Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 28. november 2021

Scroll to top

Top

83 kommentarer

Triple cooked fries – de perfekte pommes frites

Triple cooked fries – de perfekte pommes frites
Webmasteren
Hjemmelavede pommes frites

Hvad er bedre til en herremiddag end en perfekt bøf, hjemmelavet bearnaise og sidst men ikke mindst: Hjemmelavede perfekt sprøde pommes frites?! Ikke meget vel…

Advarsel! Som det er tilfældet med hjemmelavet bearnaise, kan du aldrig gå tilbage, når først du har prøvet hjemmelavede “triple cooked” pommes frites!

Triple Cooked Fries

Hjemmelavede pommes frites
4.34 fra 30 stemmer
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • Bagekartofler – almindelige store kartofler kan selvfølgelig også bruges!
  • Mindst 2 liter rapsolie – solsikkeolie burde også kunne bruges – oliven er NO GO!
  • Salt i rigelige mængder

Sådan gør du

  • Vask kartoflerne
  • Skær dem i passende størrelse pommes frites og skyld dem under koldt vand indtil vandet ikke længere bliver “farvet” af stivelsen
  • Kog fritterne i vand med 1/2 dl eddike i 10-12 minutter
  • Lad dem efterfølgende køle i køleskabet i ca. 30 minutter
  • Varm olien på ca. 2/3 varme – test om olien er varm nok, ved at stikke enden af en af pommes friterne ned i olien – det skal boble stille og roligt
  • Lad pommes friterne stege indtil de begynder at tage farve – hemmeligheden ligger i at stege små portioner af gangen – brug evt. en stålsi
  • Herefter skal der køles i ca. 30 min. igen – her kan du også smide dem i fryseren indtil du skal bruge dem
  • Sidste omgang skal der fuld skrald på olien og pommes friterne steges indtil kulør er sprødhed er lige i øjet – hellere for meget end for lidt

Video

Noter

Det kan være svært at få samtlige pommes frites færdige på samme tid, da de skal laves i små portioner. Dette lille problems kan løses ved at lægge de færdige pommes frites på en bageplade og varm dem i en varmluftovn ved 200 grader i 5 minutter.
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!

Triple Cooked Fries elsker en hjemmelavet bearnaise!

Triple Cooked Fries, Velbekomme!

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Hej, spændende opskrift – den ser god ud og den er jeg ved at prøve nu!
    Men, I skriver:
    “Salt i rigelige mængder”

    Men der står ikke nogen steder i opskriften hvor det skal bruges :)
    Når de koger/steger eller kun bagefter ved andretning?

    • Ronni

      4 stars
      Det svar leder jeg også efter :)

      • Benny

        4 stars
        Undgå enhver form for krydderi under tilberedningen. Først når de er færdige (efter 2. stegning) skal man tilsætte salt – LIGE EFTER, så det sætter sig fast :)

  2. Peer Hededam

    Hi Gastromand.
    jeg synes du har mange gode ideer som jeg ofte bruger.
    jeg har mange gange lavet tripple cooked fries og de er blevet supergode,
    undtaget de sidste to gange hvor jeg i pkt. 7 – her kan du også smide dem i fryseren indtil du skal bruge dem.
    De bliver totalt slatne og kedelige – hvad går der galt.
    mvh/peer hededam

  3. asger

    Hvilket krydderi skal bruges og hvornår skal det puttes på? :-)

  4. Per

    Super opskrift – har nu lavet dem 2 gange i denne weekend – fra bunden begge gange – første gang var jeg lidt tidspresset – så der overholdte jeg ikke rigtigt de 30 minutter i køleskabet nogen af gangene men var måske nede på 5-10 minutter i køleskabet – det synes jeg faktisk gav et super resultat. 2. Gang overholdt jeg disse 30 minutter og endte med at smide dem i fryseren hvor der står man kan gøre det – jeg har nu lige friteret en omgang og jeg synes at de er lige pulveriserede nok indeni – det kan dog godt være jeg havde for meget varme på ved første fritering – det gik i hvert fald meget stærkt i forhold til i går …

  5. Familiefar the secual

    Har netop en spand over. Men ved anden gennemlæsning ser jeg at der står en ½dl eddike og ikke 1-2dl som jeg læste det.
    Mon projektet er i stykker?

