olivenolie i en foodprocessor. Hak det hele godt sammen, til du har en ensartet fars. Tilsæt også saft fra de to citroner. Du kan også tilsætte lidt revet citronskal, hvis det skal være mere syrligt.
  • Prøv om du let kan forme en falafel med en ske. Kan du ikke det, kan du tilsætte lidt mel eller rasp til farsen. Men ofte er det ikke nødvendigt.
  • Varm olie op i en gryde og friter falaflerne i den varme olie 3-4 minutter, til de er godt gyldne. Pas på, at olien ikke er alt for var, for så bliver falaflerne gyldne for hurtigt, og så bliver de sorte, inden de er færdige indeni. Pas dog også på, at olien ikke er varm nok, for så bliver falaflerne fedtede. Friter gerne i flere omgange.
  • Tag falaflerne op med en hulske og læg dem på fedtsugende papir.
  • Server falaflernen med brød (evt. i pitabrød) og med en god dressing og masser af friske grøntsager og evt. en god omgang frisk persille og friske koriander. Og selvfølgelig med en god chilisauce til.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Helene

    Tror du man kan putte dem i fryser og genopvarme, den dag man skal bruge dem?

  2. Pia

    Hejsa. Spørg af uvidenhed🙈
    Hvad er det i kalder ønskebrønden.
    Mh Pia

    • Hej Pia. Ønskebrønden er bare et kærligt kælenavn for en frituregryde (eller en gryde med varm olie).

      • Pia Frølich

        Tak for svaret😃

  3. Kristine

    5 stars
    Super opskrift. Falaflerne smager VILDT godt og er er nemme at lave.

  4. Tina

    5 stars
    De smager super.
    Hvad gør bagepulveret lige i en falafel?

  5. Carl Jakobsen

    Super, det virkede og smagte perfekt. Jeg brugte en god portion ramsløg i stedet for hvidløg, da det nu er sæson.

  6. Johnnny

    De faldt desværre helt fra hinanden, da jeg friturestegte dem, men jeg har måske ikke læst “grundigt nok” på opskriften.
    Brugte kikærter fra dåse og ikke tørrede så tænker der simpelthen har været for meget “væde” i da de er røget i frituren.

    Nå men “dejen” smagte godt … så tænker opskriften er helt perfekt … prøver igen med Tørrede kikærter :)

    • Ja, man skal aldrig bruge kogte kikærter til falafler :-)

  7. Tina Vangsgård

    5 stars
    JA TAK.
    Endelig en opskrift der giver hvad den lover.
    Fulgte opskriften og ikke nødvendigt at tilsætte stivelse.
    Smagen er fantastisk.
    Intet flyder ud i olien.
    Så lækkert.

    • Camilla

      Hvis nu ønskebrønden ikke er en mulighed, vil de så kunne tilberedes i ovn eller airfryer?

      • Hej Camilla

        Det ved jeg faktisk ikke. Har ikke selv prøvet, hverken i airfryer eller ovn. Men folk er jo så begejstrede for deres airfryers evner til at erstatte friture, så det kunne måske være en mulighed. Men som sagt ved jeg det ikke. Frygter bare, om de bliver lidt tørre. Men prøv det da af :-)

  8. Simon Thomsen

    5 stars
    Superlækre falafler. Jeg havde ingen problemer med konsistens. Stor succes!

  9. 5 stars
    Bedste falafel jeg har lavet

    • Lene

      Hvorfor bagepulver 🤔

      • Hej Lene. Det gør dem mere luftige og ‘fluffy’

  10. Palle

    Alt for tynd, dur ikke til friture stegning, måske hvis man sætter “dejen” i fryseren et par timer inden. Fulgte opskriften slavisk og brugt 2 spsk mel, men den smattede bare ud i olien som var 170+. Vi fik købe pizza den dag

    • Hej Palle. Det lyder godt nok ærgerligt. Er du sikker på, at du fulgte opskriften præcist? Og du kogte ikke kikærterne eller brugte nogen fra dåse? Det vigtigste er nemlig ikke at koge sine kikærter på forhånd. Ellers må jeg jo lige få efterprøvet opskriften selv igen. Andre ser ud til at have fin succes med den.

  11. Jakob Damgaard Møller

    korinderfrø, der mener du vel korianderfrø?

  12. kenneth Rasmussen

    Jeg oplever mine falafler nærmest eksploderer i ønskebrønden. Jeg steger ved ca 160 grader. Ved du hvorfor det sker?

    • Mikkel Bækgaard

      MÅske olien skal være lidt varmere.

      Du har ikke kogt kikærterne vel?

  13. Sascha

    Skrev forkert mail i den anden, er interesseret i jeres svar.
    Mvh sascha

    • Salt er jo virkelig en smagssag. Man kan altid putte mindre i, hvis det er. Men justerer lige lidt ned i opskriften :-)

  14. Sascha

    God opskrift.
    Men Wow! Hvor er de saltede.

  15. Hanne abild

    5 stars
    Supernemt og velsmagende i live it

  16. Annegrete Valsted

    Mad fotografen ♥️Super nemt og lækkert,tak for den 🦋

Smid en kommentar

4.13 from 31 votes (25 ratings without comment)

Opskrift Vurdering