Sous Vide Duellen: Anova Precision Cooker vs. Witt MySousVide

Nu fik vi endelig vejret lidt med os, og havemøbler og grill er formentlig hevet frem fra deres vinterhi – og det kommer dette indlæg også til at handle en smule om. Men temaet er dog sous vide af typen circulators.
På lidt kludret teknisk dansk betyder en termisk cirkulationspumpe. For et lille års tid siden købte jeg en Anova Precision Cooker – og da der fornyligt er blevet lanceret et nyt produkt til det danske marked, som vi venligst har fået lov at afprøve, så lå det lige til højrebenet at lave en hurtig duel. Velvidende at der efterhånden findes en række af denne type sous vide produkter, har vi valgt at sammenligne disse to:
– Anova Precision Cooker (Bluetooth)
– Sousmatic
Kender du ikke i forvejen til sous vide tilberedning, så kommer her den helt korte forklaring. Sous vide er fransk og betyder under vakuum. I al sin enkelthed betyder det, at du forsegler dine råvarer i en vakuumpakket pose, hvorefter den nedsænkes i et præcist tempereret vandbad, hvori tilberedning er meget kontrolleret. Vi har tidligere testet bl.a. en SousVide Supreme og den lidt mere hjemmelavede sous-vide. Men de to produkter vi skal kigge nærmere på i dette indlæg, er den billigste type sous-vide til det private hjem – og er det vi kalder en sous-vide stang, som monteres på et kar eller en gryde af passende størrelse.
Udseende og førstehåndsindtryk
Design
Sous vide stangen er næppe en gadget de fleste ville have stående frem i perioderne, hvor den ikke er i brug. Derfor er design i en eller anden grad mindre vigtig – men det er nu alligevel med til at tegne helhedsbilledet.
Ved første indtryk, så er Anova’en her lidt mere lækker end Sousmatic, men jeg vender tilbage til et par detaljer omkring designet.
Opskrifter
For at man som nybegynder kommer godt fra start, synes jeg det er passende, at der følger nogle gode velbeskrevne opskrifter og fremgangsmåde med i pakken. I begge tilfælde får du disse gennem den tilhørende mobil app til henholdsvis Android og iPhone – jeg har her kun kigget på iPhone udgave, af den åbenlyse grund at jeg ikke ejer, og heller aldrig kommer til at eje, en Android enhed (men lad os ikke åbne den religionskrig her…).
App’en indeholder en række opskrifter og guidelines, der angiveligt skulle være udarbejdet af professionelle, det er dog lige svært at få overblik over mængden af opskrifter – jeg synes heller ikke det er det bedste opslagsværk. Men noget som er rigtig smart er, at man kan overføre temperatur og timer information direkte fra beskrivelsen i opskriften til sous viden via BlueTooth forbindelsen.
Indeholder igen en række opskrifter, udvalget virker dog umiddelbart til at være mere begrænset. Men tanken er her at det skal være brugerdrevet, og app’en åbner derfor mulighed for, at du kan tilføje egne opskrifter – hvilket er smart – dog kan det måske give en varierende kvalitet i opskrifterne, og ikke mindst i tilføjede billeder.
Man får lidt opskrifter med begge produkter, eller man kan jo selvfølgelig hente de to apps, uden at have sous vide stangen. Personligt har jeg dog mest søgt inspiration andre steder, bl.a. sammen med min ven Google :)
Selve testen
Inden man kommer i gang med sin sous vide, skal man også have skaffet en vakuumpakker. Her findes mange forskellige modeller, og det behøver ikke koste en formue – selv om man også her kan vælge at gå all in. Selv har jeg en OBH Prestige Vakuumpakker, der gør sit arbejde hverken mere eller mindre.
Men lad os komme i gang med at bruge maskinerne, og se hvad de kan.
Montering
Konceptet er fælles, man finder et passende kar, hvor en stor gryde vil være det oplagte valg.
Som nævnt kan Anova’ens spænde afmonteres, hvilket også har åbnet muligheden for at være lidt kreativ. Da jeg har haft Anova’en noget tid, har jeg også fået produceret en lille flamingo kasse med hul i låget, som passer perfekt til Anova’en. Tanken er her at minimere varmetabet under længerevarende sous vide tilberedninger. Men skal man nu have en special kassen stående i skabet, skulle man nok i stedet investere i færdig løsning ala SousVide Supreme.