  6. Thomas

    Ser godt ud!! Jeg smider dog mine i min basket til mit rotisserie på grillen så skal de bare køre rundt i en time! :)

    • Malene Bille-Ahmt

      Hej Thomas
      Håber du kan hjælpe mig, da jeg gerne vil prøve dit trick, hvornår præcis putter du dem i rotisserie på grille? Efter anden eller tredje kogning?

      På forhånd tak – Malene

      (Håber på hurtigt svar, da jeg går igang med kartoflerne nu :) )

  7. Brutus

    5 stars
    Det lyder som en kanon opskrift, men jeg har lige et spørgsmål til en uddybede forklaring af trin 7:
    Heraf fremgår det, at de skal “køles i ca. 30 min. igen – her kan du også smide dem i fryseren indtil du skal bruge dem”. Skal det forståes således, at de kan smides frosne i fritureolien til den sidste stegning inden servering?
    På forhånd tak.

  8. ZulleDK

    Så er jeg i fuld gang med tilberedningen af disse fritter…:) Er nu færdig med første gang i frituren, og det ser lovende ud……

  9. Alex L

    Dinner by Heston var udmærket, men heller ikke mere end det. Det er nok en af verdens mest overhypede restauranter, hvilket vel egentlig ikke er deres egen skyld; prisen er meget lavere og maden langt mindre eksperimenterende end på The Fat Duck. Der var enkelte retter, som fx. den earl grey indsprøjtede laks, der var spændende, men ellers var det lidt for ordinært. Måneden forinden havde jeg været på Nordisk Spisehus under deres michelin-tema, og der vil jeg faktisk sige, at både maden og vinen(hvis man går efter sommelierens anbefalinger) er mere spændende. Derfor vil nok anbefale dig at lave lidt grundig research inden turen og finde en af de mindre hypede 1-2 stjernede michelinrestauranter. Det tror jeg ihvertfald, jeg vil gøre næste gang ;)

    • Det er sgu meget rart at vide Alex! Tak for vurderingen…

  10. Alex

    Jeg var på Dinner by Heston for ganske nyligt, hvor jeg havde glædet mig helt vildt til at prøve de berømte tripple cooked fries; desværre serverede de dem ikke, da stivelsesmængden i kartoflerne på den her tid af året er for høj. Det synes jeg illustrerer ret godt, hvor vigtig sorten er, hvis man skal lave de perfekte fritter.

    • Ja det er sgu seriøst – men det er jo også praktisk talt umuligt at lave sprøde fritter pt.:)

      Hvordan var Dinner by ellers? Overvejer det kraftigt til efteråret!

  11. Og det ovenstående hedder jeg altså ikke.

  12. Er der nogen, der har erfaring med, om man kan give dem anden omgang, derefter spille en fodboldkamp (eller andet, der tager lidt længere tid end påskrevet) og så tredje runde?
    Jeg frygter, at den noget længere tid end den halve time måske kan gøre dem slatne.

  13. Jonas Nygaard

    Kæresten og jeg prøvesmagte lige en håndfuld pommes til aftensmaden igår, selvom de skal bruges i dag og er ligger klar i fryseren til sidste tur i olien.

    De blev virkelig gode, super sprøde og bløde inden i uden at være melede. De blev dog ikke lige så “flagede” som Heston’s under kogningen, men heldigvis har det ikke haft nogen konsekvens, da sprødheden er lige i øjet efter min smag, og kærestens :)

    Nu må vi håbe at de er vilde med dem i aften og at min bearnaise ikke skiller… spændende ;)

  14. Jonas Nygaard

    Hej :)

    Skal forsøge mig med disse pommes frites imorgen, men vil gerne lave dem klar i dag og smide dem i fryseren.

    Kan jeg godt bare gemme og genbruge rapsolien fra idag til at stege dem i i morgen når jeg tager dem ud af fryseren? :)

    Så er jeg fri for at skulle købe 4 L rapsolie.

    Hvor mange kg. kartofler tror i forresten jeg skal bruge til 6 personer, vi skal også have forret og dessert :)

    På forhånd tak.

    Mvh. Jonas

    • Hej Jonas.

      Ja du kan sagtens genbruge olien – si evt. urenheder fra, hver gang du gemmer olien.

      500g kartofler pr. person burde være rigeligt, men det afhænger jo af klientellet;)

      Gi’ den gas – vi ser frem til at høre om resultatet!

  15. De ser super lækre ud de fries, det må jeg også prøve.

    Ellers kan jeg også anbefale de her dobbletstegte fries som jeg har ovre på Gourmand.dk, de bliver virkelig sprøde og har en helt blød kerne. Der bruges mel med krydderier til at give ekstra sprødhed og smag.

    http://gourmand.dk/hjemmelavede-pommes-frites/

    Bedste Hilsner
    Søren

  16. Jack Thuesen

    Og hvordan var så disse Aldi-fritters? Forventningerne var om ikke høje, så dog tilstede. Jeg mener, de var forkogte i olie, kolde og tørre. Det måtte da kunne blive til noget…

    Hæderligt er svaret. De var nemme at gå til – lige ud af posen og op i næsten rygende olie. MEN! Selvom de lignede og umiddelbart smagte som McD’s, og forblev sprøde, så mistede de hurtigt ‘glansen’. De tabte smag, tørrede op og blev matte. Uanset hvad man må mene om McD’s, så er deres fritter en slags reference – måske 6-7 på skalaen til 10. Disse var 4-5. Og det er aldrig godt nok! Så hellere en bagt eller kogt kartoffel.

    Hvis jeg må sammenholde med mit tidligere indlæg: Hvis jeg ikke kan få/lave en ordentlig pizza, vil jeg hellere ha’ noget helt andet (undvære). Det samme med pommes frites!

    • Hear hear!

      Kedelige pommes frites er noget af det mest ligegyldige.

      Mit problem med fries fra frost, er at de ikke længere smager af kartofler og meget ofte er helt melede og tørre – me do not like! :)

      Og ja lige som med så meget andet mad, bliver resultatet forskelligt afhængig af årstid, sort, leverandør osv. osv. Det er en del af chamen ved at lave tingene selv, hvis du spørger mig:)

      Tak for indspark Jack!

  17. Jack Thuesen

    Jeg er selv lidt af en pizza-nørd, hvor det altafgørende er bunden – ‘the crust’. (Det samme gælder brød). Når man så har været hele vejen rundt om mel, koldhævning, ovntemp., brænde/kul-fyret, Napoletansk vs. N.Y. osv, osv – så støder man uværgeligt ind den napoletanske pizzaiolo, som siger ja, ja – men det er vejret, fugtigheden osv. Det korte af det lange er, at når vi har med disse ’tilberedninger af stivelse’ at gøre, så er der mange generelle regler, men få endegyldige svar, når det gælder ‘perfektion’. Det handler dybest set om års erfaring – ja, håndværk – ‘hemmeligheder’ og fingerspitzgefühl.

    Se fx. dette citat fra Politiken, som var i Bruxelles i jagten på pen perfekte pommes frites: »Kartoflerne ændrer sig hele tiden. Nogle gange er de blege, nogle gange bliver de ikke ordentligt sprøde. Smagen skifter med sæsonen, og det handler om at kende sine kartofler. Forskellige typer kartoffel skal steges ved forskellige temperaturer. Nej, nej, man skal ikke nødvendigvis bruge Bijlk. Nogle gange køber vi hollandske eller franske kartofler, fordi kvaliteten er bedre.«. (http://www.rejseliv.dk/de-bedste-fritter-i-byen)

    Det er jo uendeligt umuligt at forsøge at sætte en sådan udtalelse på en formel. Og sådan skal det vel egentlig også være… Så vi med Shakespeares, Ovids og Dantes ord kan krybe og kravle langs jorden i søgen efter det guddommelige!

    Desuden – om lidt smider jeg en håndfuld frosne fritter fra Aldi i en gryde med rapsolie og serverer den til en grillet kalvemørbrad, hertil salat. Velbekommen!

  18. Giantzulu

    5 stars
    Lækkert site, fede opskrifter og masser af fede ideer og detaljer…
    Hvad med frysning efter sidste omgang fritese? Er det bandlyst? I en af de første tråde, stod der at man jo ikke kan lave så mange på en gang alligevel og de kunne derfor holdes vare/varmes igennem i en oven ved 200gr. I 5 min.
    Det må i givet fald gælde for dagen efter måske eller måske også efter en tur i fryseren….??

    • Det er jeg sikker på ikke er noget problem:)

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering