Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 19. januar 2022

Scroll to top

Top

159 kommentarer

Frikadeller: Opskriften på perfekte frikadeller

Frikadeller: Opskriften på perfekte frikadeller
Gastromand

Dellen, Dunserne eller blot Frikadeller – kært barn mange navne, og i stort set alle danske hjem findes der er en “Frikadellemester”. Du tænker allerede på en bestemt person – formentlig en af familiens ældre medlemmer. Dette indlæg har til formål, at gøre dig til Frikadellemesteren!

Titlen har stort set altid har ligget hos vores ældre generation, som sidder på flæsket, ja ikke bogstaveligt talt, men de har sgu magten hvad angår de gamle danske klassiske retter. Frikadellerne er ingen undtagelse. På Gastromand har vi gennem de sidste måneder fra sidste jul og frem til den sommer som aldrig rigtig kom, været på en mission hos vores nærmeste Frikadellemestre.

Missionen har været hemmelig men enkel – stjæl så mange tips og tricks som muligt, kog dem sammen til en række “Greatest Hits” og bliv Frikadellemester.

Almost done...

Almost done…

Her er hvad vi har erfaret fra vores mission. Fejl som alt for ofte er blevet begået, men som en Frikadellemester ikke laver:

  1. Du bruger olie i stedet for smør eller du bruger for lidt smør. Der skal virkelig smides noget smør på panden – op mod en halv pakke. Der skal være så meget smør, at det syder op ad siderne på frikadellerne når de steges.
  2. Du overfylder panden med deller. Det betyder nemlig, at smørret ikke kan syde og stege ordentlig omkring dellerne, som istedet bliver kogte!
  3. Din saltning af dunserne er upræcis. Der skal 5 gram salt pr. 500 gram fars – ikke mere og ikke mindre!
  4. Du rører farsen for voldsomt sammen, hvilket resulterer i bastante frikadeller. Rør istedet alle ingredienserne hurtigt sammen med en grydeske 
  5. Du lader ikke farsen hvile længe nok. Mindst 30 min. på køl for at være sikker.

Frikadellemesterens opskrift på de perfekte frikadeller:

Frikadeller: Undgå disse 5 fejl og få opskriften på perfekte frikadeller

4.04 fra 131 stemmer
Forb. tid: 1 time
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 1 time 20 minutter
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Antal: 4
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • 500 gram hakke svine og kalvefars - det er vigtigt det ikke er ren svinefars! Giver 10 store deller!
  • 5 gram salt
  • 2 økologiske æg
  • 1,5 dl sødmælk
  • 1 stort løg
  • 0,5 dl danskvand
  • 2 spsk. rasp - det bedste du kan opdrive!
  • 1 spsk. hvedemel
  • 0,5 tsk. friskrevet muskat
  • 0,5 tsk. allehånde
  • Masser af friskkværnet peber
  • Min. 100 gram smør

Sådan gør du

  • Riv løget på et rivehjern
  • Rør alle ingredienserne hurtigt sammen med en grydeske
  • Lad farsen hvile 30 min i køleskab
  • Frem med en stor pande, på blusset med den og smid smørret på - all of it! Lad det bruse af og form nogle store deller med en ske. De må gerne se hjemmelavede ud og være uens - det er nærmest et krav
  • Steg dem nu ved middelsvag varme i ca. 10 min på hver side

Video

Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
Give em the chop, men de skal være finthakket!

Give em the chop, men de skal være finthakket!

Det er lidt underligt men danskvand gør dem faktisk mere bløde...

Det er lidt underligt men danskvand gør dem faktisk mere bløde…

Friskrevet muskat...

Friskrevet muskat…

Det burde på alle måder være lige til og bare rolig – de skal nok få roser når du serverer dem. Hvis nogen skulle nævne en anden Frikadellermesters værk, så responderer du bare hurtigt – “Jeg tror ikke de kan være bedre, jeg har fået tip fra en 5. generations Frikadellemester” – det er der ingen som tør at udfordre…

Så er der snart deller...

Så er der snart deller…

Hvis du tilfældigvis har en lille bajer ved hånden, så gør det ingenting...

Hvis du tilfældigvis har en lille bajer ved hånden, så gør det ingenting…

Normalt skal du nok ud i en brun pandesovs og servere nogle hvide kartofler til. Jeg lavede en hurtig hvidkålssalat med langtidsbagte mandler til – det ville min mormor dog aldrig have gjort, men skidt nu med det – næste gang laver vi sgu sovs!

Inden du nu for lov til at overtage titlen – hvem er så “Frikadellemester” i din familie?

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Jane Hansen

    Hej
    Det er de ringeste frikadeller jeg nogen sinde har lavet, har fulgt opskriften til punkt og prikke og har lavet dobbelt potion, de smager ikke af en dyt.

    • Hej Jane.

      Det er vi kede af at høre. Men med 127 positive kommentarer måtte det komme på et tidspukt. Smag og behag er som bekendt forskellig.

  2. Hr. Ebbesen

    4 stars
    Flere spørger til sovs. Her hos mig regerer “Bruno”. Jeg har en fast grundsovs som kører elevator fra fryser til komfur. Den er engang lavet med fond fra en steg. Jeg tilfører løbende fond, fløde, krydderier mm. når jeg genopvarmer den. Den lever i bedste velgående. Den skal selvfølgelig koge igennem når den skal bruges, og derefter køles og fryses hurtigt. Der er igennem tiden tilsat kylling, and, okse og svinefond. Tilsmagning foregår løbende. Det er en fremragende sovs til både deller, bøfsandwich og meget andet.

  3. Jette

    4 stars
    De trænger rigtig meget til 4 spsk. mel og mere salt – og steges i halvt smør – halvt olie. Så fungerer de :-)

    • Lyder godt Jette – eller måske bare ren smør :-)

  4. Maria

    De er mega gode – har allerede lavet dem flere gange:-). Men rigtigt – 12 g salt er for meget. Kan se der nu er lavet om til 5 g., men det er for lidt😅. 8-10 g. 👍👍👍..

  5. Adam

    Jet vil også sige at mængede af krydderier er alt for dominerende – de smager af medisterpølse…

    Ellers fin konsistens osv…

  6. Christian W

    3 stars
    12 gram salt er for meget – og jeg plejer ellers aldrig at synes noget er for sat – prøver med 8 gram næste gang.

    • Henrik H

      4 stars
      Husk at salt er ikke bare salt – men at der mange forskellige typer salt…!
      Så måske den salt du benytter, bare er lidt mere koncentreret end andre salte?

  7. Torben

    1 star
    Selv hvis det ikke var for saltet, så smager de jo af bilka frikadeller, nu ved jeg hvor de har deres opskrift fra.
    Jeg lavede frikadeller her til middag(4 timer siden) og kom mindre end et knivspids allehåde i, føj da siger jeg bare magen til “industrielle seriefremstillet robot agtige ” kan hvis kun fås i supermarkedernes vakum afdeling. Nej vægten er god nok, den kan veje 1/100 g

  8. Torben

    1 star
    De værste deller vi nogensinde har(næsten) spist. 12 g salt er 3 gange for meget, de var totalt uspiselige. Prøvede med den mængde salt jeg plejer at bruge, stadig uspiselige men denne gang pga allehånde smagen. Er du 100% sikker på at du bruger 12 g salt til 500g fars ?

    • Hej Torben – Yes – du kan også se kommentarene ovenfor vidner om, at den er god nok – tror du ikke din vægt er utu eller at du har målt forkert? Måske kan du ikke lide allehånde? Det er kun ½ tsk – så det er altså ikke ret meget… Men det er jeg da ked af – du må tilbage til din gamle opskrift så :-)

  9. Noah

    Den ser sgu fin ud den opskrift, den må afprøves! Personligt kører jeg et væsentligt mere afslappet forhold til mine dunser. Jeg fyrer 500g svin og kalv i en margretheskål, så fjerner jeg en 1/4 af kødet og hælder mel ned i den kvarte cirkel jeg nu har udhulet mig. Derefter fyrer jeg et æg eller to i, for det meste kun et enkelt. Så tilføjer jeg et finhakket løg, (kan evt. karameliseres inden hvis man gider, det smager pænt godt) salz und pfeffer på gefühl, og så skal der filendansme bare æltes igennem, imens man graduelt fyrer skvatter af mælk i. Sådan fortsætter man til farsen er dejlig lind og så skal de fyres i det hede smørocean. Der skal naturligvis laves en tester, så man er sikker på de er saltet nok. Denne ualmindeligt upræcise og fornemmelsesstærke opskrift er et produkt af min gamle vedstjyske bedstes dovenskab, men for pokker om de ikke smager af barndom og salighed. Så skal der bare en ordentlig klat toffelmos, rødbeder og noget brun sovs der så fint klænger fast til hele baduljen.

    Nåå ja… jeg har egentlig også et spørgsmål. Hvorfor lader i farsen stå og hvile inden i fyrer dem på panden?

    • Lyder til du næsten er Mester Noah :) God stil med lidt gefühl – de skal trække for at smagen sætter sig – men hvis du er presset så bare afsted med dem!

  10. Jacques C

    Er det revet eller hakket løg, der står én ting under tilberedning og en anden ved billedet?

    Dunsetid i morgen og ville prøve jeres.

    • Hej Jacques – synes du skal rive dem :-) Fedt! God fornøjelse…

  11. Jason

    5 stars
    Kan man bruge samme opskrift til boller i karry?

