Gastromands vegetarbøf: Det tætteste du kommer på the real thing

Meatfree Monday er åbenbart en ting og en tilfældig mandag ramte det mig så mens jeg stod med paraderne helt nede under gulvbræderne!
Den nemme løsning ville naturligvis være at lave en grøntsagsbøf til kæresten og en RIGTIG bøf til mig selv, men det er der jo ikke meget udfordring i, vel? Nej målet har, over et par gange nu, været at forsøge at lave en grøntsagsbøf, der i en burger, kommer så tæt på the real deal, som muligt – uden brug af grøntsagsfars/køderstatning, that is.
Efter en række forsøg, kan jeg konstatere, at vi står overfor en række udfordringer, når vi snakker vegetarbøffer:
1. Umami-smagen!
2. Udseende
3. Sprød skorpe
4. Konsistens/bid
Lad os lige starte med at slå en ting fast: Du skal ikke bekymre dig om mørhed, når vi snakker grøntsagsbøffer;)
Din helt store udfordring, i bestræbelserne på at kreere en bøf, der minder om en rigtig god hakkebøf er selvfølgelig kødsmagen, derfor skal du have fat i et sandt batteri af umamismagsgivere, men så får du altså også et toplækkert resultat!

Ingredienser
- 400 g sweet potatos/søde kartofler
- 1 dåse kikærter
- 200 g champignon
- 100 g rødbede
- 50 g parmesan
- 3 spsk. havregryn
- 1 lille dåse tomatpure
- 1 spsk. HP eller engelsk sauce
- 1 tsk. soya
- 3 spsk. olivenolie
- 1 lille løg
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk. barbecue krydderi – alternativt røget paprika spidskommen og lidt chili
- 1 tsk. løgpulver
- 1 spsk hvedemel
- Friskkværnet peber
- Lidt salt – husk at parmesan og soya også salter
- Olie til stegning
Sådan gør du
- Riv sweet potatoes og rødbede
- Hak champignon fint
- Blend kikærter groft
- Riv sweet potatoes
- Varm et par spsk. olie op på en pande
- Steg champignon og sweet potatoes ved 2/3 varme i 10-15 min. - det vigtigt at væsken steges væk
- Tilsæt de blendede kikærter og havregryn og steg yderligere 5 min.
- Bland med resten af ingredienserne undtagen æg i en skål
- Smag til med salt og rigeligt friskkværnet peber
- Når du synes, at ”farsen” har den rette saltbalance, rører du ægget i
- Lad farsen hvile i 30-60 min.
- Form 4-8 bøffer alt efter hvilken størrelse der passer med din burgerbole
- Varm en pande op med rigeligt olie.
- Steg bøfferne ca. 5 min. på hver side
- Du kan også vælge at grille dine bøffer 5 min. på hver side ved 225 grader og grill i ovnen
- Afslut med et par skiver ost på hver bøf
- Har du en creme brulee brænder, giver du lige osten et skud varme;)
Server bøffen med pomfritter af søde kartofler eller triple cooked fries og en god hjemmelavet bearnaise eller smid den i hjemmelavet burgerbolle og du har den perfekte vegetarburger!
Hvad siger du, skal vi kaste os ud i flere kødfrie eksperimenter? Og hvad gør du selv?!
Stik os en kommentar-
Nu er det 2. gang vi prøver at lave dem, og det er gået galt begge gange!!Opnår overhovedet ikke det der står i opskriften efter 5 min grill på hver side!!Der må være noget du har glemt i opskriften, de er bløde som smør!!
Kommentarer