Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gastromand.dk | 2. december 2021

Scroll to top

Top

94 kommentarer

Confit de Canard – confiterede andelår

konfiterede andelår (1)
Webmasteren

Intet madsite uden en opskrift på confiterede andelår – eller confit de canard som er det oprindelige franske navn. Og hvad er mere nærliggende end at smide opskriften på bloggen op til Mortens aften? Nej jeg ved det heller ikke…

Confitering er oprindeligt en konserveringsmetode og kendes bedst fra netop andelår, men kan, som du måske har erfaret her på Gastromand, med fordel anvendes på andre typer kød – eksempelvis svinebryst.

konfiterede andelår (7)

Sprødstegte confiterede andelår – yum!

Prøv også: Langtidsstegt and – den til jul og Mortens aften

Konceptet confitering er kort fortalt at kødet koges ved svag varme i eget fedt for derefter at blive kølet ned i fedtet, som således “beskytter kødet mod omverdenen”. På denne måde kan det confiterede kød holde sig friskt lang tid i køleskabet og du har således det lækreste kød liggende, klar til at blive sprødstegt i ovn eller på pande, brugt i en cassoulet eller en über luksus confit de canard sandwich. En bivirkning ved confiteringen er i øvrigt at kødet bliver super mørt, samtidig med at det bibeholder en intens smag… Ikke verdens værste bivirkning:)

 

konfiterede andelår (8)

Server eksempelvis lårene sprødstegt med en saute af rodfrugter…

Da det kan være svært og dyrt at skaffe 1 liter andefedt, kan du med fordel benytte alternativt fedtstof – eksempelvis smør eller smagsneutral olie. Det giver ikke helt samme intense andesmag, men kan sagtens bruges.

Læs også: Rosastegt andebryst

Og sørg så i øvrigt for at lave rigeligt – man bliver hurtig afhængig af at have confiteret and liggende klar i køleskabet!

Well, her får du undertegnedes udgave af denne franske klassiker.

Confit de Canard - confiterede andelår

4.35 fra 20 stemmer
Forb. tid: 1 day
Tilb. tid: 3 timer
Samlet tid: 1 day 3 timer
Ret: Hovedret
Køkken: Fransk
Antal: 4
Forfatter: Gastromand.dk

Ingredienser

  • 6 andelår
  • 1 liter andefedt - alternativt rapsolie
  • 3 fed hvidløg
  • 3 stængler frisk rosmarin
  • Skal fra 1 økocitron
  • 1 spsk salt
  • 1 spsk sukker
  • Friskkværnet peber

Sådan gør du

Dagen i forvejen: Saltning

  • Soigner andelårene
  • Gnid lårene godt ind i hakket hvidløg, rosmarin, citronskal, sukker, salt og peber
  • Læg lårene i en frysepose og lad dem hvile i køleskabet i et døgns tid

På dagen: Confitering

  • Børst krydderurter, citronskal, salt og peber af lårene
  • Læg lårene i en passende gryde og dæk med fedtstof
  • Lad lårene simre i olien i ca. 3 timer - jeg havde komfuret stående på 2/9 - alternativt smides gryden/et fad i ovnen under et stykke staniol ved ca. 90 grader
  • Tag gryden af varmen
  • Fisk lårene op af fedtstoffet og læg dem i en skoldet beholder
  • Si fedtstoffet og hæld det over lårene

Noter

Lårene kan nu holde sig i køleskabet, da der intet ilt slipper ind til lårene. Lårene bliver tilmed bedre med tiden.
Når du skal bruge lårene graver du dem blot op af fedtet og steger dem 10-15 min. i ovn eller på pande - nemmere bliver det sgu da ikke at få perfekte andelår!
Har du prøvet opskriften?Del din bedømmelse og fortæl os om det på Instagram via @gastromanddk og #gastromand!
konfiterede andelår (1)

Vores rub til lårene…

konfiterede andelår (2)

Lækre lår…

konfiterede andelår (5)

Lårene er knap så lækre når man lige har gravet dem ud af fedtet…

konfiterede andelår (6)

Men efter en tur på panden er det ren nydelse…

konfiterede andelår (4)

Rodfrugter, hvidløg, forårsløg, frisk rosmarin, salt og peber…

Stik os en kommentar

Kommentarer

  1. Mathias

    Jeg har lavet det to gange. Den første gang var det helt genialt, men anden gang (samme type andelår) var kødet meget mere fast og sejt og slap ikke benet på samme måde som første gang. Er det fordi det har fået for lidt og ville der i så fald ske noget ved at give dem 4 timer istedet ?
    På forhånd tak

    • Hej Mathias.

      Det lyder som om dine lår har fået for lidt ja.

  2. Mads

    Har 8 lår i ovnen i bradepande med gåsefedt og rapsolie lige nu.
    Er 90 gr virkelig nok?
    Synes sgu ikke rigtig der sker noget…

    • Det skal der helst heller ikke – så koger din olie:)

      Hvordan blev resultatet?

  3. Lars

    Andefedtet kan efterfølgende bruges til at koge fritter i. De kunne jo passende spises til en gang moulles!

  4. Ditte

    Hej,

    Kan man partere en hel and og confitere det hele (lår og bryst mm.)??

    Ditte

  5. Henning

    5 stars
    har lige været i bilka og købe andefedt 50 kr. kg.

  6. mariann

    hej
    -min familie smagte i aftes confitterede andelår efter din opskrift, og de var tilfredse og lidt overraskede, – hvad var der mon forventet?
    -kunne det tænkes, at man- jeg – marinerer lårene i salt/sukker/peber og letkogte eller letsauterede svedsker+æbler for at få en “julesmag” på lårene?
    Har du prøvet samme fremgangsmåde med andebryster?
    Jeg fisker efter en afløser af den store andestegning til jul!
    mad-hilsen
    mariann hau

  7. Ivan

    5 stars
    Her op til jul, kunne man lade det simre igennem og få en dejlig portion ande-rillette..det smager sindssygt godt og kan holde sig længe.

  8. Andefedt kan bestilles hos de fleste velassorterede slagtere.
    Ring og forhør dig hos din lokale slagter.
    Fik lidt over 1 L for 100,- Er godt givet ud ift smag.
    :)

  9. Lasse Vendelbo

    Kan andefedt genbruges, når man har lavet sin and? Jeg læste et sted, at det kan holde sig 2,5 måned i køleskabet :)

    • Det har jeg i hvert fald gjort flere gange Lasse:)

  10. Stig Pedersen

    5 stars
    Har brugt opskriften flere gange.
    Andefedt får jeg i de mængder jeg har lyst til hos en lokal restauratør efter Mortens Aften og jul. Det koster kun en henvendelse et par dage før begivenheden og en afhentning et par dage efter:-)

  11. Kongsbak

    har prøvet med fasen
    Super

  12. Niels Botoft

    Jeg har lige købt andefedt gennem Hørkram og måtte slippe 200kr for 3 kg det er det billigste fedt jeg har kunne finde

  13. Michella

    Kan man evt. blande andefedt og rapsolie halv-halv. Hvis man nu skulle lave en dobbelt potion.

    2 liter andefedt er bare meget og muligvis også lidt dyr, da jeg er på SU. :-)

    • Det kan du sagtens Michella. Smør er også en mulighed:)

  14. JacobG

    Det konfiterede kød er også delikat som ingrediens i en andesylte til julebordet.

  15. Katrine

    Hej eksperter,
    Hvis lårene skal bruges som portionsanrettet juleaftensmad (ja, det kommer til at ske), ville I så springe hvidløget over, da det jo ikke er et traditionelt julekrydderi?
    Til information til de forargede, så serveres årets julemenu som confiteret andelår, rosastegt andebryst og hjemmelavede flæskesvær.
    Mvh Katrine

    • Lyder som en genial julemenu Katrine! Jeg ved at Timm Vladimir serverer porchetta juleaften – det er ingen skam at tænke ud af boksen! :)

      Og ja jeg ville udelade hvidløg og tænke lidt mere i julekrydderi…

  16. Boand

    Hej
    Nu har jeg serveret maden for mine gæster som var overvældet af den fine smag.
    Andelårene (små) var møre og saftige med sprødt skind, og det var akkurat lige muligt at smage marineringen, virkelig delikat. Andebrysterne havde den samme smag, men var mere tørrer men også med sprødt skind. Når der bruges vildand vil jeg mene at denne er til en mellemret..

    Til denne middag fik vi følgende.:
    – Græskarsuppe med chilli og store kammuslinger
    – Confit De Canard (Gråand)
    – cognac marineret dyreryg, med stegte valdnødder, Tranebær, 3 forskellige svampe og bladspinat, og skrællet bagekartoffel som var skåret i skiver og i hvert lag var der krydderier og samlet igen og viklet ind i bacon samt vildtsauce.
    – Brændte figner i karmelsauce med flødeskum med vanilje

    Alle var glade og tilfredse

  17. Hej Boand.

    Det lyder da også helt forrygende! Lad os endelig høre, hvad gæsterne synes! :)

    Har du andre vildttips, er de naturligvis velkomne?!

  18. Boand

    Jeg har marineret efter denne opskrift og efterfølgende kogt 6 andebryster og 6 andelår fra 3 gråænder (vildt). Jeg prøvede stegede nogle små stykker på panden umiddelbart efter at de havde kogt i andefedt i 3 timer.
    Det smager helt forrygende GODT og jeg glæder mig til at servere det for mine gæster næste lørdag.

  19. Line A

    Jeg marinerede 6 andelår, efter din opskrift (+ frisk timian og laurbærblade) i aftes. Disse skal confiteres i aften i svinefedt… Tænker nemlig også at det er mere a’la andefedt end olie…
    Har ikke prøvet at confitere før… Så jeg er VILDT spændt på resultatet :)
    Lårene skal serveres juleaften, sammen med langtidsstegt andebryststeg (i Rømertopf på grøntsager – giver en FANTASTISK sauce), fondant kartofler, smørstegte skiver af æble, hjemmelavet rødkål, rødkålssalet og sauce SELVFØLGELIG :) Bare for at prøve noget lidt andet til jul… ;)

Smid en kommentar

Opskrift Vurdering