Betjening & Manual
Med fare for at gentage mig selv, så er jeg ikke typen, der normalt læser manualer – de fleste elektroniske apparater med begrænset funktionalitet skal være selvforklarende. Så det vi kigger efter her, er om den er let forståelig og om der bliver fortalt ting, man ikke lige ville gætte.
Begge apparater er lige til at sætte temperaturen på og efterfølgende starte, men hvad angår timer-funktionen, så ville Anova’en være lost uden App. Personligt bruger jeg dog sjældent timer-funktion.
Støj
Sous-vide tilberedning kan være en længerevarende forstilling, og derfor er det også væsentligt at de ikke støjer for meget. Selvom det ikke er den mest videnskabelige fremgangsmåde, så har jeg valgt blot at bruge mine egne ører.
Begge to har en lille rotor for enden, som cirkulerer vandet. Disse giver i begge tilfælde en summende lyd. Sousmatic er den mest støjsvage, hvilket er et plus. Det kunne dog være rart, hvis de var helt lydløse.
Temperatur
Jeg har tidligere nævnt, at begge er nemme at sætte temperaturen på og starte. Men passer temperaturen så? Det er trods alt pænt vigtigt! Her valgte jeg faktisk at lade du to produkter battle mod hinanden i den forstand, at jeg brugte den ene til at måle den andens temperatur og omvendt.
En ting som er fælles for begge er, at den sous vide som kører har en tendens til at vise en højere temperatur, end den jeg måler med – særligt er dette udbredt under opvarmningsfasen. Men det er nok et uundgåeligt problem ved denne type sous vide, da varmelegemet og temperaturmåler sidder så tæt som de gør. Umiddelbart er min vurdering, at præcisionen ned på 0,1 grad er lidt unødig, da man med diverse check-termometre ofte ser en lille variation alligevel. Så derfor synes jeg egentlig det er fornuftigt, at Anova’en ruller i intervaller af 0,5 grader, hvilket også vil være en præcision, som vil dække de flestes behov.
Rengøring
Generelt er der ikke den store rengøring ved sous vide tilbedredning, da de kører i rent vand og ikke har direkte kontakt med maden. Men har man hårdt vand med meget kalk, vil det være en god ide at få sin stang afkalket med jævne mellemrum…


På begge produkter kan den nederste stålmanchet vrides løs og tages af, så det er muligt at vurdere om det er tid til afkalkning.
Dommen
Lad først lige vende hvad sous vide kan og hvad det ikke kan, og se lidt billeder. For det først skal man ikke forvente noget særlig lækkert syn under tilberedningen.


Når sous vide tilberedningen er færdig, skal det noget kønsløse kød brunes af – dels for syns skyld, men primært for smagen. Her vælger du naturligvis frit, fx på panden i smør elller på grill. Men vigtigst er her at holde sig for øje at kødet allerede er “færdig tilberedt”, og derfor kun skal have høj varme i så kort tid som muligt indtil den ønskede stegeflade er opnået. I denne omgang har jeg valgt, at afslutte på en forvarmet grill. Eva Solo gasgrillen her har også en plancha stegeplade af støbejern til netop dette formål.


Her et par resultater, flotte lyserød kalvekoteletter af højreb, mørbrad, og sidste en ganske perfekt roastbeef. Generelt synes jeg dog at sous vide fungerer bedst til større stykker kød, af de mindre møre udskæringer, som eksempelvis roastbeefen. Hvis det skal give mening med almindelige udskårne bøffer, så skal du have fat i nogle af SERIØS størrelse.


Læs også: Disse udskæringer er suveræne i sous vide’en
Anova Precision Cooker
Sousmatic
Vi ender på samme antal stjerner, produktmæssigt har jeg dog Anova’en som min favorit – og dermed bliver den testvinder. Men hvis du ønsker at handle i traditionelle butikker fx Dansk Supermarked eller Coop, så kan du vælge Sousmatic.
LÆS OGSÅ: Weekendtesten: Joule Sous Vide by ChefSteps
Held og lykke med din sous vide tilberedning!
Specs
Længde: 37 cm
Diameter: 7 cm
Effekt: 800W
Temperatur: 25-99 grader
Bluetooth, iOS og Android App
Pris: 149,95€
Længde: 44 cm
Diameter: 11 cm
Effekt: 1000W
Temperatur: 40-95 grader
Pris: 1.499 kr.
Har du erfaringer med sousvide, og hvad synes du om det?
Stik os en kommentar-
Har man pladsen, er Sous-vide vide supreme (11 l) den perfekte. Pæn, nem at bruge, ikke noget mmed flamingo kasser mv. Set ned til 1595, men pt 1998,- i elgiganten.
-
Ved godt der har været utrolig mange spørgsmål angående hvad der kan anbefales.
Men jeg går med overvejelser om hvad jeg skal anskaffe mig.. Overvejer en Steba pro – https://shopping.coop.dk/vare/steba-sous-vide-cirkulator-sv100-pro-smagfuldt-og-moert-koed-ved-sous-vide-tilberedning-i-egen-gryde/4011833301888?gclid=CI6y6fG4qNECFcOVGwodGmsOaA
Eller en Burton https://shopping.coop.dk/vare/burton-sous-vide-tilbereder-13-liter/5060444020007
For begge vedkommende er der meget få anmeldelser at finde..
Er der nogen der kan rådgive mig lidt..
Begge virker til at være til overkommelige priser..?
-
Tak for en god anmeldelse
Når der står f.eks. 8 personer, menes der så 8 X 250 g = 2000 g der kan tilberedes ?
Eller hvad er måle enheden ?
Vil til at købe en Anova, men vil lige vide om den lille er “stor nok”
Med venlig hilsen
Morten -
Endnu et nyt innovative sous vide produkt som er værd at kigge på:
-
Tak for en fin anmeldelse af Nova’en,
Jeg har også kigget på Joule’n, den kan bestilles på Amazone til 199 USD+fragt, dog kan der komme told oven i, samt det er med US stik og 110v, de har nok ikke frigivet en EU model endnu. Men jeg vil købe en når der kommer en EU model.
Lige nu har jeg hjemmebygget en temp-styret (0.3 grads præcision) sous vide løsning med en riskoger/slowcooker: pris ca. 100kr hvis man har en riskoger/slowcooker i forvejen. Løsningen virker fint.
-
Hej, jeg har købt Anovaen, men desværre har Anova forsinkelser (pt levering omkring 20dec), så jeg kigger lidt efter en anden. Er der nogen der tilfældigvis har prøvet Steba SV50? Den har ikke wifi eller bluetooth, men prisen er ret god.
-
Er der nogen som har fundet ud af at få Chefsteps Joule til Danmark?
-
Sad nemlig lige og så en test med Joule og Anova hvor Joule bruge 45 min mindre på at varme vandet op. Og så syntes jeg jo klart at den er den designmæssigt flotteste :)
-
-
Såvidt jeg kan se er melissa og anova den samme maskine – melissa kan købes på coop for 599. Der er iøvrigt også andre tilbud på sous vide
-
Hvor finder anovaen henne i europa?
Vil virkeligt gerne have en i julegave :-) -
Hvis nu pengene (de 1500 kontra de 3 kilo for sous vide suprême) ikke er noget issue, og pladsen heller ikke er det, hvilken vil i så anbefale..?
En af de ovenstående eller en sous vide suprême..? Og hvorfor..?
-
Serviceinformation – Anova har “fars dags tilbud”. Den koster lige nu 169 EUR inkl fragt. Jeg har lige selv bestilt en :-)
-
Hurtigt spørgsmål,
hvor har du købt flamingo kassen og hvor mange liter er den på?
Jeg har anovaen men mangler en ordentlig beholder. :) -
Livet er for kort til én Sous Vide.
Sous Vide Supreme på køkkenbordet og Anova på vej med DHL :-)
Nogen, som ved hvor man kan købe nogle ZipLock poser til rimelige penge ( Som kan holde til Sous Vide )
-
Livet er for kort til Ziplock, når man bruger så mange penge på sous vide maskiner, så finder man nok også de sidste basseører til en vakuum ;o)
-
IKEA har nogle rigtig gode poser med “lynlås”. De er af god tyk kvalitet – man skal faktisk nærmest gøre sig umage hvis man skal have hul på dem – og så koster de tæt på ingenting :)
-
-
Hej!
Du skriver i teksten, at man skal anskaffe sig en vacumpakker, for at tilberede mad Sous vide.
“Inden man kommer i gang med sin sous vide, skal man også have skaffet en vakuumpakker.”Er det virkelig nødvædndigt? Kan du evt. uddybe?
Gruden til at jeg spørger, er fordi b.la. Chefsteps ofter undlader at vakum pakke deres emner, inden de tilbereder maden sous vide.
Hvad er dine tanker om det?
På forhånd tak! Mvh Martin:)
-
Hej
Har selv en sous vide supreme og en steba på 6 ltr. Samt den første hjemmelavede opstilling,bliver nogle gange opfordret til at lave kødet til venners festlige begivenheder, da kødet altid lykkedes ?
Har derfor altid en olie bestående af paprika, hvidløgspulver, salt og røg aroma med, det pensler jeg kødet med, og bruner det med en kort model af en Almindelig ukrudtsbrænder, virker fint,og er godt når man laver kød til mange. -
Jeg har både en PolyScience circulator, og et Lavide sousvide kar. Begge løsninger syntes jeg supplerer hinanden meget fint, og man kan ha’ gang i både kød og grøntsager samtidig.
Kødet dubber jeg altid kødet tørt og pensler det med fedtstof inden bruning – hvis ikke kødet er tørt når de lægges på pande/grill bliver det ikke over 100 grader før efter vandet er fordampet.Ps. Hvis man laver noget kød ala. brasering sousvide, kan kødet brunes inden det vaccumpakkes for at gi’ en mere interessant kødkraft til sauce (anvendes ikke ved meget lange tilberedninger – metoden egner sig af en eller anden grund heller ikke lammekød)
kødet brunes også efter tilberedningen.
-
Tak for endnu et godt indlæg. Jeg holder nu godt fast i min Sousvide Supreme :-)
Jeg har to oplevelser med sous viden, hvor jeg håber I vil dele jeres erfaringer:
1) Kogevandet lugter/dufter af det kød jeg tilbereder. Det er ikke ubehageligt, men det fortæller mig, at vacumposen ikke er tæt (og jeg har brugt mindst to forskellige posetyper og jeg dobbelt forsegler dem altid).
2) Min erfaring er, at kødet har godt af ligge 5-10 minutter efter Sous Vide tilberedningen inden det ryger på grill/pande. Det er ligesom om det får noget struktur/fasthed i overfladen. Hvis det ikke ligger, hænger der nemt kødtrævler/-stumper fast i grillristen.
Oplever I noget lignende?-
Kødet skal altid hvile efter vandbadet, og det skal tørres bedst muligt inden stegning, da for meget væske/fedtstof får kødet til at koge og ikke stege.
Og der skal IKKE smør eller olie i posen inden den kommer i vandbadet, det hæmmer alt for meget smag. Smør og olie lukker overfladen af på kødet, så kødets egen smag ikke kan spredes ordentligt. Nøjes med at komme de krydderier i posen som du vil have, og lad kødets safter sprede smagen rundt. Olie eller smør bruges først når kødet brunes af inden servering. Prøv eventuelt at lave to ens stykker kød i hver sin pose, en med olie/smør og en uden, og prøv selv om du kan smage forskel.
-
-
Sjovt med en sammenligning. Jeg har også Anovaen og vil lige komme med lidt ekstra info til brug for sammenligning. Jeg købte min for lidt over 6 måneder siden og betalte ikke fragt, ligesom du ikke på nuværende tidspunkt skal betale fragt for at få den.
Derudover er den på tilbud til 150 euro lige nu for wifi-udgaven (til 31/5).
Ift levering og told (amerikansk mærke), så spurgte jeg dem og de sender produkter fra et lager i europa, så ingen risiko for told oveni. Det var i hvert fald, hvad jeg fik at vide fra dem. Det står dog ikke på deres hjemmeside.
Kommentarer