Gastromand.dk | 22. November 2017

Scroll to top

Top

5 kommentarer

Har du styr på vinen til efteråret?

Har du styr på vinen til efteråret?
Familiefaren

Har du også lagt mærke til, at dit lokale supermarked har fundet julepynten frem? It’s true, og selv om vi knap nok skriver november, så er vi tæt på! Selvom det kan være lidt hårdt at se på julekalendere med billig “chokolade” og smagløst julepynt produceret i Kina, så er der alligevel godt i vente – og det er julemad og ikke mindst julevin! 

Supervin er efterhånden ret kendt på Gastromand da de har leveret vin til os gennem længere tid, hvilket giver noget genkendelighed. Jeg kan nemlig ofte have svært ved at finde rundt i de mange vinforhandlere. Nok mest fordi der er mange af dem og alle mere eller mindre har det “bedste af det bedste” – men efterhånden som man drikker nok vin og bestiller fra nok forskellige, så lærer man, at finde de små perler i det store udvalg.

En af perlerne…

 

Faktum er jo, at vinforhandleren skal ramme bredt – og her snakker vi lige fra forbrugeren som synes 100 kr. eller derunder er rigeligt for en flaske vin og helt op til dem, som kun ser efter det ypperste fra Bordeaux og Bourgogne. Og for ikke at glemme alt derimellem – så alt respekt for, at det er et svært marked at være i!

Xaviers udvalg og lidt julepynt…

 

Supervin har flere gange imponeret mig med deres “jagtvin” og “vin til simremad”, som jeg har brugt i en del indlæg – hvor jeg har lavet hareragout, fasan og ikke mindst vildsvin-burger med grønkålsslaw. Navnlig Baroloen fra indlægget med vildsvin forhørte mig og fik mig til at indse, at nebbiolo måske ikke er så træls en drue som jeg troede den var  – og ja, det er tilladt at håne med sådan en indstilling!

Vores lille lineup…

 

 

Nu er tiden kommet til vin, som hører til den kolde og mere mørke tid. Om det er vin til simremad, jagtvin, hyggevin eller julevin kommer sig faktisk ikke så nøje, fordi vi leder næsten efter samme type vin. Vi skal have noget fylde, kraft og krop som Xavier netop leverer. Til sidst er det godt, hvis der også er en lille smule syre som afslutning i vinen, så det ikke bliver for “sødt i sødt”.

Xavier Chateauneuf du Pape 2012…

Gigondas 2015…

Verdens bedste “Freelance” Winemaker

Vi skal til Rhone, hvor vi finder ønologen Xavier Vignon som er lidt af en outsider inden for denne branche. Forskellen er næsten for skør til at være sand, men den er god nok. Hvor andre ønologer selv ejer deres jord, hvor de går og nusser om den dag ud og dag ind, så vælger Xavier Vignon i stedet at købe alle de druer han skal bruge til produktion og lejer mobile anlæg når der tappes. Dermed er han afskåret fra en del af processen, men alligevel har han arbejdet sammen med områder som Alsace, St. Emilion, Napa Valley og hos Cloudy Bay og Moet & Chardon, så han må kunne sit kram.

“Smagekassen”

Xavier laver en selektion af forskellige Rhone vine, hvor vi går fra konsum-vin til meget få penge til stor Rhone, hvor vi ender på et par hundrede kroner flasken. Det er faktisk muligt at købe hans vin helt ned til 54,95 kr., hvis du altså tager 12 flasker.  Her kan du blandt andet købe hans Xavier Cotes du Rhöne 2015, hvor der er masser af vin for pengene og en overraskende score på 90 point fra Robert Parker.

Xaviers billigste vin…

Herimellem kommer der så et spænd, hvor vi bevæger os på omkring de 100-150 kr. Her finder du Xavier 100 % 2015, Xavier SM – ret kinky navn hvis vi må tage os den frihed – og Xavier Arcane le Diable XV. Alle er gode bud. Min favorit er derimod Arcane le Diable XV, hvilket nok skyldes, at den er på 100 % mouvedre som giver en næsten usædvanlige intens vin, som er helt dyb og fyldt med fløjlsblød fylde og krydret smag!

Arcane le diable XV…

For mig at se, så skal du vælge Xavier som din efterårs investering, hvis du er typen som har det lidt svært ved tør vin fra eksempelvis Bordeaux og Piemonte men samtidig synes, at Syditalien og dele af Veneto vinene er for ”marmeladeagtige”. Så har du nemlig det perfekte match!

Smagekassen kan købes her.

Kommentarer

  1. Lars larsen

    Dejligt med lidt optakt til julevinen.. savner dog at i kommer i dybden med smagskassen. Hvordan er Chateauneuf xavier? Hvad med gigondas? I viser lineup med Barolo hvordan er den?jeg sidder spændt og venter på anbefalinger til julevin.

  2. Persen

    Super indlæg

  3. Persen

    Fedt indlæg!

  4. Persen

    Test

Smid en kommentar