  12. Stonie

    5 stars
    Frikadellesovs ?
    Frikadellepanden kan IKKE koges af til sovs. Den er “Brændt” !!!
    Deller og Stuvede Hvidkål —> Hvidkåls kogevand til overs gemmes til dagen efter og bruges som væske til opbagt sovs. Som jo helt naturligt skal indeholde fløde :)

  13. Emil

    4 stars
    Hejsa, vil give Nina ret her. Lækker opskrift, men med 12 gram salt blev de også for salte til min smag.
    Men det hænger muligvis også sammen med at lykkedes mig at misforstå punkt 1.
    “Rør farsen sammen med salten og lad den hvile i 30 min”
    Jeg læste det som om hele farsen minus løg skulle laves først, og så var det kun løg der skulle tilføjes efter 30 min. Så salten har fået lov at virke noget længere tid på den måde. Jeg tror dog jeg prøver med 5 gram salt næste gang.

    • Hej Emil – det hele skal samles så trækker det smag – synes en “prøve-delle” er vejen frem :-) Det er meget forskellige hvor meget salt folk kan lide – lad mig høre hvor mange gram du endte på…

  14. Nina

    Jeg har brugt opskriften i længere tid med et perfekt resultat. Men jeg har lagt mærke til at saltmængden i ospskriften er ændret fra 5 til 12 gram salt pr. 500 gr. for nyligt. Da jeg forsøgte med 12 gram blev frikadellerne alt for salte. Meget synd efter min mening i en ellers perfekt opskrift. Så jeg er gået tilbage til 5 gr. pr. 500 gr. kød. Hermed en opfordring til at rette det tilbage til denne mængde i opskriften 😊
    Jeg bruger flagesalt t.o.

    • Hej Nina – ved ikke om flagesalt er stærkere – for 5 gram er nok lidt for lidt – nu har jeg testet – vi kan justere ned til 10 – men jeg tror det er mængden – ellers så skal du som flere skriver ud i at lave en lille “prøve-delle” :-)

  15. Peter Gregersen

    Hyttemagerens skånekost:

    Fars er bedst, når mor har rørt den!
    Den skal være håndrørt, og så skal den stå i 30 minutter.
    Glem ikke en lille prøvebolle

  16. JR

    Jeg forstår ikke hvordan du kan få en lind fars med al den væske?
    Eller er der en fejl i opskriften mht mel mængden. Min blev meget flydende.
    Til gengæld er saltningen noget nær perfekt.

    • Super godt JR – hmm, altså de skal jo ikke være for tætte, så bliver det ikke godt – min fars er ikke flydende, men du må regulere lidt på væsken så eller tilsætte lidt af det tørre… Lad mig endelig høre hvad du ender op med?

    • Stonie

      5 stars
      Har man ramt det kedelige problem med af Farsen er blevet Flydende, og derfor løber ud på panden !!! så tilsæt noget mere Rasp/evt en skive Franskbrød uden skorpe. Aldrig MEL…… nonononono………Mel og væske = klister…..
      Husk derefter for fremtiden, at tilsætte mælk til sidst, og i flere omgange.

  17. Le chef

    Frikadeller skal steges i svinefedt – det er slet ikke til diskussion :D

    • Jo Chef – det gjorde Mormor altså ikke :-) Så diskutteres kan det altid – jeg ville nok køre noget halv-halv – men ikke ren svinefedt…

    • Stonie

      5 stars
      KORREKT :)
      Hvilket man sikkert altid havde i gamle dage….
      Er du tvunget til at bruge Smør, så kan du jo nappe lidt af din Baconstegefedt du altid har i køleren…..
      Baconfedt må ALDRIG smides ud (før det er blevet for gammelt)
      :)

  18. Anders Keis Hansen

    5 stars
    Tusind tak for en kongeopskrift, efter flere års søgen, har min datter nu officielt udnævnt mig til familiens frikadelle mester med denne opskrift, som udkonkurrerer både mor, farmor & mormor ! All hail the Gastromand :)

    Mvh en taknemmelig far !

    P.S De smager tæskegodt !

    • Verdensklasse Anders – vi takker for roserne og siger tillykke med din nye titel!

  19. Martin

    Det ser ud til at være en rigtig god opskrift – den bliver afprøvet senere i dag. Et lille spørgsmål: Det undrer mig lidt, at det hele er angivet så præcist (og tak for dét!), undtagen peber, hvor mængden er “masser”. Hvor meget er masser af peber? :) Hvis man alligevel står og vejer 12 g salt af, så kan man lige så godt afveje pebret også. Jeg har en idé om mængden af peber, men det kunne være prikken over i’et, lige at få det helt på plads – så bliver de også ens hver gang.

    • Hej Martin – jamen det er jo præcis derfor vi laver det vi laver, det er nemlig for den slags kommentarer – det er super godt og egentlig ikke noget jeg havde tænkt over… Jeg skal lave dem igen så tester jeg, jeg vil nok sige samme mængde, men det er skudt i tågen og så er jeg også vildt med peber – skal du selv igang vil du så ikke komme med et bud også?

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering